Koronavirüsle mücadele: Sosyal izolasyona 'hizmet sektörü' hazır mı?

Türkiye genelinde dezenfeksiyon çalışmaları sürüyor.
Türkiye genelinde dezenfeksiyon çalışmaları sürüyor.

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) görülen vaka sayısı 18'e yükseldi. Salgın haline dönüşmemesi adına art arda açıklamalar yapılırken sosyal hayatın olmazsa olması restoran, taksi ve bakkalların bu sürece nasıl hazırlandığını araştırdık.

Restoranlar hijyen kurallarına uygun ve dezenfekte ediliyor. Buna karşın insanların tedirgin olmasından kaynaklı paket servis öne çıkıyor.

Günlük hayatın önemli bir parçası olan taksiler de ilçe belediyelerle iş birliğine giderek düzenli olarak dezenfekte ediliyor.

Market ve bakkallarda şu an için bir stok sorunu öngörülmüyor.

Tüm dünyayı tedirgin eden ve küresel çapta 169 bin 652 kişide görülen yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) hayatını kaybedenlerin sayısı 6 bin 518 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yapmış olduğu son açıklamaya göre Türkiye'deki vaka sayısı 18'e yükseldi.

Yetkililerin 'sosyal izolasyon'a dikkati çektiği dönemde, 'restoranlar, taksiler ve marketler sürece nasıl hazırlanıyor?' sorusunu mercek altına aldık.

Koronavirüs önlemleri kapsamında okulların tatil edilmesiyle birlikte gündeme gelen sosyal izolasyon, virüsün Türkiye'de salgına dönüşmemesi için oldukça önemli. Koronavirüs riskine karşı Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen '14 kural' vatandaşları korunma konusunda uyarırken sosyal hayatlara da bir süreliğine ara verilmesi ve sürecin evlerinden takip edilmesi vatandaşların önem verdiği bir diğer konu olarak gündemde.

Koronavirüsten korunmak isteyen bir kadın maskeyle görünüyor.
Koronavirüsten korunmak isteyen bir kadın maskeyle görünüyor.

Restoranlar süreçte ne yapıyor?

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Dernegi (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, restoranlarda dezenfekte ve ilaçlamanın hassasiyetle yapıldığını açıkladı.

Restoranlar 'paket servis' için hazır

Restoranlara giden insan sayısında ciddi anlamda düşüş olduğunu kaydeden Ramazan Bingöl, şu dönemde paket servise ağırlık verildiğini belirterek altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Dernegi (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Dernegi (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl

Restoranlar genelinde yüzde 50 ila 70 arasında bir düşüş olduğunu aktaran TÜRES Genel Başkanı Bingöl, internet üzerinden paket servisinin aksamadan devam edeceğini belirtti. Bingöl, hijyen kurallarına uyulduğuna ve restoranların aksatılmadan dezenfekte edilmesine karşın insanlarda 'kaygı' olduğuna ve bu kaygının anlayışla karşılandığına değinerek bu kapsamda paket servisin öne çıktığını ifade etti.

Taksiler her gün 'dezenfekte' ediliyor

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, Türkiye'de vaka sayısının az olmasına karşın bunun bir salgın haline dönüşmemesi adına araçların dezenfekte edildiğine işaret etti.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu

İlgili bakanlıkların yapmış olduğu açıklamaların büyük bir titizlikle takip edildiğini aktaran Aksu, belirtilen kurallar ışığında hazırlıkların tamamlandığını, ilçe belediyelerle iş birliğine gidildiğini ve araçların her gün uygun koşullara getirilerek hizmete sunulduğunu hatırlattı.

Dezenfekte edilen bir taksi böyle görüntülendi.
Dezenfekte edilen bir taksi böyle görüntülendi.

Gıda stoklarında sorun var mı?

Gıda stoklarının yeterli olup olmadığına ilişkin Bakkallar Odası kaynaklarından edinilen bilgiye göre, insanların alışık bir durumla karşı karşıya olmadığı anımsatıldı.

Herhangi bir yasak durumunda insanların kaos oluşturacak bir ortamla karşı karşıya kalabileceği belirtilerek Türkiye'deki market ve bakkalların şu an için herhangi bir stok eksiği bulunmadığı, tüketicilerin aşırı alımlar yaparak gereksiz harcamalardan kaçınması gerektiği aktarıldı.


Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi ilgili kurumların açıklamalarının çok önemli olduğuna değinen kaynağımız, virüsün bir salgın haline dönüşmemesi adına insanların sakin kalması gerektiğini ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğinin üzerinde durdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >