İlk hamle Almanya'dan: 'Kuzey Akım 2' projesi durduruldu

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı sertifikasyon sürecinin durdurulma kararını açıkladı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı sertifikasyon sürecinin durdurulma kararını açıkladı

Rusya'nın Donbas'taki iki bölgenin bağımsızlığını tanımasının ardından ilk somut adım Almanya'dan geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı sertifikasyon sürecinin durdurulma kararını açıkladı. Scholz bu kararı Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile görüşerek aldığını belirterek "Şimdi her şeyi yeniden değerlendirilme zamanı." dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın ayrılıkçı sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanımasının ardından, Rus gazını Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akımı 2 doğal gaz boru hattının sertifikasyon sürecinin durdurulması talimatını verdiğini belirtti.

''Uluslararası hukukun ihlalidir''

Scholz, İrlanda Başbakanı Micheal Martin ile görüşme öncesi düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya'nın kararını eleştirerek "Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir. Putin, Birleşmiş Milletler Şartı'nı da çiğniyor." dedi.

''Onay süreci durduruldu''

Bu tür eylemlerin sonuçsuz kalmaması gerektiğini vurgulayan Scholz, AB'nin gün içerisinde ilk "yaptırımlar dizisine" karar vereceğini belirterek "Bu aynı zamanda Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı için de geçerlidir. Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumuna, Rus-Alman Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının onay sürecinin bir sonraki değerlendirmeye kadar durdurulması talimatını verdim." diye konuştu.

''Şimdi her şeyi yeniden değerlendirilme zamanı''

Söz konusu kararı Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile görüştüğüne işaret eden Scholz, "Şimdi her şeyi yeniden değerlendirilme zamanı." dedi.

Alman Şansölye, Fransa ve Almanya olarak Ukrayna krizine ilişkin Normandiya formatını sürdürmek istediklerini ve görüşme tekliflerinin devam ettiğini bildirdi.

Scholz, bir soru üzerine Almanya'nın Ukrayna'ya silah sevk etmeyeceğini tekrarlayarak Ukrayna'ya var olan ekonomik desteği sürdüreceklerini kaydetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >