Tanıtıma birkaç hafta kala Huawei Mate 30 serisi hakkında bilinen tüm detaylar

Huawei

● Huawei, ABD tarafından kara listeye alındığından beri ilk üst seviye akıllı telefonunu piyasaya sürmenin eşiğinde.

● Telefonda teknik tarafta yeni nesil Kirin 990 yonga seti, 6.6 inç'lik ekran ve dört arka kamera bekleniyor.

● Ama daha fazla merak edilen detay ise mobil işletim sistemi. Google ve Android servisleri olmadan ilk tepe seviyesi modelini çıkarmaya hazırlanan Huawei, Harmony OS'u canlı kanlı ilk kez bu etkinlikte sergileyebilir. Tüm ayrıntılar haberimizde!

ABD Hükümeti ve Huawei arasındaki durum malum. Her iki tarafa da zarar veren bu süreç Huawei'nin hızlıca kendi işletim sistemini duyurmasını sağladı.

Evet; Harmony OS olarak isimlendirilen işletim sistemiyle ilgili şu an çok fazla bilinen detay yok. Ama şirketin artık en azından kendine has bir çözümü var.

En çok merak edilen konulardan biri uygulama desteği. Geçtiğimiz aylarda bu konu netliğe kavuşmuş ve Android uygulamalarının benzer şekilde Harmony OS'ta da çalışacağı açıklanmıştı.

Yeni sistemin sadece akıllıtelefonlarda değil ev aletlerinden sürücüsüzotomobillere kadar epey geniş bir yelpaze için geçerli olacağı da netleşti.

Android gibi açık kaynak bir platform olarak geliştirilen Harmony OS, böylece her geliştirici ve geliştirici kitiyle uyum içinde çalışıyor. Aslında bu da uygulama geliştiricilerin zorluk yaşamadan Harmony OS için uygulama tasarlayabileceği anlamına geliyor. Yeni işletim sistemiyle ilgili 'bilinen' tümdetaylar aşağıdaki haberimizde:

Tepe seviyesi akıllı telefonlar için hazırlıklarını sürdüren Huawei, Mate 30 ile birlikte Harmony OS'u kullanmak zorunda kalıyor. Google, Ağustos sonunda yaptığı açıklamada konuya dair detayları paylaştı. Birkaç madde halinde aktaralım:

    - Google, Huawei Mate 30'un Android ve Google servislerinden yararlanamayacağını duyurdu.
    - Bu açıklama üzerine Huawei de yeni tepe seviyesi modelde Android kullanmayacaklarını açıkladı.
    - Uzun süredir belirsizliğini koruyan Huawei ve ABD Hükümeti arasındaki gerilim Mate 30 ailesinde Android / Google servislerinin ortadan kaldırılmasıyla yeniden alevlenmiş oldu.

Her ne satır başları bunlar olsa da kapsamlı şekilde tüm detaylara erişmek isteyenler aşağıdaki habere göz gezdirebilirler:

Huawei Mate 30 ailesi, aslında ABDambargosundan sonra çıkarılan ilk telefon. Dolayısıyla Çinli şirket bu modelde hem Android hem de Googleservislerinden yararlanamıyor. Dolayısıyla Mate 30 ailesinin duyurusu (18 Eylül) hem donanım anlamında hem de işletim sistemi tarafıyla fazlasıyla merak ediliyor.

Şu anda ikinci büyük akıllı telefon üreticisi olan Huawei, aslında dünyadaki akıllı telefonların %86'sından fazlasına güç veren Android platformu olmadan ilk kez tepe seviyesi bir model çıkarıyor.

Şu ana kadar elde edilen bilgilere dayanarak Mate 30 hakkındaki ayrıntılara göz atıyoruz. Hazırsanız, başlayalım:

Tanıtım tarihi 19 Eylül 2019 olarak belirlendi

                                    Huwei, yakın zamanda Twitter'da paylaştığı bir gönderiyle Mate 30 ailesinin 19 Eylül'de açıklanacağını duyurdu. Yeni cihazların ne zaman piyasaya sürüleceği ise heniz belli değil. Geçen sene Mate 20 ve Mate 20 Pro'nun Ekim sonunda raflara çıktığı düşünülünce aslında Mate 30'un satışları için de bu tarihler öngörülebilir.
Tanıtım tarihi 19 Eylül 2019 olarak belirlendi Huwei, yakın zamanda Twitter'da paylaştığı bir gönderiyle Mate 30 ailesinin 19 Eylül'de açıklanacağını duyurdu. Yeni cihazların ne zaman piyasaya sürüleceği ise heniz belli değil. Geçen sene Mate 20 ve Mate 20 Pro'nun Ekim sonunda raflara çıktığı düşünülünce aslında Mate 30'un satışları için de bu tarihler öngörülebilir.
Google servisleri ve Android olmayabilir

                                    Huawei'nin ABD Ticaret Bakanlığı'nın İşletme Listesi'nden kaldırılması sonrasında Google tarafından açıklama geldi. Az önce de bahsettiğimiz üzere bu açıklama Mate 30 ailesinde Google ve Android servislerinin yer almayacağı netleşti. Geçtiğimiz günlerde bir Google sözcüsü Reuters'a verdiği demeçte Mate 30'un kara listede yer alması sebebiyle Google servislerinden yararlanamayacağını da açıkladı. Yani bu defa Huawei'nin tepe seviyesi modelinde Harmony OS'u ilk kez görebileceğiz.
Google servisleri ve Android olmayabilir Huawei'nin ABD Ticaret Bakanlığı'nın İşletme Listesi'nden kaldırılması sonrasında Google tarafından açıklama geldi. Az önce de bahsettiğimiz üzere bu açıklama Mate 30 ailesinde Google ve Android servislerinin yer almayacağı netleşti. Geçtiğimiz günlerde bir Google sözcüsü Reuters'a verdiği demeçte Mate 30'un kara listede yer alması sebebiyle Google servislerinden yararlanamayacağını da açıkladı. Yani bu defa Huawei'nin tepe seviyesi modelinde Harmony OS'u ilk kez görebileceğiz.
Arkada dört kamera yer alabilir

                                    Huawei Mate 30 Pro'da, P30 Pro'da olduğu gibi dörtlü arka kamera diziliminin yer alması söz konusu. Ama bununla birlikte P30'dan farklı olarak Mate 30'da kameraların dairesel şekilde tek bir yuvarlak içine dahil edilebileceği konuşuluyor. Huawei'nin haber içinde de paylaştığımız 19 Eylül'deki etkinlik için paylaştığı teaser da aslında bu fotoğraftakine benzer bir kamera dizilimini temel alıyor.
Arkada dört kamera yer alabilir Huawei Mate 30 Pro'da, P30 Pro'da olduğu gibi dörtlü arka kamera diziliminin yer alması söz konusu. Ama bununla birlikte P30'dan farklı olarak Mate 30'da kameraların dairesel şekilde tek bir yuvarlak içine dahil edilebileceği konuşuluyor. Huawei'nin haber içinde de paylaştığımız 19 Eylül'deki etkinlik için paylaştığı teaser da aslında bu fotoğraftakine benzer bir kamera dizilimini temel alıyor.
6.6 inç'lik kavisli bir ekran yer alabilir

                                    Sızan bilgiler, Mate 30 Pro'da 6.6 inç'lik bir ekran yer alacağını gösteriyor. Mate 20 Pro'daki gibi Mate 30 Pro'nun da ön kameraları için ekranın üst tarafında geniş bir çentiğin yer alması söz konusu.
6.6 inç'lik kavisli bir ekran yer alabilir Sızan bilgiler, Mate 30 Pro'da 6.6 inç'lik bir ekran yer alacağını gösteriyor. Mate 20 Pro'daki gibi Mate 30 Pro'nun da ön kameraları için ekranın üst tarafında geniş bir çentiğin yer alması söz konusu.
Yeni nesil işlemci geliyor

                                    Huawei, Apple gibi akıllı telefonlarında kendi işlemcilerini kullanıyor. Mate 30 ailesinde de benzer şekilde yine yeni nesil işlemcinin kullanılması bekleniyor. Yeni ailede Kirin 990 yonga seti bekleniyor. Ayrıca Mate 30 ailesinin 5G desteği sunacağı da tahminler arasında.
Yeni nesil işlemci geliyor Huawei, Apple gibi akıllı telefonlarında kendi işlemcilerini kullanıyor. Mate 30 ailesinde de benzer şekilde yine yeni nesil işlemcinin kullanılması bekleniyor. Yeni ailede Kirin 990 yonga seti bekleniyor. Ayrıca Mate 30 ailesinin 5G desteği sunacağı da tahminler arasında.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >