SPK'dan bir ilk: Kripto para borsasına erişim engeli

Arşiv
Arşiv

Sermaye Piyasası Kurulu, (SPK) kripto para borsalarına ilişkin bir ilke imza attı. Kurul, merkeziyetsiz kripto para borsası PancakeSwap'a lisans almadığı gerekçesiyle erişim engeli getirilmesine karar verdi. Mevzuata uygun olduğu belirtilen kararın bu alana ilişkin bir ilk olarak kayıtlara geçtiği belirtildi.

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) dünyanın en büyük merkeziyetsiz kripto para borsalarından PancakeSwap'a yönelik önemli bir hamlede bulundu. Kurul, Türkiye'de lisans almayan borsaya erişim engeli getirilmesine karar verdi. Kararın mevzuata uygun olduğu belirtildi.

Arşiv
Arşiv

Şartları sağlamayan borsalara erişim engeli

Webtekno'nun haberine göre, geçtiğimiz yıl itibarıyla yürürlüğe giren kripto para yasasındaki maddelerden biri, merkezi yurt dışında olan kripto para alım-satım platformlarıyla ilgiliydi. İlgili düzenlemeye göre söz konusu firmaların, Türkiye'de hizmet vermeye devam edebilmeleri için lisans almaları ve bu lisans için gerekli şartları sağlamaları gerekecekti. PancakeSwap böyle bir girişimde bulunmadığı için platforma erişim engeli getirilmesine karar verildi. Ayrıca PancakeSwap'a ek olarak CryptoRadar'a da erişim engeli getirilmesine karar verildi.

Lisanssız kripto para borsalarını bekleyen akıbet

Daha önce de Türkiye'de lisans almayan kripto para platformlarının kapatıldığına tanık olunmuştu. Ancak SPK'nın almış olduğu karar, merkeziyetsiz borsalar kategorisinde bir ilk olarak kayıtlara geçti. Üstelik bu kararın, ilk ve tek olarak kalmayabileceği öngörüldü. PancakeSwap kadar popüler olduğu belirtilen platformlardan biri olan Uniswap'ın da Türkiye'de lisans almadığı ve bu nedenle SPK'nin benzer bir kararı bu uygulama içinde verip vermeyeceği merak edildi.

Henüz uygulamada değil

Öte yandan erişim engeli kararı henüz uygulamaya konulmamış durumda olduğu yapılan kontrollerde görüldü. Ayrıca BTK'nın site sorgulama sayfasında platform için herhangi bir erişim engeli açıklaması yer almıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >