Japon Deprem Uzmanı'ndan korkutan uyarı: "Türkiye’nin yüzde 97’si risk altında"

"Türkiye’nin yüzde 97’si deprem riski taşıyor"
"Türkiye’nin yüzde 97’si deprem riski taşıyor"

İstanbul geçtiğimiz günlerde 5,8'lik depremle sarsılınca bir sonraki depremin olacağı tarihi ve büyüklüğünü vatandaşlar diken üstünde bekliyor. Japon Deprem Uzmanı ve Mimar Yoshinori Moriwaki'nin "Türkiye’nin yüzde 97’si deprem riski taşıyor" uyarısı deprem korkusunu ikiye katladı. Binalar depreme hazırlıklı hale getirilirse hasarın yüzde 70 azalacağını bilgisini de aktardı. Aynı zamanda sıklıkla depremleri ile bildiğimiz Japonya ile Türkiye'yi kıyasladı.

Deprem Uzmanı Moriwaki, Türkiye topraklarının yüzde 97’sinin deprem riski taşıdığını belirtti.

Dünyada deprem sayısı sıralamasında Japonya 4'üncü Türkiye 6'ıncı sırada

Deprem konusunda Türkiye ve Japonya’ya ilişkin kıyaslamalar yapan Moriwaki, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin yarısı kadar bir alana sahip Japonya’nın Türkiye’nin 2 katı nüfusa sahip olduğunu kaydetti. Bu nedenle Japonya’da gökdelen yapmanın zorunluluğuna dikkati çeken Moriwaki, Türkiye’de son yıllarda sayısı hızla artan gökdelenlere ise bir anlam veremediğini söyledi. Dünyada deprem sayısı sıralamasında Japonya’nın 4’üncü, Türkiye’nin ise 6’ncı sırada yer aldığını anlatan Moriwaki, depremde meydana gelen ölü sayısı bakımından Japonya’nın sıralamanın 7’nci sırasına gerilediğini, Türkiye’nin ise 3’üncü sıraya yükseldiğini kaydetti. Türkiye açısından son derece olumsuz bu tablonun inşa edilen yapıların yetersizliğinden kaynakladığını vurguladı.

Japon deprem uzmanı risk altındaki bölgeleri bu harita ile aktardı.
Japon deprem uzmanı risk altındaki bölgeleri bu harita ile aktardı.

Hasar yüzde 70'e kadar azaltılabilir

Depreme hazırlıklı binaların meydana gelecek hasarı yüzde 70’e kadar azaltabildiğini aktaran Moriwaki, “Türkiye’de meydana gelen depremleri incelediğimizde bir binanın tamamen yerle bir olduğunu görürken, hemen bitişiğindeki binanın ayakta kaldığını ve çok az hasar aldığını gözlemliyoruz. Buda binalardaki yapısal sıkıntıları gözler önüne seriyor. Bu sorunlar inşa sürecinde yetersiz bilginin yanı sıra malzemeden çalınmasından kaynaklanıyor. Binaların sağlam inşasını denetlemede inşaat mühendislerine önemli görevler düşüyor. Yeterli denetimlerden geçmeyen yetersiz binalar depremde can kaybı açısından büyük risk taşıyor” dedi.

Japon Deprem Uzmanı ve Mimar Yoshinori Moriwaki'nin uyarılarını yaptığı konuşmasından.
Japon Deprem Uzmanı ve Mimar Yoshinori Moriwaki'nin uyarılarını yaptığı konuşmasından.

Dünyanın en uzun asma köprüsü Türkiye'de olacak

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >