Zoom uygulaması kullanıcı verilerini Facebook'a aktarıyor

Zoom uygulaması
Zoom uygulaması

İçinden geçtiğimiz 'sosyal izolasyon sürecinde' sesli ve görüntülü görüşme uygulamaları epey aktif kullanılıyor.

İndirme rakamları, Zoom'un hem Android hem de iOS versiyonunda rekor üzerine rekor kırıldığını gösteriyor.

Ancak yapılan araştırmalar bu uygulamanın iOS versiyonunda 'Facebook hesabınız olmada dahi' verilerinizin Facebook'a aktarıldığını gösteriyor.

Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle dünya genelinde milyonlarca kişi evlerinden çalışıyor. Evden çalışmak her ne kadar kolay gibi gözükse de aslında yepyenidisiplinleri de beraberinde getiriyor. Haliyle dikkat edilmesi gereken şeylerin sayısı artıyor. Özellikle ekip halinde çalışan kişilerde 'iletişim problemi' yaşanmaması adına sesli ya da görüntülü görüşme yapılabilen uygulamalar tercih ediliyor. Bunlardan biri de Zoom.

Video konferans uygulaması Zoom aktif olarak kullanılıyor

Sosyal izolasyon nedeniyle evlerinden çıkamayan milyonlarca kişi Zoom üzerinden iletişim kuruyor. Sosyal izolasyon nedeniyle evlerinden çıkamayan milyonlarca kişi Zoom üzerinden iletişim kuruyor.
Sosyal izolasyon nedeniyle evlerinden çıkamayan milyonlarca kişi Zoom üzerinden iletişim kuruyor. Sosyal izolasyon nedeniyle evlerinden çıkamayan milyonlarca kişi Zoom üzerinden iletişim kuruyor.

Sosyal izolasyon sürecinde epey popülerlik kazanan Zoom uygulaması aslında iOS sürümünde Facebook'a çeşitli veriler gönderiyor. Üstelik bunu Facebook hesabı olmayan kişiler üzerinden de yapıyor. Yani Zoom'daki kullanıcı verileri Facebook şirketiyle paylaşılıyor. Söz konusu Facebook olduğunda bu tip veri hırsızlıkları pek yadırganmıyor. Zira Cambridge Analytica başta olmak üzere kullanıcı verilerinin ortalığa saçıldığına çok fazla skandal var. Zoom kullanıcıları hiç fark etmediği halde bu veriler arka planda Facebook'a ulaşıyor.

Gizlilik politikasında Facebook'a veri aktarımına dair herhangi bir ibare yok.

Uygulamanın gizlilik şartlarında şu not yer alıyor:

    Üçüncü taraf hizmet sağlayıcılarımız ve reklam ortaklarımız ürünlerimizi kullandığınızda sizinle ilgili bazı bilgileri otomatik olarak toplar.

Ancak burada Facebook'a ilişkin bir bilgi yok. Zoom gizlilik politikasını analiz eden Pat Walshe isimli aktivist, Vice.com'a gönderdiği bir mesajda'Bu şok edici. Gizlilik politikasında buna hitap eden hiçbir şey yok' diyor.

Bir iOSaraştırmacısı ve gizlilik odaklı iOS uygulamaları üzerinde çalışan Will Strafach, Zoom uygulamasında Facebook'a veriler gönderdiğini doğruluyor.

Ve şimdilik Zoomcephesinden konuyla alakalı hiçbir açıklama yok.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >