Tozlu raflarda bugün: İlk iPhone bundan tam 13 yıl önce açıklandı

Steve Jobs
Steve Jobs

Apple kurucu ortağı ve eski CEO'su Steve Jobs, tam 13 yıl önce ilk iPhone'u duyurdu.

Jobs, ilk iPhone'u Macworld konferansında 'devrimci' olarak tanımlamıştı.

İlk iPhone'un tanıtılmasından bu yana 13 yıl geçti. Steve Jobs, 9 Ocak 2007'de 'telefonların' dönüm noktası olarak sayılabilecek çok önemli bir adım attı.

Evet; ilk iPhone 'ilk akıllı telefon' ya da 'ilk kameralı telefon' değildi. Hatta dokunmatikekrana sahip olan ilk cihaz ya da kullanıcıların uygulama yüklemesine izin veren ilk ürün de değildi.

Kullanıcılar iPhone'un farkını o dönemde birkaç yıl içinde anladı.
Kullanıcılar iPhone'un farkını o dönemde birkaç yıl içinde anladı.

Ancak çok sayıda farklı özelliği birbirine sağlayan iyi tasarlanmış bir bütün halinde piyasaya sürüldü. Bu da kullanıcılar tarafından birkaç yıl içinde net bir şekilde hissedilmeye başlandı. Dolayısıyla klasik 'telefonlar' kenara köşeye itildi.

Mobil uygulamalar bu ekosistemin ürünü.

Bugünün mobil uygulama ekonomisi aslında iPhone'a ve dolayısıyla Steve Jobs'a çok şey borçlu. Facebook, WhatsApp, Snapchat, Uber ve benzer yüz binlerce uygulama, aslında bu ekosistemin bir ürünü.

Her şeyi değiştiren devrimci bir cihaz.

Apple'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Steve Jobs, ilk iPhone'u 'her şeyi değiştiren devrimci bir cihaz' olarak tanımladı. Aradan 5 ay geçtikten sonra müşteriler ABD'deki mağazalardan ürünleri temin etmeye başladı.

Şirketin 9 Ocak 2007'de iPhone tanıtımıyla alakalı yayınladığı basınbülteni şu şekilde:

    Apple bugün, devrim yaratan bir cep telefonu, dokunmatik kontrollere sahip geniş ekranlı bir iPod, masaüstü sınıfı e-posta ve web'de gezinti için internet iletişim cihazını tek ve küçük bir cihazda birleştirerek iPhone'u tanıttı.
    iPhone, geniş bir çoklu dokunmatik ekrana ve yeni bir yazılıma dayanan tamamen yeni bir kullanıcı arayüzü sunarak, kullanıcıların sadece dokunarak kontrol etmesini sağlıyor. iPhone ayrıca kullanıcıların mobil telefonlarında neler yapabileceği tamamen yeniden tanımlayan bir mobil cihaz.

Apple CEO'su Steve Jobs, 'iPhone, diğer cep telefonlarından tam anlamıyla 5 yıl önce çıkan devrim niteliğinde ve büyülü bir üründür' şeklinde ekleme de yapıyor.

Steve Jobs, ilk iPhone etkinliğinde de kendine has bir sunum sergilemişti.
Steve Jobs, ilk iPhone etkinliğinde de kendine has bir sunum sergilemişti.

Geçen yıl GZT.com olarak 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olan Apple'ın 'başarı öyküsünü' iki kısım halinde yayınlamıştık.

Apple Madalyonu Kısım I

    - 1 Trilyon'un kilometre taşları
    - Masanın muhteşem 5'lisi
    - Efsane dönüş noktaları
    - Keşke dedirten 3 proje

Apple Madalyonu Kısım II

  • - 1 Trilyonla neler yapılabilir?
    - Zirve yarışındaki aday şirketler
    - Piyasada Apple etkisi
    - 10 yıl sonra nerede olacak?

Apple'ın detaylara olan ilgisi, şirketin ürün yelpazesinde Mac'lerden iPhone'lara ve Apple Watch'lara kadar kendisini fazlasıyla gösteriyor. Şirket yalnızca fiziksel ürünlerde değil; web sayfasından mobil uygulamalara kadar aslında ince tasarım detaylarına yer veriyor. Steve Jobs'ın hem tasarım hem de basitlik hakkında konuyla alakalı 'zarif çözümler bulmak için çok çalışmak gerekiyor' sözü de Apple felsefesini yansıtıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >