Selçuk Bayraktar, TB1'i engellemeye çalışanları GZT'ye anlattı

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

Mete Yarar ve İsmail Halis'in sunumuyla gerçekleşen Güvenli Bölge'nin TeknoFest'te yapılan canlı yayınında Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar eşliğinde Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji hamleleri konuşuldu. Bayraktar, TB1'in çeşitli bahanelerle engellenmeye çalışıldığını belirterek, "

Sırf bahane üretmek maksadıyla birçok sorun çıkardılar. Hatta abimi de tutuklamaya kalkmışlardı o dönemde." dedi.

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge, Atatürk Havalimanı'ında gerçekleşen Türkiye'nin uzay, teknoloji ve bilim festivali TeknoFest'ten canlı yayınlandı.

Mete Yarar ve İsmail Halis'in sunumuyla gerçekleşen Güvenli Bölge'nin TeknoFest'te yapılan canlı yayınına Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar konuk oldu. Bayraktar, GZT'ye Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji hamlelerini anlattı.

Teknolojinin kalbi Teknofest'te Güvenli Bölge'nin konuğu olan Selçuk Bayraktar, Akıncı'nın başlangıcından bu güne gelişini üzerinden neredeyse 5 yıl geçtiğini hatırlatarak, "Her türlü engellemelere rağmen bu günlere gelindi. Bu Vecihi Hürkuş'un da başına gelmişti" diyerek yaşanan engellemelerin geldiği boyutları gözler önüne serdi.

"Pisti bulduğumuzda pisti engellemeye çalıştılar"

Bayraktar TB2'nin ilk prototipi TB1'in ilk uçuşunu 2009'da gerçekleştirildiğini hatırlatan Bayraktar, o süreçte önlerine çıkarılan engelleri şöyle anlattı:

"TB1 Otomatik bir şekilde inip kalkmıştı. O dönemde pisti bulduğumuzda pisti engellemeye çalıştılar. Her türlü engellemeye maruz bırakılmıştık. İlk uçusunda o dönemde İsrail'in Heron'u otomatik inip kalkmazken bizim uçağımız otomatik inip kalkmıştı. Gece bizim uçağımız otomatik inip döndüğünde o dönemde tutanak altına alması gereken bürokratlarla bir tartışma oldu. Tartışma şunun üzerinden çıktı. Adam diyorki, 'Bu uçak tam otomatik inmedi sen tuşa bastın.' Zaten tuşa basınca iniyor. "Öyle programlamışız. Yani kendi kendine de iniyor. Görev süresi dolduğunda da inebilir öyle programlarsanız öyle iner. "

"Abimi de tutuklamaya kalkmışlardı o dönemde"

"Sırf bahane üretmek maksadıyla sorun çıkardılar. Hatta abimi de tutuklamaya kalkmışlardı o dönemde. Genel Müdür olarak buna itiraz etti diye. Tutuklamaya dahi kalkmışlardı. Vecihi Hürkuş'un başına gelenlerin çok benzeri bu. Bir başarı elde ediyorsunuz. Haritayı elinize koyduğunuzda koca bir coğrafyada bunu başka yapabilen bir devlet yok. Siz bunu başarıyorsunuz. Ödüllendirilmek yerine. Helal olsun denmesi yerine tutuklanmaya kalkınıyor. Bir çamur atmaya kalkınıyor. Bu taasup birebir kendisi çok farklı değil. Hezârfen Ahmed Çelebi'yi süren zihniyetten çok farklı bir zihniyet değil bu. Sonra bizi 4 sene kadar bürokrasi türlü bahanelerle oyaladı. Biz TB2'yi çok kısa zamanda yaptık. Ne zamanki sözleşme imzalandı. 1,5-2 sene içinde ilk uçuşu gerçekleştirdik. "
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >