Koronavirüs vakalarını tespit etmede derin öğrenme teknolojisi kullanılmaya başlanıyor

COVID-19
COVID-19

Tencent ve Çinli bilim adamları, ölümcül COVID-19 vakalarını tahmin etmek için derin öğrenme teknolojisini kullanıyor.

Yeni derin öğrenme sistemi, Çin'de 1590 hastadan oluşan bir kohort temel alındığında 1393 hastada modelin doğru çalıştığını gösteriyor.

Üstelik önümüzdeki süreçte COVID-19 hastalığı dışında diğer birçok hastalıkta da bu sistemin kullanılması söz konusu.

Tencent haricinde makine ve derin öğrenmeyi kullanarak COVID-19'un %90 doğrulukta yayıldığını tahmin edebilen çalışmalar da var.

Dünyadaki hemen her teknoloji şirketi, pandemiyle savaşmaya yardımcı olmak için çaba gösteriyor. Araştırmalar, COVID-19 hastalarının %6.5'inin aniden ciddi hastalıklara yakalanabildiği ve aralarında mortalite oranının %49'a kadar yükselebileceğini gösteriyor. Bu nedenle sağlık yetkilileri için en önemli görevlerden biri, ölümcül semptomlar geliştirebilecek hastaları tanımlayıp tedavi etmek.

Mortalite oranı nedir?

    Mortalite oranı veya kaba ölüm hızı (bir hastalıktan veya genel olarak) genelde yıllık hesaplanan, her 1000 kişi başına ölümlerin sayısının oranıdır. (Wikipedia)

Tencent, 2018'de ABD merkezli bir AI laboratuvarı açacağını da duyurmuştu.
Tencent, 2018'de ABD merkezli bir AI laboratuvarı açacağını da duyurmuştu.

Tencent AI Lab ve ülkenin COVID-10 kıdemli tıbbi danışmanı Zhong Nanshan'ın başkanlığındaki bir grup Çinli halk sağlığı bilimcisi, yeni bir teknolojiye odaklanıyor. Nanshan, Çinli gögüs hastalıkları uzmanı. Ayrıca 2005 ile 2009 arasında Çin Tabipler Birliği'nin başkanlığını yaptı.

Bilimsel dergilerde yayınlandı

Ekip bu hafta koronavirüs hastalarının riskini tahmin derin öğrenme sistemi duyurdu. Hatta ayrıntılar Nature Communications isimli akademik dergide yayınlandı. Tam 10 yıldır yayınlanan ve herkese açık olarak sunulan bilimsel dergi; fizik, kimya, yer bilimleri, tıp ya da biyoloji gibi bilimleri kapsıyor.

Amaç salgınların, solunum yetmezliğinin, göğüs hastalıklarının önlenmesi için büyük veri ve yapay zekânın kullanılması.

Tencent, derin öğrenme sayesinde COVID-19 hastalarını önceden teşhis etme konusunda çalışmalar yapıyor.
Tencent, derin öğrenme sayesinde COVID-19 hastalarını önceden teşhis etme konusunda çalışmalar yapıyor.

Yeni derin öğrenme sistemi, Çin'deki 575 tıp merkezinden 1590 hastadan oluşan bir kohort temel alınarak 1393 hastadan daha fazla doğrulukta modelin nasıl doğrulukta çalıştığını gösterdi.

Ortak lavoratuvar, dünya çapındaki klinik personelinin elde ettiği değişkenleri kullanarak 5, 10 ve 30 gün içinde hastaların kritik hastalık geliştirme olasılığını hesaplamasına izin vererek çevrimiçi olarak kullanılabilir hale getirildi.

Ana odak noktası COVID-19 hastaları olmasına rağmen laboratuvarın uzun vadeli misyonu, salgınlar ve solunum hastalıklarında benzer sistemi hayata geçirebilmek.

Kohort nedir?

    Kohort kelimesi; belli bir ortak özelliği olan kişiler ( bir iş kolunda çalışanlar, bir okulda öğrenci olanlar, belli bir yılda doğanlar vb.) anlamına gelir. hastalığa yakalanma olasılığı yani insidansı saptanır. Prospektif araştırmalardır. (ankara.edu.tr)

Diğer Çinli teknoloji şirketleri de ölümcül virüsü temel alan projeler üstleniyor. Makine ve derin öğrenmeyi kullanarak COVID-19'un %90 doğrulukta yayıldığını tahmin edebilen bir çalışma da var.

Tencent AI Lab, teknoloji devinin video oyunları ve sosyal ağlar gii para kazandıran işletmelerin yanı sıra en son teknolojiyi geliştirme yarısında ayakta durma çabasını temsil ediyor. Tam 4 yıl önce başlatılan araştırma kolu, 70 araştırma bilimcisi ve 300 mühendisten oluşan bir ekip aracılığıyla bilgisayarla görme, konuşma tanıma, doğal dil işleme ve makine öğrenimi üzerinde çalışıyor.

Laboratuvar, dünyanın en iyi AI zihinlerini avlamak için Alibaba'nın Damo Akademisi ve Baidu Research gibi yerel meslektaşlarıyla rekabet ediyor. Bu genellikle genç yetenekleri çekmek için köklü bir bilim insanını işe almak demek oluyor. Son yıllarda Baidu Andrew Ng ve Lu Qi'nin ayrılmasından epey muzdarip ve Tencent AI Lab da geçen yıl lider figürü Zhang Tong'u kaybetti.

Bill Gates neler yapıyor?

Koronavirüs denildiğinde teknoloji dünyasında akıllara ilk gelen isimlerden biri Bill Gates. Zira kendisi hem yürüttüğü çalışmalar hem de zaman zaman aşıyla alakalı yaptığı açıklamalarla sık sık gündeme geliyor. Eşiyle birlikte yıllar önce kurdukları vakıfla veba gibi hastalıklarla mücadele eden Gates, şu an odak noktasını tamamen koronavirüse çevirmiş durumda.

Zengin ülkelerdeki sosyal mesafe uygulamaları işe yaramayabilir.

Şu anda birçok farklı projeyi fonladığı gibi, ABD'nin bu konuda beklenen liderliği bir türlü ortaya koyamadığını dile getiriyor. Gates'e göre dünya genelinde olduğu gibi ABD'de de virüsün bu kadar hızlı yayılmasının arkasında yanlış bilgilendirme var. Hatta Facebook ve diğer sosyal medya platformlarının ne yazık ki bu konuda beklenen performansı veremediğini özellikle belirtiyor.

Gates, şu anda devam ettiği üzere sürecin sonunda da en fazla ölümün gelişmiş ülkelerde yaşanacağını belirtiyor. Ayrıca bu ülkelerde büyük ekonomik sıkıntılar çıkacağını ifade ediyor.

Bill Gates ayrıca geçen haftalarda yaptığı açıklamada COVID-19 ilaçlarının yüksek telif verene değil; ihtiyacı olanlara gitmesi gerektiğini de ifade etti.

  • Haberin özeti: Çok uzun süredir salgın hastalıklar üzerinde çalışan Bill Gates, COVID-19 ilaç ya da aşılarının sadece en yüksek teklif verenlere değil, ihtiyacı olan kişilere gitmesi gerektiğini söyledi. Gates, eğer ilaç ve aşıların en yüksek para teklifini sunan devletlere gitmesi durumunda daha uzun daha adaletsiz ve daha ölümcül bir salgın olacağını belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık kuruluşları da 'aşı milliyetçiliğine' karşı cephede yer alıyor ve bu durumun hem halk sağlığı hem de küresel ekonomi için ciddi sorunlar doğurabileceğini öngörüyor. Bu arada Bill & Melinda Gates Vakfı, COVID-19 araştırmalarına 'teşhis, tedavi ve aşıların geliştirilmesini desteklemek' amacıyla toplamda 250 milyon dolar yatırım taahhüt etti.

Bill Gates, her 20 yılda bir benzer salgının gerçekleşebileceğini söylüyor.
Bill Gates, her 20 yılda bir benzer salgının gerçekleşebileceğini söylüyor.

Bill Gates, tüm bu çalışmalarına rağmen yıllar evvel yayınlanan videolar ve söyledikleri nedeniyle fazlasıyla eleştiriliyor.

Hatta aşırı karşıtı kişiler tarafından 'koronavirüsü yaymakla' suçlanıyor.

Salgın hastalıklar konusunda yıllardır insanları, devletleri ve sağlık kuruluşlarını uyaran Gates, aslında şu anda yaptığı açıklamalarda da her 20 yılda bir salgının gerçekleşebileceği söylüyor.

Riskin sürekli olarak devam ettiğini; doğanın korunması gerektiğini ve önlemlerin artırılmasının elzem olduğunu da belirtiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >