Helikopterin kaza kırıma uğraması ne demek?

Arşiv
Arşiv

Bitlis Tatvan kırsalında 11 askerimizi şehit verdiğimiz kazada helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edildi. Helikopterlerde en sık rastlanan kaza nedenlerinden biri olan kaza kırımı, helikopterin tekrar onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesi anlamına geliyor.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Bitlis Tatvan kırsalındaki helikopter kazasında 11 asker şehit oldu. Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edildi. Düşen askeri helikopterin Fransız – Alman ortak yapımı Cougar olduğu belirlendi. Bu helikopterlerin ülkemizde daha önce karıştığı 3 kazada 28 askerimiz şehit olmuştu.

Kaza kırıma uğramak ne demek?

Kırımı uğramak sözü havacılık terimlerinden biridir. Helikopterin kırıma uğramasının sebepleri farklılık göstermektedir. Helikopter kırıma uğraması, helikopterin tekrar onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesi anlamına geliyor. Bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğradığı hadisedir. Bu tarz olaylarda can kaybının olmaması kırım anlamına gelir. Can kaybının olması durumunda olay 'kırım' değil 'kaza' şeklinde ifade edilir.

Kaza kırım ekibi nedir?

Uçak ve helikopter kazalarının nedenini, nasıl geliştiğini, ortaya çıkan hasarı herkes ve her şeyden önce inceleyen ekip. Havacılıkta tüm kazalara ilk müdahale eden, her havacılık biriminde (havaalanı, üs, teknik bakim merkezi) bulunan, yetkili kişilerden oluşan ekiptir. Kaza mahallini ilk inceleyip raporu veren bu birimdir.

Düşen helikopterden bir görüntü
Düşen helikopterden bir görüntü

Helikopter kazalarının nedenleri

  • -Operasyonel hatalar yani kullanıma ya da bakım usullerine yönelik hatalar,
  • -Mekaniksel ya da elektriksel arızalar ve çeşitli dış etkenler
  • -Motor arızası ve kuyruk rotoru ile ilgili yaşanan sorunlar,
  • -Olumsuz hava şartları dolayısıyla görüş mesafesinin düşük olması,
  • -Çok alçak irtifada uçulması ve çeşitli pilotaj hataları gibi sebeplerin helikopter kazalarında önemli rol oynamaktadır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >