16 Ekim Dünya Gıda Günü: Gıda israfını engellemek için neler yapabiliriz?

https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fup-fuse.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2FJenny-Dettrick-Moment-Getty-Images.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fup-fuse.com%2F5-things-can-reduce-food-waste-sustainable-living%2F&tbnid=2_1gso1lyzP8GM&vet=12ahUKEwj9yOiyycnzAhXd7rsIHW55Bk0QMygIegUIARDbAQ..i&docid=G2fT60Zk-_N0GM&w=2048&h=1152&q=food%20waste&hl=en&ved=2ahUKEwj9yOiyycnzAhXd7rsIHW55Bk0QMygIegUIARDbAQ
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fup-fuse.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2FJenny-Dettrick-Moment-Getty-Images.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fup-fuse.com%2F5-things-can-reduce-food-waste-sustainable-living%2F&tbnid=2_1gso1lyzP8GM&vet=12ahUKEwj9yOiyycnzAhXd7rsIHW55Bk0QMygIegUIARDbAQ..i&docid=G2fT60Zk-_N0GM&w=2048&h=1152&q=food%20waste&hl=en&ved=2ahUKEwj9yOiyycnzAhXd7rsIHW55Bk0QMygIegUIARDbAQ

16 Ekim Dünya Gıda Günü, her yıl 1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş yıldönümünde kutlanan özel bir gün. Dünya genelinde her yıl 150'den fazla ülkenin katılımıyla kutlanan ve dünya basınında geniş bir yankı bulan bu gün, son yıllarda karşı karşıya kaldığımız en büyük global sorunlardan biri olan gıda israfına dikkat çekmek için oldukça mühim.

16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında ana tema her yıl aynı: Açlık, gıda israfı, yetersiz beslenme ve besin kaynaklarının adaletsiz paylaşımı.

Global gıda sorunlarının üzerinde duran ve ilgiyi bu konulara çeken 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde gıdaları israf etmemek ve dengesiz gıda dağılımını engellemek için neler yapabiliriz? Öğrenmeye var mısınız?

FAO, dünyadaki açlık problemleri, adaletsiz gıda paylaşımı, yeterli ve dengeli beslenmenin önemini en güzel şekilde açıklayadursun. Kendi mutfaklarımızdan ve evlerimizden başlayarak bu gidişata dur demek için bizler neler yapabiliriz? Hep beraber keşfetmeye.

Alışveriş listesi yapın

Markete, pazara, bakkala... Her nereye olursa olsun gıda alışverişine giderken liste yapmayanlardansınız şimdiye kadar en az bir iki kez mutlaka global gıda israfının bir parçası olmuşsunuz demektir. Alışverişe gitmeden önce ihtiyaçlarımızı bildiğimiz ve listelediğimiz takdirde, ihtiyacımız olandan fazlasını almamak hususunda bilinçlenme yolunda ilk adımı atmışız demektir.

Son kullanma tarihini doğru okuyun

Birçok üretici ürünlerinin üzerine son kullanma tarihi olarak o üründen maksimum verim alınabilecek son tarihi yazar. Lakin biz bunları o ürünlerin bozulma tarihleri olarak kabul edip çöpe attığımız takdirde gıda israfının bir parçası olmuş oluruz. Bu sebeple ürünlerin üzerinde yazan son kullanma tarihlerini doğru tahlil etmek ve çöpe atmadan önce iki kez düşünmek yapılabilecek en doğru şey.

Meyve/sebzelerin dış görünümü ile ilgilenmeyin

Birçok meyve ve sebze dış görünümleri sebebiyle gıda alışverişlerinde tercih edilmiyor. Lakin sebze meyve alışverişinde gıdaların renkleri, şekilleri veyahut boyutları hiç ama hiç önemli değil. Meyve sebzelerin içi bozuk olmadığı sürece dışarıdan nasıl gözüktüklerinin hiçbir önemi yok. Dış görünümü iyi olmayan sebze ve meyveleri çöpe yollamaya son.

Buzdolabınızı kontrol edin

Birçok gıdamızı muhafaza ettiğimiz, mutfaklarımızın demirbaşı olan buzdolaplarımız bizim için oldukça kıymetli. Buzdolabı ısısını kontrol ederek sıcaklığın her daim 1-5 derece arasında olmasın özen gösterin. Böylelikle doğru saklama koşullarında gıdalarınızın raf ömrünü uzatmış olacaksınız.

Yumuşayan sebzeleri/meyveleri atmayın

Sebze ve meyvelerin dış görünümüne bakarak almanın ne denli yanlış bir alışveriş kriteri olduğundan söz etmiştik. Burada da benzer bir durum söz konusu. Yumuşayan sebze ve meyveleri çöpe atmak yerine değerlendirebileceğiniz onlarca tarif var. Smoothie tarifleri,çorba tarifleri, komposto tarifleri, şerbet tarifleri bu değerlendirme metodu için biçilmiş kaftan.

Dondurun

Sebze, meyve, yemek, ekmek... Ne olduğu farketmeksizin dondurarak ihtiyacınız olduğu takdirde tekrar çözündürüp kullanabileceğiniz tüm gıdalarınızı dondurun. Biz bu metodu kendi mutfaklarımızda ekmeklerimiz için kullanıyoruz ve ekmek israfından uzak duruyoruz.

Malzemelerinizi kontrol edin

Buzdolabında ve kilerde yapılacak şey çok basit: Önceden alınmış malzemeleri bozulmadan tüketmek. Özellikle mutfak kilerlerinde gönül rahatlığıyla uygulanabilecek bu metod, tüm malzemelerinizi bozulmadan tüketebilmeniz ve çöpe gitmesini engellemek için önemli bir püf nokta.

Lokma'dan tavsiye: Evinizde her hafta bir günü 'doğal döngüye katkı' günü ilan edin ve çöpe gitmeye yüz tutmuş malzemelerinizi harmanlayarak bir yemek yapmayı deneyin.