Sözleşmeli er ve erbaş maaşları ne kadar?

Arşiv
Arşiv

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde sözleşmeli er ve sözleşmeli erbaş rütbeli askeri personel maaşları ne kadar? Sözleşmeli er ve erbaş kazançları nedir? Milli Savunma Bakanlığı sözleşmeli er alımı başvuru işlemi nasıl yapılıyor? Sözleşmeli er-erbaş olmak isteyenlerin yaş sınırı kaç? Sözleşmeli er-erbaş olmak isteyen vatandaşların merak ettiği soruları cevaplandırdık.

Sözleşmeli er-erbaş maaşları, asker olarak görev yapmak isteyen gençleri yakından ilgilendirmektedir. Milli Savunma Bakanlığı, ordunun daha da profesyonelleşmesi, daha uzman hale gelmesi için sözleşmeli er olarak görev almak isteyenlerin önünü açmıştı. Sözleşmeli er ve erbaş olarak TSK’da görev almak isteyen vatandaşların sorularını cevaplandırdık.

  • Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde görevlerini sürdürmekte olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) profesyonel orduya geçiş sürecine göre her sene ciddi düzeyde askeri personel alımları gerçekleştirmektedir. Buna göre alımlar subay, astsubay, uzman çavuş, uzman onbaşı, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli er rütbeleri için yapılmaktadır. En az ilköğretim mezunu adayların başvuru yaptığı sözleşmeli er ve sözleşmeli erbaş rütbeli askeri personellerin maaşları ne kadar?

Başvuru şartları neler?

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda sözleşmeli er alımı ile görev almak isteyen vatandaşların, 25 yaşını bitirmemiş olmaları gerekiyor. Adayların başvuruda bulunabileceği sözleşmeli er alımı için eğitim şartı ise en az ilköğretim mezunu olmak olacak.

Milli Savunma Bakanlığı sözleşmeli er alımı başvuru işlemi nasıl yapılacak? İşte, vatandaşların sorguladığı merak edilen bazı detaylar...

Sözleşmeli er-erbaş alımı için ilan açıldığı zaman ön başvurusu kabul edilen adaylar, MSB Per.Tem.D.Bşk.lığında (Cebeci/ANKARA) aşağıda belirtilen sınav/aşamalardan geçiyor. Adaylara seçim aşaması sınavları kapsamında yazılı sınav yapılmıyor.

Seçim aşamaları aşağıda belirtilen sıra ile aşamalı olarak gerçekleştiriliyor. Bu aşamaların birinde başarısız olan aday bir sonraki aşamaya geçemiyor ve başarısız sayılıyor. Adayların bütün işlemleri aynı gün içerisinde tamamlanıyor, tüm aşamalarda başarılı olan adaylar ise sağlık raporu almak için yönlendiriliyor.

  • Adayların seçim aşamaları
  • Başvuru evraklarının incelenmesi/kayıt kabul faaliyetleri,
  • Fiziki Değerlendirme (boy ve kilo oranları)
  • Fiziki yeterlilik testi
  • Mülakat,
  • Sağlık raporu ve güvenlik soruşturması işlemleri.

Sözleşmeli er-erbaş maaşları ne kadar?

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapmakta olan sözleşmeli er ve sözleşmeli erbaş personelleri batı illerinde 2 bin 500 lira ile 3 bin lira arasında maaş almaktadır. Ancak Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde tazminat tutarları yüksek olduğu için bu tutar 4 bin liraya kadar yükselebilmektedir.

Yine sözleşmeli er ile sözleşmeli erbaş rütbeli askeri personeller hizmet sürelerini yükseldikçe aldıkları maaşlar yükselmektedir. Yine sözleşmeli er askeri personelleri farklı sınıflarda görev yapmakta olup görevlerine göre de farklı tutarlarda maaş alabilmektedir.

Sözleşmeleri er-erbaşların özlük hakları neler?

Sözleşmeli erbaş ve erlerin giyecek, bakım ve barınmaları ile iaşeleri, ön sözleşme dönemi de dahil olmak üzere erbaş ve erler gibi devlet tarafından sağlanır. Sözleşmeli er adayları ile sözleşmeli erler, ön sözleşme yapılması ile birlikte 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalıdır.

Sözleşmeli er adaylarına, eğitim birliğinde eğitime başladığı ön sözleşme tarihinden itibaren, aylık ücretin üçte ikisi oranında ücret ödenir. Müteakiben sözleşme tarihinden itibaren aylık ücret ödenir. Sözleşmeli erbaş ve erlerin her yıl; 30 gün kanuni, 15 gün mazeret izni olmak üzere toplam 45 gün izin alma hakkı vardır. Sözleşmesi sona eren sözleşmeli erbaş ve erler, sözleşme fesih nedenlerine bağlı olarak hizmet ettikleri süre kadar veya hizmet ettikleri sürenin yarısı kadar genel sağlık sigortalısı sayılmaya devam ederler.

Askerlik hizmetini yapmamış ve üç yıl sözleşmeli er olarak görev yapanlar askerlik hizmetini yapmış sayılır. İlk sözleşmeleri sona eren erbaş ve erler ilgili mevzuat doğrultusunda uzman erbaş veya astsubaylığa başvuruda bulunabilirler. Sözleşmeli erbaş ve er olarak yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlar, ilgili mevzuattaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadrolara atanabilirler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >