Omicron varyantının ilk fotoğrafı yayınlandı

Arşiv
Arşiv

Hong Kong'da bir grup bilim insanı, koronavirüsün endişe veren yeni varyantı Omicron'un ilk fotoğrafını elde etmeyi başardı. Fotoğrafta, maymun böbrek hücresine enjekte edilen virüsün hücreye verdiği zarar gözler önüne serildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'B.1.1.529' adıyla tanımlanan ve 'endişe verici' olduğu vurgulanan Omicron'u inceleyen Hong Kong Üniversitesi'nden bilim insanları, varyantın elektron mikroskobu altındaki görüntülerini yayınladı.

Yüksek ve düşük çözünürlüklü fotoğraflar yayınlandı

Pataloji ve viroloji uzmanlarından oluşan ekip, Omicron varyantı virüsünü bir maymun böbrek hücrelerine (Vero E6) enjekte etti ve daha sonra hücrenin yüksek ve düşük çözünürlüklü fotoğrafları yayınlandı.

Omicron varyantının ilk görüntüsü
Omicron varyantının ilk görüntüsü

Düşük çözünürlüklü fotoğrafta araştırmacılar, virüsün küçük siyah viral partiküller içeren şişmiş veziküllere sahip hücrelere nasıl zarar verildiğinin kanıtlandığını açıkladı. Yüksek çözünürlüklü fotoğraf ise, yüzeyde korona şekilli sivri uçlara sahip bir grup viral parçacıkları ortaya çıkardı.

Daha fazla mutasyona uğradığı belirlendi

Hong Kong Üniversitesi Mikrobiyoloji Bölümü'ndeki araştırmacılar, Omicron'u klinik örneklerden izole etmeyi başardıklarını ve bunun, bilinen diğer varyantlardan daha fazla mutasyona sahip yeni varyanta karşı aşılar geliştirilmesine ve üretilmesine olanak sağlayacağını belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >