Huawei HarmonyOS: Bilinen tüm detaylar!

HarmonyOS
HarmonyOS

● Şu ana kadar ArkOS ya da HongMengOS (yine de Çin'de bu isimlendirme olacak) olarak ismi geçen Huawei'nin kendi işletim sistemi sonunda geçtiğimiz hafta HarmonyOS şeklinde duyuruldu.

● Her ne kadar şimdilik arayüzle alakalı çok fazla ayrıntı olmasa da yeni sistemin bazı özellikleri ortaya çıkmış oldu.

● Android gibi tamamen açık kaynaklı olarak duyurulan sistem, isteyen geliştiricilerin doğrudan uygulama tasarlamasına imkan tanıyor.

ABD ve Huawei arasındaki gerilim yeni bir işletim sistemi doğurdu. Geçtiğimiz aylarda her iki tarafa da zarar veren bu süreç, Huawei'nin B planını hızlıca harekete geçirmesine sebep oldu.

Böylece Çinli şirket artık Android ekosistemini kullanmanın yanı sıra bir yandan da kendi işletim sistemiyle yenitelefonlar ve cihazlar çıkarmaya başlıyor.

Şu ana kadar Huawei'nin kendi işletim sistemiyle alakalı birçok haber ortaya çıktı. Bunların bir kısmında Ark OS ya da Hong Meng OS isimlerinden bahsedildi.

Ancak geçen hafta Cuma günü düzenlenen organizasyonla (Huawei Geliştiriciler Konferansı) ismin aslında HarmonyOS olduğu ortaya çıktı. Tabii buna bağlı olarak bazıdetaylar da şekillendi.

HarmonyOS'un en önemli noktalarından biri Android gibi açık kaynak olması. Böylece her geliştirici, geliştirici kitiyle birlikte uygulama tasarlayabiliyor.
HarmonyOS'un en önemli noktalarından biri Android gibi açık kaynak olması. Böylece her geliştirici, geliştirici kitiyle birlikte uygulama tasarlayabiliyor.

HarmonyOS nedir?

Huawei'nin Android ekosistemine cevabı. HarmonyOS'un en kısa tanımlaması bu diyebiliriz. Yeni sistemde 4 temel özellik üzerinde duruluyor. Bunlar kesintisiz, sorunsuz, güvenlik ve birleşme olarak geçiyor. Üstelik sanılanın aksine (gerçi daha önce de konuyla alakalı çok fazla açıklama yapılmıştı) akıllı telefonlar haricinde akıllı saatler, araç isi sistemler ve akıllı hoparlörler de dahil olmak üzere bu sistem aslında birçok farklı cihazda kullanılabilecek.

Aslında Huawei, Google'ın Android açık kaynak projesinde olduğu gibi HarmonyOS'u tamamen herkesin kullanabileceği açık kaynaklı bir platform haline getirmek istiyor. Bir işletim sistemi uygulamalar olmadan herhangi bir şey ifade etmiyor. Dolayısıyla Huawei bu hamlenin geliştiriciler tarafından sistemin benimsenmesi için büyük katkı sağlayacağını düşünüyor.

Harmony OS akıllı telefonlar haricinde akıllı saatler, otomobiller ve diğer elektronik aletlerde de kullanılabilecek.
Harmony OS akıllı telefonlar haricinde akıllı saatler, otomobiller ve diğer elektronik aletlerde de kullanılabilecek.

HarmonyOS hangi ürünlerde kullanılacak?

Şu anda HarmonyOS kullanılacağını açıklayan hiçbir şirket yok. Ancak Huawei'nin bu sene piyasaya süreceği yeni telefonlarda bu sisteme ilk kez yer verilmesi bekleniyor. Ayrıca, son zamanlardaki bir sızıntı, Huawei'nin yaklaşmakta olan tepe seviyesi modelinin yan versiyonu olan Mate 30 Lite'ta da HarmonyOS yer alabileceğini gösteriyor.

Huawei'nin asıl hedefi çemberi genişleterek birçok farklı şirketin HarmonyOS'a geçiş yapmasını sağlamak. Dolayısıyla akıllı telefonlar haricinde giyilebilir cihazlar, akıllı ev ürünleri ya da otomobil şirketlerinin de işin içine girmesiyle HarmonyOS'un kısa sürede yaygınlaşması söz konusu olabilir. Evet; bu süreç epey zorlu bir süreç ama neden olmasın?

Huawei Tüketici İşletme Grubu'nun CEO'su Richard Yu konuyla alakalı şu açıklamayı yaptı:

    HarmonyOS hem Android hem de iOS'tan tamamen farklı. Şu anda Android'e öncelik veriyoruz ama HarmonyOS'u herhangi bir zamanda kullanmaya başlayabiliriz.

HarmonyOS'un en dikkat çekici özelliklerinden biri güvenlik. Kritik alanlarda geleneksek yöntemler haricinde farklı matematiksel yöntemlerle kişisel verilerin korunması söz konusu olacak(mış).

Bu arada son dönemlerde 'kişisel verilerin ele geçirilmesi' konusuyla sık sık karşılaşıyoruz. Veri güvenliğinin hassas olduğu bu dönemde Huawei'nin 'güvenlik' konusuna ekstra yönelmesi çok iyi olmuş.

Diğer bir nokta uygulama konusu. Huawei bunu en baştan bu yana açıklıyor; mevcut Android uygulamaları benzer şekilde HarmonyOS'ta da kullanılabilecek. Geliştiriciler Huawei'nin ARK derleyicisi kullanarak Android uygulamalarını HarmonyOS'a taşıyabiliyorlar.

Şimdilik durumlar böyle. Arayüz ya da diğer detaylar belli değil. Ama haberde de bahsettiğimiz gibi bu sene içinde ilk modellerin sergilenmesi söz konusu. Bekleyip göreceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >