Huawei HarmonyOS yüklü ilk akılı telefon bu sene çıkabilir

Huawei
Huawei

Huawei, uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı kendi mobil işletim sistemi HarmonyOS ile yüklü gelecek cihazlar için hazırlıklarına devam ediyor.

Şirket cephesinden gelen son haberler bu yıl sonuna kadar HarmonyOS yüklü akıllı telefonun çıkacağı yönünde.

Uygulama desteği ve diğer detayların tamamlanmasıyla birlikte HarmonyOS yelpazesinin giyilebilir ürünlerden otomobillere kadar geniş bir yelpazeye yayılacağı da biliniyor.

Huawei'nin bir yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı yeni nesil işletim sistemi HarmonyOS artık belirli kıvama gelmiş durumda. Zira son haberler, bu sistemi kullanan yeni telefonun çok da uzak olmadığını gösteriyor. Öncelikle akıllı televizyonlara kurulu olarak gelmesi beklenen HarmonyOS, daha sonrasında akıllı telefon, giyilebilir cihazlar ve diğer ürünleri kapsayacak şekle getiriliyor.

    HarmonyOS nedir? Huawei'nin Android ekosistemine cevabı. HarmonyOS'un en kısa tanımlaması bu diyebiliriz. Yeni sistemde 4 temel özellik üzerinde duruluyor. Bunlar kesintisiz, sorunsuz, güvenlik ve birleşme olarak geçiyor. Üstelik sanılanın aksine (gerçi daha önce de konuyla alakalı çok fazla açıklama yapılmıştı) akıllı telefonlar haricinde akıllı saatler, araç isi sistemler ve akıllı hoparlörler de dahil olmak üzere bu sistem aslında birçok farklı cihazda kullanılabilecek.

Huawei'nin asıl amacı tamamen kendi mobil işletim sistemini oturtmak.
Huawei'nin asıl amacı tamamen kendi mobil işletim sistemini oturtmak.

Huawei Başkanı Dr. Wang Chenglu geçen sene yaptığı bir açıklamada 2020'de yeni HarmonyOS telefonun çıkacağını duyurmuştu. Ama daha sonrasında yapılan bir açıklamayla aslında bu durum biraz daha ertelenmişti.

Ama şu anda gelinen noktada HarmonyOS 2.0 ile birlikte artık bu sistemin tam anlamıyla hayata geçeceği belirtiliyor.

Son detaylar, Huawei'nin kendi işletim sistemine sahip telefonunun yıl sonuna yetişeceğini gösteriyor. Yani aslında mobil işletim sistemine yapılan yatırımların tam karşılığı bu sayede görülmüş olacak.

Uygulama desteği nasıl olacak?

HarmonyOS tarafında mobil uygulama denildiğinde insanların kafasına çeşitli sorular gelebiliyor. Ama daha önce birçok farklı Huawei yetkilisinin de açıkladığı gibi Android'deki uygulamalar bir şekilde bu yeni sisteme adapte edilecek. Özellikle Huawei Mobile Systems ve AppGallery sayesinde uygulama desteği konusunda herhangi bir sorun yaşanmayacağı tahmin ediliyor. Ama bir yandan buna yönelik yatırımlar da devam ediyor.

Bu arada, HarmonyOS 2.0'ın aslında otomobillere özel bir versiyonunun da çıkacağını özellikle belirtmekte yarar var.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >