Sağlık Bakanı Koca Bilim Kurulu sonrası açıkladı: AVM ve restoranlarda test şartı var mı?

Arşiv
Arşiv

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar’ın da katılımlarıyla toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, vakaların yüzde 81'inin tam aşılı olmayan kişiler olduğunu belirterek "12 yaş üstüne de, 15 yaş üstüne olduğu gibi tercihe bağlı aşı yapılabilir" dedi. Ayrıca Koca, "AVM, restoran, kafeler için test şartı gündemde yok" açıklamasında bulundu.

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK başkanı Erol Özvar da katıldı.

Toplantı sonrasında Bakan Koca, YÖK Başkanı Özvar ve Bakan Özer basın toplantısı düzenledi.

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarından satırbaşları:

"Vakaların yüzde 81'i tam aşılı olmayan kişiler"

Bugün itibariyle aktif vakalarımızın yüzde 81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Yani 500 bine yakın olan vakamızın yüzde 81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Hastanede yatan hastaların yüzde 90'ını da aşı olmayanlardır. Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 90'ı ya hiç aşı olmamış ya da aşıları eksik kişilerdir.

Çift doz aşı oranı yüzde 60'ı aştı. Tüm gayretimiz yüz yüze eğitim vermek ve bunun sürekliliğini sağlamak. Çocuklara okulda hastalık bulaşır mı sorusu sorulabilir. Bunu düşünüyorsak önce kendimiz tedbirlere uymalıyız.

"AVM, kafe ve restoranlar için test şartı gündemimizde yok"

  • Aşısı tamamlanmış kişi sayısı 35 milyon. Bu kişilerin vaka yükü yüzde 13, hastane yükü yüzde 10.

AVM, restoran, kafeler için test şartı gündemde yok. Önümüzdeki dönemde ben aşılanma oranıyla birlikte salgının ülkemizin gündeminden giderek düşeceğini düşünüyorum.

Almanya dışında Avrupa'da şu an bizden daha fazla aşı yapan bir ülke yok ve ben olmayacağını düşünüyorum.

Öğretmenlerde tek doz aşı olma oranı yüzde 88'i geçti.

Aşının yurt dışında tanınabilirliğinde bir sorun olmadı, olmayacak."

Milli Eğitim Bakanı Özer: 58 bin okulumuzda hazırlıklar tamam

Bakan Koca, açıklamalarının ardından sözü Milli Eğitim Bakanı Özer'e bıraktı. Özer'in açıklamaları şöyle:

Salgından en az düzeyde etkilenmek için sağlığı önceleyen kararlar aldık. Okullarda alınması gereken önlemler rehberini tüm valiliklere gönderdik.

2021-2022 öğretim yılında hazırlık döneminde okullarımızın bu sürece hazırlanması için 650 milyon TL'yi okullarımıza gönderdik. Maskeden dezenfektana kadar her türlü hazırlığı yapmış bulunuyoruz. 58 bin okulumuz için 113 bin temizlik personelini görevlendirilmesini tamamlamış bulunuyoruz.

Minikler okula başladı, iki günlük süreç başarılı bir şekilde tamamlandı. Okullarımızın bir daha hiç kapanmaması için tüm velilerimizi ve öğretmenlerimizi ve de personelimize bir kez daha çağrı yapmak isterim. Lütfen belirlemiş olduğumuz kurallara harfiyen uyun. Bir daha okullarımız kapanma sorunuyla yüz yüze kalmasın.

Fahrettin Koca da, "Bilim Kurulu yeni dönemde okulların kapanmasını gündemine almak istemiyor. Salgın yeni dönemde okulların tekrar kapanma nedeni olmayacak. Çünkü artık aşı var" dedi.

"Üniversiteler hibrit veya harmanlanmış eğitim modelinden faydalanabilecek"

Bakanların ardından YÖK Başkanı Erol Özvar da açıklamalarda bulundu. Özvar şunları kaydetti:

Üniversiteler, bu salgın ortamında öğretimi sürdürmeyi başardı. Biz 2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde eğitimi yüz yüze sürdürme kararı aldık. Üniversitelerimiz yüz yüze eğtim kararından itibaren her üniversitemiz kendi kurullarıyla, kendi senatolarıyla bu yüz yüze eğitimin yapılabilmesi ve sürdürülebilmesi için gerekli tedbirleri almış oldular.

Gerek kampüs ortamlarında uygulanacak kurallar, gerekse eğitim-öğretim süreçleriyle ilgili olarak bütün üniversitelere yönelik bir kılavuz çalışması gerçekleştirdik. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile hazırlanan kılavuzu üniversitelerle paylaştık.

Yerleşkelerde alınması gereken tüm tedbirler alındı. Karma tabir edilen öğretim usullerini üniversiteler tarafından kullanabileceğini karara bağladık. Üniversitelerimiz salgın boyunca eğitim-öğretimin aksamaması hususunda bu hibrit veya harmanlanmış eğitim modellerinden faydalanabilecekler. Üniversitelerimizin elinde bu modellerden her birini kullanabilme yetkisi mevcut. Üniversitelerimiz harmanlanmış ya da hibrit modeliyle birlikte yüz yüze eğitim vermenin yanı sıra derslerin yüzde 40'ını çevrimiçi yapabilme yetkisi bulunmakta. Üniversitelerimizin her biri bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları tamamladı.

Üniverstelerimiz şu an da hangi derslerini yüz yüze hangi derslerini online yapacağını belirlemiş ve kendi kamuoyuyla paylaşmış durumda.

Üniversitelerimizde yüz yüze eğitim gelecek öğrenci kardeşlerimizden ve gelecekteki meslektaşlarımdan ricam aşı olmalarıdır. Bu açıdan Sağlık Bakanlığımızın alacağı kararlarda fevkalade önemli.

Yeni dönemde eğitim ve öğretim hususunda almış olduğumuz esnek kararlar doğrultusunda eğitim-öğretimin aksamadan devam ettirebileceğini bu vesileyle sizlerle paylaşmak isterim.

"12 yaş üstüne de aşı olma hakkı tanındı"

Açıklamaların ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Yeni dönemde vakalarımız artık genç yaş grubunda" diyen Koca, "Vaka yoğunluğu 15-45 yaşa düştü. Biz aşının belli oranda bulaşı da önlediğini biliyoruz. O nedenle bizim aşı oranımızı her geçen gün arttırmamız gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Bakan Koca, daha önce 12 yaş ve üstü kronik hastalığı olan çocuklara aşı randevularının açıldığını hatırlatarak, "12 yaş üstüne de, 15 yaş üstüne olduğu gibi tercihe bağlı aşı yapılabilir" diye konuştu.

Sputnik V aşısının neden kullanıma girmediğiyle ilgili de bilgi veren Koca, "Sputnik V'da birinci ve ikinci dozda aşılar aynı değil biliyorsunuz. O yüzden hem bir hem ikinci doz aşının gelmesiyle ilgili gayret içerisindeyiz. Aşılara yapılan testlerin sonuçlarıyla ilgili şimdilik bir olumsuzluk yok. Üretimle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Yerel bir firmayla çalışmalarımız belli bir noktaya geldi ancak henüz üretim aşamasına gelmedi. Ama ben sürecin çok uzayacağını sanmıyorum" dedi.

"Sinovac için üçüncü doz gerekiyor"

Diğer aşıların da Türkiye'de üretilmesini istediklerini belirten Koca, "Sinovac aşısı için Çin'le yatırım ve teknoloji transferini görüştük, uzun sürmeyeceğini söylediler" diye konuştu.

Artan vaka sayılarını da değerlendiren Koca, "Sinovac için 3. doz gerekiyor. İsrail'deki çalışmalar mRNA aşısında ise 7-8 ay sonra hatırlatma dozu gerektiğini gösteriyor" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >