DGS ile Mimarlık bölümüne yerleşmek mümkün

Ön lisans mezunları DGS ile 'mimarlık' bölümüne geçiş yapabilirler.
Ön lisans mezunları DGS ile 'mimarlık' bölümüne geçiş yapabilirler.

ÖSYM 25 Temmuz’da DGS sonuçlarını açıkladı. Sınav sonuçları ÖSYM sonuç sayfası üzerinden sorgulanabilecek. Adaylar sonuçlarına uygun olan bölümlere yerleşebilecek. Son yılların en popüler mesleklerinden biri olan Mimarlık, DGS’ye giren öğrencilerin tercih listesinde de ilk sıralarda yer alıyor. Tasarım ve inşaat alanında bir ön lisans bölümünden mezun olan adaylar, ÖSYM’nin DGS kılavuzunda belirttiği bölümlerden birini tercih edebilecekler. Mimarlık bölümüyle ilgili detaylı bilgileri ve geçiş yapabilmek için hangi bölümden mezun olmanız gerektiği bilgisine yazımızda ulaşabilirsiniz.

DGS ile geçiş yapıp Mimarlık bölümünü kazandıktan sonra, 2 yıl okunan meslek yüksekokulu bölümü ile ortak olan dersler saydırılabiliyor. Bunun için derslerin geçilen üniversitedeki müfredat ile uyum sağlaması şartı aranıyor. Proje ağırlıklı bir bölüm olduğundan dolayı bitirme süreci 3,5 yılı bulabiliyor.

Tüm bunlara ek olarak bu bölümü tercih eden kişilerin tasarım alanında yetenekli olması da gerekiyor. Bölüme geçiş yapma süreci tamamlandıktan sonra sabır ve yeteneğe oldukça ihtiyaç duyacak olan adayların tüm bunları karar verirken göz önünde bulundurması, sağlıklı bir tercih için önemli faktörlerden biri. Zahmetli ve masraflı bir öğrencilik sürecinin olduğu mezunlar ve öğrenciler tarafından sık sık dile getirilen bir gerçek. Zahmetli olması tasarımsal ve detaylı çalışılması gerektiğinden; masraflı olması ise kullanılan malzemelerin fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklanıyor.

Mimarlık okumak isteyen DGS adaylarının aşağıdaki 2 yıllık bölümlerden birini tamamlamış olması gerekiyor:

1) Bina koruma ve yenileme

2) Doğal Taş Dekorasyonu

3) Doğal Yapı Taşları Teknolojisi

4) Eser Koruma

5) İç Mekan Koruma ve Yenileme

6) İç Mekan Tasarımı

7) İnşaat

8) İnşaat Teknikerliği

9) İnşaat Teknolojisi

10) Mermer Teknolojisi

11) Mermercilik

12) Mimari Dekoratif Sanatlar

13) Mimari Dekorasyon

14) Mimari Restorasyon

15) Mimarlık Teknolojisi

16) Restorasyon

17) Restorasyon ve Konservasyon

18) Yapı Ressamlığı

Mimarlık, tasarım tabanlı bir lisans bölümü.
Mimarlık, tasarım tabanlı bir lisans bölümü.

Mimarlık bölümünü detaylıca tanımlamak gerekirse; kullanıcıların kullanım amaçlarına yönelik mekanları (iş yerleri, konutlar, sanayi yapıları, fabrikalar ve diğer yapılar) tasarlayan kişidir. “Yapı” inşa edilmesi uygun görülmüş alanlarda, en uygun yeri tespit ederek iskelet oluşturur. Bu inşa alanının çevresini şehrin dokusuna yönelik (inşaat alanı, gerekli yol-köprü, cephe ve yükseklik) ve diğer teknik detayları gözardı etmeden yapıyı tasarlar. Mimarlık, her türlü insan faaliyetinin yerini ve mekanını sağlar. Mimarlık, insan sağlığını çevre ile uyumlu hale getirirken, sağlığı ve refahı teşvik ederek, estetik ve ruhsal olarak yaşamları zenginleştirerek, ekonomik fırsatlar sağlayarak kültür ve gelenekleri yansıtan ve simgeleyen bir değer katmaya yardımcı olur. Üniversitelerin Mimarlık ya da Tasarım Fakülteleri’nden 4 yıllık ‘Mimarlık’ lisans eğitimi almış kişiler ‘Mimar’ ünvanını elde eder.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >