Koronavirüs gözden de yayılabilir: Kontakt lens kullanılmalı mı?

Kontakt lens kullanımı sırasında el hijyeni büyük önem taşıyor.
Kontakt lens kullanımı sırasında el hijyeni büyük önem taşıyor.

Küresel çapta yıkıcı etkiler göstermeye devam eden yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı uzmanlar el hijyeni ve mesafeye dikkati çekiyor.

Ellerin ağıza, buruna ve göze sürülmemesi konusunda uyarılar artırılırken bir uyarı da kontakt lens kullananlara geldi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. F. Nur Baran Aksakal, "Ellerin temizliğinden emin olunmadan göze lens takılmamalı veya gözden lens çıkarılmamalı" dedi.

Koronavirüsün göz yoluyla da yayılabileceğine işaret eden uzmanlar, el hijyenine ve sosyal izolasyon kapsamında evinde bulunamayanların mesafelerini korumaları gerektiğine dikkati çekiyor.

Kontakt lens kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken noktalarını Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. F. Nur Baran Aksakal, GZT takipçileri için aktardı.

Prof. Dr. F. Nur Baran Aksakal
Prof. Dr. F. Nur Baran Aksakal

Nelere dikkat edilmeli?

Gözle temas ettirmemiz gereken yerlerin; el veya kirli olabilecek malzemeler olduğunu belirten Aksakal, "Virüsün ortaya çıkışından itibaren el hijyenini ve insanlarla olan mesafeyi sürekli vurguluyoruz. Her ikisi de hastalığın damlacık yoluyla yayılmasında doğrudan ilişkili. Bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında bir şekilde çevreye virüs dolu küçük partiküller yayılıyor. Bunlar kişi tarafından vücuda direk alınabilir bu nedenle mesafenin korunması önemli. İkincisi ise kişinin eline bulaşabilir veya kişi başka yüzeylere dokunarak virüsü eline taşıyabilir" şeklinde konuştu.

Kontakt lens labaratuvar ortamında böyle görüntülenmişti.
Kontakt lens labaratuvar ortamında böyle görüntülenmişti.

El hijyenin neden önemli olduğuna dikkati çeken Nur Baran Aksakal şu örneği verdi:

  • "Şöyle düşünelim bir kişi hapşırdı ve ağzını kapamadı o çevrede kullanılan malzemelerden, ortak kullanım alanlarından veya elin temas ettiği bütün ortamlardan virüs ele geçebilir.
  • Olay şu, elimiz kirliyken veya ellerimizle böyle yerlere temas ettiysek ellerimizi muhakkak sabun ve suyla en az 20 saniye boyunca yıkamalıyız."

Lens kullanırken oldukça dikkatli davranılmalı
Lens kullanırken oldukça dikkatli davranılmalı

Lens kullanırken ne yapmalıyız?

"Ellerinizi yıkadınız ve evinize girdiniz" diyen Karasakal lens kullanımına ilişkin şöyle konuştu:

"Evde kirli bir alan yok veya iş yerinizde böyle bir kirli alan olmasa dahi, kontak lensinizi takmadan önce her zaman olduğu gibi -çünkü her zaman önerilen bir şeydir- elinizi su ve sabun ile yıkayarak bu işlemi rahatlıkla yapabilirsiniz. Onun dışında eller yıkanmadan, şüpheli bir temastan sonra elinizi dezenfektanla temizlemeden, uygun şekilde temizlik yapılmadan zaten göze ve lense dokunulması hiçbir zaman önerilen bir şey değildir. Şu anda bu risk dolayısıyla bunu bir kez daha vurguluyoruz.".

Koronavirüs hangi semptomlarla geldi?
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >