Uzmanlar uyardı: İki doz Sinovac vurulanlar aşısız sayılıyor

Arşiv
Arşiv

Uzmanlar, iki doz Sinovac aşısı olanların artık aşısız sayıldığını belirterek, "İkinci aşının üzerinden en az üç ay geçtikten sonra antikorlar azalmaya başlıyor. Bu nedenle üç ila 6 ay içinde aşı olmaları gerekiyor. Üçüncü doz aşısını olmayanlar kendilerini aşılı sanmasın; korunmuyorlar" dedi.

Türkiye'de iki doz aşısını yaptırmış kişilerin oranı yüzde 59. En az bir dozunu yaptırmışların oranı da yüzde 67'ye ulaştı. En az yüzde 70-80 oranında toplum bağışıklığını sağlamamız gerekiyor. Türkiye'de iki doz aşı yaptırmış 48 milyon kişi varken, üçüncü dozunu yaptırmış 11 milyon kişi bulunuyor. Resmi verilere göre şu anda Türkiye'de günde yaklaşık 200 bin doz aşı yapıldığı ifade ediyor. Bu sayı ağustos ayında bir milyon dozdan fazlaydı.

"İki doz Sinovac vurulanlar korunmuyor"

Sabah Gazetesinden Gül Kireklo'ya konuşan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy Sinovac aşısı vurulanlar için şu uyarılarda bulundu:

İki doz Sinovac aşısı olanlar aşı olduklarına güvenmemeli. İkinci aşının üzerinden en az 3 ay geçtikten sonra antikorlar azalmaya başlıyor. Bu nedenle 3 ila 6 ay içinde aşı olmaları gerekiyor. Bu kişiler devletimiz tarafından aşı olmaya davet edildi. 3 milyon kişinin hatırlatma aşısını olmadığı açıklandı. Bu kişiler kendilerini aşılı sanmasın; Korunmuyorlar...

"Ürkütücü şekilde isteksizlik var"

Aşılama hızı anlaşılmaz bir şekilde insanlar gevşedi ve insanlar rehavete kapıldı.

Eskiden aşı tedarikinde sıkıntılar vardı. Şimdi aşımız da var. Ürkütücü bir şekilde isteksizlik var. İkinciyi olanlar üçüncü ilgi göstermiyor.

"Aşısızlar varyant sebebi"

Daha da kötüsü aşısızlar, yeni varyantların çıkmasına neden oluyor. Bu, salgını uzatıyor. Pozitif vaka sayısı 20 binin altına düşmedi ki bunlar PCR yaptırıp tespit edilenler. Ya testini yaptırıp tespit edilemeyenler? Rakamları daha da yükseltiyor.

Ölüm sayıları düşmüyor. Günde 200 insan ölüyor. Bir hastalıktan günde 200 kişinin ölmesi kaygı verici.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >