Uçaklar hakkında muhtemelen bilmediğiniz 10 ilginç bilgi

Uçaklar hakkında bilinmeyenler
Uçaklar hakkında bilinmeyenler

Günümüzün en güvenli seyahat aracı uçaklar hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız bilgileri sizler için derledik.

Uçaklar çoğu insan tarafından korkuyla bakılsa da ölümle sonuçlanan kazaların en az yaşandığı ulaşım araçları olarak karşımıza çıkmakta.

Kuşlar gibi özgür bir şekilde uçmak isteyen insanlar tarafından icat edilen uçak, çıktığı ilk günden bu yana çok önemli bir derecede ilerleme kaydetti. Ancak uçaklar her zaman karmaşık bir yapı olarak akıllarda yer etmiştir. Hakkında bir dizi şey konuşulsa da hangisinin gerçek hangisinin yalan olduğu net olarak bilinmemektedir.

İşte biz de tüm bu soruları cevaplamak için uçaklar hakkındaki gerçek bilgileri sizler için araştırdık. İçlerinden öyleleri var ki duyunca çok şaşıracaksınız.

Uçaklarda teneffüs edilen hava çok temizdir

                                    Hastanelerde kullanılan hava filtreleme teknolojisi aynı şekilde uçaklarda da kullanılır.
Uçaklarda teneffüs edilen hava çok temizdir Hastanelerde kullanılan hava filtreleme teknolojisi aynı şekilde uçaklarda da kullanılır.
Pilotlar aynı yemeği yemezler

                                    Pilotların menüleri her zaman yolculardan farklı olduğu gibi kendi içlerinde de farklıdır. Yolculardan farklı şeyler yiyen pilotlar bunu gıda zehirlenmesi ve diğer alerjik riskleri minimuma indirmek için yaparlar.
Pilotlar aynı yemeği yemezler Pilotların menüleri her zaman yolculardan farklı olduğu gibi kendi içlerinde de farklıdır. Yolculardan farklı şeyler yiyen pilotlar bunu gıda zehirlenmesi ve diğer alerjik riskleri minimuma indirmek için yaparlar.
Işıkların söndürülmesi göz alışkanlığı için 

                                    İniş ve kalkış yapan uçakların ışıklarının söndürülmesi gözlerimizi karanlığa alıştırmak içindir. Çünkü olası bir kaza durumunda, gözler karanlığa alışmak için zaman kaybedilebilir. Bu da panik ortamını daha fazla artırır.
Işıkların söndürülmesi göz alışkanlığı için İniş ve kalkış yapan uçakların ışıklarının söndürülmesi gözlerimizi karanlığa alıştırmak içindir. Çünkü olası bir kaza durumunda, gözler karanlığa alışmak için zaman kaybedilebilir. Bu da panik ortamını daha fazla artırır.
Görevlilerin dinlenmesi için gizli odalar mevcut

                                    Kısa seferlerde çok fazla sorun oluşturmasa da uzun menzilli seferler görevliler için zorlu bir süreç olarak işliyor. Bu zorluğu ortadan kaldırmak için de görevlilerin dinlenebileceği odalar bulunuyor. Dinlenme yerleri uçağa göre değişiklik gösterse de pilot dinlenme odaları genel olarak kokpitin hemen arkasında yer alıyor.
Görevlilerin dinlenmesi için gizli odalar mevcut Kısa seferlerde çok fazla sorun oluşturmasa da uzun menzilli seferler görevliler için zorlu bir süreç olarak işliyor. Bu zorluğu ortadan kaldırmak için de görevlilerin dinlenebileceği odalar bulunuyor. Dinlenme yerleri uçağa göre değişiklik gösterse de pilot dinlenme odaları genel olarak kokpitin hemen arkasında yer alıyor.
Tuvaletlerin kilitleri dışarıdan açılabiliyor

                                    Tuvaletleri uçakların kaçış noktası olarak görenlerin sayısı hiç de az değil. Uzun süreli kalmalar veya olası bir problem durumunda tuvalet görevliler tarafından dışarıdan açılıp kilitlenebilir.
Tuvaletlerin kilitleri dışarıdan açılabiliyor Tuvaletleri uçakların kaçış noktası olarak görenlerin sayısı hiç de az değil. Uzun süreli kalmalar veya olası bir problem durumunda tuvalet görevliler tarafından dışarıdan açılıp kilitlenebilir.
Uçaklara sık sık şimşek çarpıyor

                                    Uçaklarda bulunan iletken ve içinde bulunan yalıtkan madde yıldırımları hissettirmez.
Uçaklara sık sık şimşek çarpıyor Uçaklarda bulunan iletken ve içinde bulunan yalıtkan madde yıldırımları hissettirmez.
Oldukça yüksek bir yakıt tüketimleri vardır

                                    Uçuş sırasında ise en fazla yakıtı kalkış sırasında kullanır. Kalkış anının her saniyesinde 6-7 litre yakıt tüketilir.
Oldukça yüksek bir yakıt tüketimleri vardır Uçuş sırasında ise en fazla yakıtı kalkış sırasında kullanır. Kalkış anının her saniyesinde 6-7 litre yakıt tüketilir.
Lastikleri çok güçlüdür

                                    Lastikler inişe neden olmayacak şekilde tasarlanmıştır. Yaklaşık 38 ton gibi inanılmaz ağırlık yükleri dayanacak şekilde tasarlanmıştır ve saatte 170 mil hızla yere vurabilir. Buna ek olarak, uçak lastikleri bir araba lastiğinde kullanılan basıncın yaklaşık altı katı olan 200 psi'ye kadar şişirilir.
Lastikleri çok güçlüdür Lastikler inişe neden olmayacak şekilde tasarlanmıştır. Yaklaşık 38 ton gibi inanılmaz ağırlık yükleri dayanacak şekilde tasarlanmıştır ve saatte 170 mil hızla yere vurabilir. Buna ek olarak, uçak lastikleri bir araba lastiğinde kullanılan basıncın yaklaşık altı katı olan 200 psi'ye kadar şişirilir.
Camdaki o küçük delik de neyin nesi? 

                                    Uçak camındaki o küçük delik kabin basıncını düzenler.
Camdaki o küçük delik de neyin nesi? Uçak camındaki o küçük delik kabin basıncını düzenler.
Oksijen maskelerinin süresi çok kısadır

                                    Uçuş görevlileri bizlere bu maskelerin nasıl kullanıldığını anlatsa da bir şeyi saklarlar. Oksijen maskeleri sadece 15-16 dakikalık bir oksijene sahiptir.
Oksijen maskelerinin süresi çok kısadır Uçuş görevlileri bizlere bu maskelerin nasıl kullanıldığını anlatsa da bir şeyi saklarlar. Oksijen maskeleri sadece 15-16 dakikalık bir oksijene sahiptir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >