Resmi Gazete'de uzaktan çalışma yönetmeliği yayımlandı

Arşiv
Arşiv

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, uzaktan çalışmaya geçen iş yerleri için yönetmelik yayımladı. Yönetmeliğe göre uzaktan çalışma ilişkisi yazılı onay ve sözleşmeye dayalı olmak zorunda. İşveren çalışanın iş yeri güvenliğini sağlayacak ve mevzuat hükümlerine uygun olarak çalışma saatleri belirlenecek. Evden çalışanın internet, ısınma ve elektrik gibi giderlerin nasıl karşılanacağı işveren ve işçi arasında karar verilecek.

Pandemi sonrasında artış gösteren uzaktan çalışma yöntemi için beklenen düzenleme Resmi Gazete’de yayınlandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelikte, uzaktan çalışmaya davalı iş ilişkisinin yazılı olarak kurulması gerektiği belirtildi. Çalışan, bu yöntemle çalışmak isterse işverene yazılı olarak başvuruda bulunacak.

Çalışma alanı düzenlemesi

Yönetmelikte, çalışanın işini yürüteceği mekanın işveren tarafından düzenleneceği hükme bağlandı. Bu ortamın oluşturulmasının maliyetinin nasıl karşılanacağı ise işveren ve işçi tarafından birlikte ele alınacak.

İşveren, mal ve hizmet üretimi için gerekli malzemeyi sağlamakla yükümlü olacak. Yönetmelikte, işverenin üretim için gerekli malzemeyi bir tutanakla çalışana teslim edeceği, hizmetin görülmesi sırasında oluşacak giderlerin nasıl ödeneceği yine sözleşmeyle düzenlenecek.

Mesai saatleri

Uzaktan çalışma için mesai saatleri iş sözleşmesinde mevzuata uygun olacak şekilde düzenlenecek. Fazla çalışma işverenin yazılı talebi üzerine, işçinin kabulü ile mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılır.

Uzaktan çalışanan iş yeri güvenliği konusunda sorumluluk işverende olacak. Yönetmelikte, “İşveren, uzaktan çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmekle, gerekli eğitimi vermekle, sağlık gözetimini sağlamakla ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür” denildi.

Uzaktan çalışma için işveren onayı

Yönetmeliğe göre, uzaktan çalışma için işverenin onayı gerekli, işçi kendi başına bu kararı veremeyecek ve uzaktan çalışma izni yazılı olacak. Yönetmeliği göre, işçi, uzatna çalışma için yazılı istekte bulunacak ve bu istek en geç 30 gün içinde olumlu ve olumsuz karara bağlanacak. Zorunlu haller durumunda, işveren çalışanlardan bir bölümün evden çalıştırabilecek ve bu durumda işçinin rızası aranmayacak.

  • Evden verimli çalışmanın yolları
  • 1- Günlük rutininizi bozmayın
  • Erken uyanın. Her gün aynı saatte kalkın, duşunuzu alıp ofise gidecekmiş gibi giyinin. Aynı rutini sürdürmek yapmanız gereken işlere odaklanmanızı sağlayacaktır. Bonus olarak Skype, Google Hangouts gibi video sohbetlerine de pijama ile çıkmamış olacaksınız.
  • Unutmayın, birkaç saat az uyuyarak daha verimli çalışabilir, daha çok işi sonuçlandırır ve daha erken saatte özgür kalabilirsiniz.
  • 2- Ayrı bir çalışma alanı oluşturun
  • Eviniz müsait ise fazla odanızı sadece çalışmalarınızla ilgili işlere ayırın. Ekstra alan yok ise oturma odasının köşesine yerleştirilecek küçük bir masa ve laptop bile iş görecektir. O alan sizin dedike çalışma toprağınız olmalı. Tek yaşamıyorsanız da ev ahalisi sizin çalışma alanınızın mayınlı bir arsa olduğunu bilmeli, oraya yaklaşmamalı.
  • Hedefiniz işlerin yığılması ise yatakta uzanırken ya da TV karşısındaki bir kanepede laptopu kucağınıza alarak çalışın.
  • 3- Ev işlerine kafayı takmayın
  • Çalışırken gözünüz TV sehpasının üzerindeki toza takılabilir ya da mutfak tezgahındaki bulaşık dağı içinizdeki tırmanma güdüsünü tetikleyebilir. Durun!
  • Ev işi biten bir şey değildir. Bir kere başlarsanız, saatler tepelerden aşağı koşan vahşi atlar misali geçecek ve siz iş takviminizin çok gerisinde kalacaksınız. Evinizin düzenli olamayacağı gerçeğiyle bir an önce barışın ve ev işlerini mesainiz bittikten sonra yapmamak üzere erteleyin.
  • 4- Çalıştığınıza her kesimi ikna edin
  • Ofise gitmiyor olmanız, kıskançlıkla birlikte arkadaş ve aile ortamlarında (aslında o kadar da) çalışmıyor olduğunuz algısını birlikte getirecektir. Gün içinde aramalar sıklaşabilir, insanların mesai saatleri içindeki buluşma ya da jest talepleri artabilir, ev arkadaşının ev işleriyle ilgili beklentilerinde gereksiz bir yükselme olabilir. Çünkü zaten evde değil misinizdir?
  • En zor göreviniz işte burada başlıyor: Aslında işte olduğunuza, sadece farklı bir mekanda çalıştığınıza onları ikna etmeniz gerekmekte. Başarılar.
  • 5- Teknolojinin nimetlerinden faydalanın
  • Aynı çatı altında yer almasanız da çalışma arkadaşlarınızla teknoloji sayesinde sandığınızdan daha yakın olabilirsiniz. Skype, Hangouts gibi video sohbet araçlarını, Google Docs ya da Evernote gibi dokuman düzenleme uygulamalarını aktif olarak kullanın. Ayrıca evden çalıştığınızda her zaman ulaşılabilir olmaya özen gösterin.
  • Evde çalışırken interneti hızlandırmak için 6 ipucu

    Evden çalışırken iletişimi kuvvetlendirmek için 5 konferans uygulaması

  • Konferans aramalarına anında yanıt verebilmek, gelen bir e-postaya ivedilikle geri dönmek uzakta da olsa dinamik ve dedike bir şekilde çalıştığınızın en önemli göstergesi olacaktır.
  • Evden çalışmada ağrıları azaltmak için ne yapmalı?

    ■ Bilgisayar ekranınızın mutlaka göz hizanızda olmasına dikkat edin. Bunun için dizüstü veya masaüstü bilgisayarınızın altına kitap gibi yükseltici koyarak başınızın öne eğilmesini engellemeye çalışın.

  • ■ Evde kullandığımız sandalyeler maalesef uzun süre oturup çalışma için uygun değil. Bu nedenle çalışma sandalyenizin ergonomik ofis tipi çalışma sandalyesi olmasına dikkat edin.

  • ■ Evde çalışırken mutlaka saat başı küçük molalar verin. Tuvalete gitmek veya su içmek bahanesi ile ev içinde birkaç adım atarak kaslarınızın hareket etmesini sağlayın.

  • ■ Verdiğiniz küçük molalarda özellikle bel, sırt ve bacak kaslarınıza germe egzersizleri yapmaya çalışın.

  • ■ Çalışma esnasında dizlerin, kalça eklemi ile 90 derece açıda olmasına ve bacakların yere paralel şekilde omurganızın yere dik pozisyonda olmasına özen gösterin.

  • Evden çalışma kurallarına dikkat: İşinizden olabilirsiniz

  • Resmi Gazete'de yayımlandı: İşten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatıldı

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >