Google Fotoğraflar, tamamen ücretsiz yedekleme devrini kapatıyor

Google Fotoğraflar
Google Fotoğraflar

Google Fotoğraflar, ücretsiz ve sınırsız depolama alanını 1 Haziran 2021 itibariyle sona erdiriyor.

Bu tarihten itibaren yüklenen fotoğraflar 15 GB'ı aştığında Google One için ödeme yapmak zorundasınız.

Şirket, milyonlarca kullanıcının bu hizmetten yararlandığını ve maliyetlerin önemli oranda arttığını belirtiyor.

Ayrıca 2 sene boyunca aktif olmayan Google Fotoğraflar kullanıcılarının da gönderilecek e-postalarla birkaç kez uyarıldıktan sonra içerikleri silinecek.

Google Fotoğraflar, 5 yıl boyunca 'yüksek kalitede' sınırsız fotoğraf yedeklemesi sunduktan sonra artık bu depolama hizmeti için ücret alınacağınıduyurdu. Değişiklik, 1 Haziran 2021'den itibaren hayata geçiyor. Üstelik Google en az 2 senedir oturum açmamış ve etkin olmayan kullanıcıların hesaplarındaki verileri silmek için de yeni bir politika getiriyor.

1 Haziran'dan önce yüklenen her şey bu sınırlama dışında tutuluyor.

Google, 2 sene boyunca aktif olmayan hesaplardaki fotoğrafları da birden fazla uyarı e-postası gönderdikten sonra sileceğini özellikle belirtiyor.

1 Haziran'danönce yüklenen fotoğraf ve belgeler bu 15 GB sınırına dahil değil. Bu nedenle Google Fotoğraflar'ı kullanmaya devamedip etmeme veya fotoğraflarınızın için farklı bir bulut depolama sağlayıcısına geçmeye karar vermek için bolca zamanınız var. Sadece 1 Haziran'dan sonra yüklenen fotoğraflar sonrasında sınırlandırma başlayacak.

Bir dipnot olarak Pixel akıllı telefon sahiplerinin yüksek kaliteli (orijinal olmayan) fotoğrafları 1 Haziran'dan sonra bu görüntüler arasına dahil edilmeden ücretsiz olarak yüklemeye devam edebileceğini ekleyelim. Pixel'in orijinal sınırsız kalite anlaşması kadar iyi değil. Fakat Google cihazlarını kullananlar için yine de bu bir bonus denilebilir.

Google Fotoğraflar, Pixel akıllı telefon kullanıcılarına yüksek kalitede fotoğraf yükleme hizmetini devam ettiriyor.
Google Fotoğraflar, Pixel akıllı telefon kullanıcılarına yüksek kalitede fotoğraf yükleme hizmetini devam ettiriyor.

Google, diğer bulut hizmeti veren şirketlerden bağımsız olarak ücretsiz depolama alanı sunduğuna dikkat çekiyor. iCloud'da 5 GB yerine 15 GB alabiliyorsunuz. Ayrıca şirket Google Fotoğraflar kullanıcılarının %80'inin en az 3 sene boyunca bu 15 GB sınırına ulaşamayacağını da iddia ediyor.

Şirket bu sınıra yaklaşmaya başladığınızda uyarılar göndermeye başlıyor. Ayrıca bulanık görüntüler ya da ekran görüntüleri gibi istemeyebileceğiniz fotoğrafları bulmanızı ve silmenizi kolaylaştıran bir araç da dahil olmak üzere Google Fotoğraflar'a bir dizi yeni depolama yönetimi araçları ekliyor.

Google ayrıca bir depolama katmanının Gigabyte yerine zaman açısından ne kadar daha uzun süre dayanabileceğine dair yararlı bir kişiselleştirilmiş tahmin sistemini hayata geçiriyor. Bu sistem, mevcut katmanları ne kadar daha uzun süre kullanılabileceğini tahmin etmek için her kullanıcının zaman içindeki ortalama yüklemelerini tahmin ediyor.

Google bu değişimi neden sağlıyor?

Google, artık tüm kullanıcıların sınırsız ve ücretsiz fotoğraf depolamasının şirket için maliyetleri önemli oranda artırdığını ifade ediyor. Buna ek olarak insanları Google One depolama alanına kaybolmasını ve birer ücretli abone olmasını sağlayacak altyapı da hazırlanıyor elbette.

Yayınlanan blog gönderisinin özeti şu şekilde:

    Bugün, Google Fotoğraflar'da 4 trilyondan fazla fotoğraf saklanıyor ve her hafta 28 milyar yeni fotoğraf ve video yükleniyor. Çoğunuz anılarınızı saklamak için Google Fotoğraflar'a güvendiğinizden, bunun sadece harika bir ürün olması değil, aynı zamanda uzun vadede ihtiyaçlarınızı karşılamaya devam etmesi de önemlidir. Anılarınızın daha da fazlasını karşılamak için yüksek kaliteli depolama politikamızı değiştiriyoruz.

Etkin olmayan hesap politikası nedir?

Haberimizin başında da bahsettiğimiz gibi Google uzun süre boyunca aktif olmayan kullanıcıların hesaplarındaki fotoğrafları da silip yer kazanmak istiyor. Bunun için de eğer Google hesabınıza 2 sene boyunca dokunmadıysanız ve Google'ın size gönderdiği birden fazla uyarı e-postasını dikkate almadıysanız fotoğraflarınız silinir. Şirket, bununla alakalı bir açıklama metnine de yer veriyor:

    Bu hizmetlerden birinde veya daha fazlasında 2 sene (24 ay) işlem yapmazsanız Gogole etkin olmadığınız ürünlerdeki içeriği silebilir. Herhangi bir içeriği kaldırmaya çalışmadan önce sizi birden çok kez bilgilendireceğiz. Böylece harekete geçmek için bol bol fırsatınız olacak. Hesabınızı aktif tutmanın en basit yolu, oturumunuz açıkken ve internete bağlıyken web'de veya mobil cihazlarda düzenli aralıklarla Gmail, Drive ya da Fotoğrafları ziyaret etmektir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >