Üç aylar ne zaman başlıyor?

Arşiv
Arşiv

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını barındıran mübarek üç ayların başlangıç tarihi ne zaman? Üç aylarda neler yapılır? İşte detaylar...

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre üç aylar 12 Ocak 2024 tarihinde başlıyor.

İslam dünyası için mübarek kabul edilen üç ayların yaklaşmasıyla birlikte Müslümanlar hazırlıklarını yapmaya başladı.

Peki üç aylar İslam dünyası için ne anlam ifade ediyor?

Üç ayların önemi

Müslümanların dini hassasiyetlerinin çoğaldığı ve ibadetlerine yoğunluk verdiği üç aylar, İslam dünyası için büyük bir öneme sahiptir.

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını barındıran üç aylar maneviyatın çok yüksek olduğu dönemlerdir.

Bu süreçte birlik olma duygusunun yüksek olması ve yapılan ibadetlerin ortak çerçevede buluşması üç ayların İslam alemindeki önemini gösterir.

Peygamber efendimiz tarafından Allah'ın ayı olarak nitelendirilen Recep ayı üç ayların başlangıcı olarak kabul görüyor. Hicri takvimin yedinci ayı olan Recep ayının bu yıl Müslümanlar için 'güneşin doğduğu en hayırlı gün' olarak kabul edilen Cuma gününe denk gelmesi de ayrı bir anlam ifade ediyor.

Üç ayların ikincisi kabul edilen Şaban ayı, Ramazan ayından hemen önce olması sebebiyle bir nevi Ramazan ayına hazırlık niteliği taşır. Bu sebeple ibadet açısından son derece önemli bir aydır. Müslümanlar nafile ibadetlere Şaban ayında başlar.

'11 ayın sultanı Ramazan'

Üç ayların sonuncusu olan ve '11 Ayın Sultanı' olarak kabul edilen Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim'in indirildiği ay olarak kabul edilir.

İslam'ın 5 şartından biri olan oruç tutmanın farz kılındığı mübarek Ramazan-ı Şerif'te tüm ay boyunca oruç tutulur. Ramazan ayı boyunca camilerde bir araya gelip ibadet edilir. Tüm İslam aleminde ortak bir şuurun oluşmasına hizmet eden Ramazan ayının manevi bir havası bulunur.

Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerinin mutlaka ihtiyaçları giderilir, yardıma ihtiyacı olana el uzatılır. Tüm Müslümanlar arasında ortak bir bağ kurulan bu mübarek ayın sonunda Ramazan bayramına ulaşılır.

Üç aylarda neler yapılır?

İslam dünyasının her yıl heyecanla beklediği mübarek üç aylar, maneviyatın en yüksek olduğu zamanlardır.

Üç aylar, günahların affedilmesi için bol bol dua etme ve inzivaya çekilme zamanlarıdır. Müslümanlar farz ibadetlerini yanı sıra nafile ibadetlerini de yerine getirir.

Üç aylarda hangi günler oruç tutulur?

İslam'ın 5 şartından biri olan oruç tutmak, Ramazan ayı içerisinde farz kılınmıştır. Recep ve Şaban aylarında ise Peygamber efendimiz (sav)'in yılın diğer günlerine oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu ancak Ramazan dışında hiçbir ayın tamamında oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır.

Ramazan bayramı ne zaman?

Üç ayların yaklaşmasıyla birlikte tüm İslam alemi tarafından Ramazan bayramının hangi tarihte başlayacağı merak ediliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre Ramazan ayının başlangıcı 11 Mart 2024 tarihine denk geliyor. 3 gün sürecek olan Ramazan Bayramı ise 10 Nisan 2024 tarihinde başlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >