Erbil'de silahlı saldırı: Bir konsolosluk çalışanımız şehit oldu

Türk diplomatların da bulunduğu, saldırı düzenlenen restoran.
Türk diplomatların da bulunduğu, saldırı düzenlenen restoran.

Irak'ın Erbil kentinde Türk konsolosluk çalışanlarının olduğu restorana silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir konsolosluk çalışanımız şehit oldu. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden biri öldürülürken, diğerlerini arama çalışmaları sürüyor.

Saldırı düzenlenen restoranda camlar kırıldı, içerideki kişiler cam kenarlarına eğilerek kendilerini korumaya çalıştı.
Saldırı düzenlenen restoranda camlar kırıldı, içerideki kişiler cam kenarlarına eğilerek kendilerini korumaya çalıştı.
  • TVNET yayınına bağlanan Terör ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda, saldırının Pençe operasyonuna ket vurmak amacı taşıdığının üzerinde durdu.

Restoran, bir Türk'e ait olmakla berber, çalışanların Irak vatandaşları olduğu bilgisine erişildi.

Erbil'deki saldırıyla ilgili Türkiye'den ilk tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Erbil’deki menfur saldırıda hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Faillerin bulunması için çalışma başlatıldı. Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da twitter

Erbil'de bir Türk Başkonsolos çalışanının şehit edilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir."

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Saldırganların yakalanması için Erbil ile temasta olunduğu ve gerekirse heyet gönderileceğini bildirdi. Çavuşoğlu saldırının üç kişi tarafından düzenlendiğini de açıkladı.

Erbil Emniyet Müdürü'nden açıklama

Erbil Emniyet Müdürü Abdulhalik Talat saldırganı yakalamak için operasyon yapıldığını söyledi.

Talat, "Olaydan sonra kaçan iki silahlı saldırganı yakalamak için operasyon sürüyor. Saldırganı yakalamak için tüm yollar kapatıldı, operasyon sürüyor" dedi. Saldırganın öldüğü ya da yaralandığı iddia edilmişti.

Irak, Erbil'deki saldırıyı kınadı

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, Erbil kentinde Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli bir diplomatın şehit edildiği silahlı saldırıyı kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, yaptığı yazılı açıklamada, "Erbil'de bir Türk diplomatın hedef alındığı silahlı saldırıyı kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Söz konusu saldırıda Irak vatandaşı bir kişinin hayatını kaybettiği ve bir kişinin ise yaralandığı bilgisine yer veren Sahhaf, saldırıya ilişkin detayların ortaya çıkarılması için resmi taraflarla koordinasyon içinde olduklarını ifade etti.

Avrupa Birliği'nden açıklama

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger de, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli bir diplomatın silahlı saldırıda şehit edilmesi dolayısıyla taziyelerini iletti.

Berger, AB Türkiye Delegasyonu'nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Irak'ın Erbil kentinde Türk Konsolosluğu'nun bir görevlisinin öldürüldüğünü öğrenmekten derin üzüntü duyduğunu belirtti.

Berger, "En içten taziyelerimizi sunarken, kalben ve tüm dualarımızla Türkiye'nin ve merhumun ailesi ile sevenlerinin yanında olduğumuzu ifade ederiz" ifadesini kullandı.

Bölgede üst düzey güvenlik önlemleri alınırken, Erbil'e çıkan yollar kapatıldı.
Bölgede üst düzey güvenlik önlemleri alınırken, Erbil'e çıkan yollar kapatıldı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >