Sabancı Holding'in kurucusu Hacı Ömer Sabancı

Hacı Ömer Sabancı
Hacı Ömer Sabancı

Kayseri'den 450 kilometre yürüyerek Adana'ya giden Sabancı Holding'in temellerini atan Hacı Ömer Sabancı'nın hayat hikayesi. Hacı Ömer Sabancı kimdir?

Kayseri'nin Talas ilçesinden 450 kilometre yürüyerek Adana'ya giden Sabancı Holding'in kurucusu Hacı Ömer Sabancı, ticaret hayatına pamuk ve margarin satarak başladı. Bugün Sabancı Topluluğu'nu meydana getiren sanayi kuruluşlarının temellerini Hacı Ömer Sabancı oluşturmuştur.

  1. 13 yaşında babasını kaybeden Sabancı, Kayseri Akçakaya'da doğdu. Hacı Ömer, kısa süre içerisinde atıldığı işlerin hepsinde büyük bir özveriyle çalışarak başarılı oldu. Bir iki yıl içinde yaptığı tasarruflarla pamuk ticaretinde mütevazı bir iş kuran Sabancı'yı, o dönemde yanında çalışan işçiler "Ağa" diye çağırmaya başladı. 1928 yılında Sadıka Hanım'la evlendi ve İhsan, Sakıp, Hacı, Şevket, Erol ve Özdemir adında altı çocuğu oldu.

Hacı Ömer Sabancı
Hacı Ömer Sabancı

İleri görüşü ve bitmeyen gayretiyle, başarı zincirine birçok halkalar ekleyen Hacı Ömer önderliğinde, daha sonraki yıllarda sırasıyla Akbank, Bossa Un ve Çırçır Fabrikası, Bossa Tekstil Fabrikası, Oralitsa, Aksigorta, Teknosa kuruldu. İstanbul'a taşınması ise 1951 yılında Atlı Köşk'ü almasıyla başladı. Hacı Ömer Sabancı Vakfı VAKSA'nın eğitime verdiği destekle bir çok okula ismi verildi. 1950'li yıllar Sabancı Holdingin en parlak olduğu yıllar olarak tarihe geçecekti ve bu yıllarda Türkiye'nin en zengin insanı unvanını eline alacaktı.

Hacı Ömer Sabancı
Hacı Ömer Sabancı
  1. 2 Şubat 1966 yılında, şeker ve kalp rahatsızlıkları sebebiyle İstanbul'da 237 numaralı bir otel odasında hayatını kaybetti. Vasiyeti üzerine Adana'ya götürülerek defnedildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >