28.gün iftar menüsü

28.gün iftar menüsü
28.gün iftar menüsü

Ramazanın son pazarına yine yöresel lezzetlerden oluşan bir menü hazırladık ve bu sefer mutfağına konuk olduğumuz şehir Osmaniye. Birbirinden farklı lezzetlerin hatta belki de adını ilk defa duyduğunuz bu yemeklerin tadına baktığınız anda favorileriniz arasına girmesinin imkansız olmadığını şimdiden söyleyelim.

Tırşık

Yılın sadece belirli zamanlarında bulunan tırşık otuyla yapılan bu yemek, Osmaniye'de herkesin sevdiği bir yiyecek. Hafif ekşi tadın hakim olduğu tırşık, bir kere yedikten sonra sizin de bir sonraki tırşık zamanına kadar hayal edeceğiniz bir yemek olacak bizden demesi.

Çakıldaklı çorba

Her ne kadar adı çorba olsa da aslında kendisi bir sulu yemek. İçerisinde sebze ve baklagil bulunan bu enfes yemeği en az Osmaniyeliler kadar lezzetli yapmanın formülü ise Lokma'da!

Toğga çorba

"Bu ne Lokmacığım hep çorba var!" dediğinizi duyar gibiyiz ancak Osmaniyeliler iftarında sulu yemek eklemeyi çok seviyor. Yarma, nohut ve pazının ortaya çıkardığı toğga çorbasını bazıları sıcak bazıları ise soğuk seviyor.

Dövme pilavı

Osmaniye'de en sık yapılan pilav dövme pilavı. İftara farklı bir lezzet arayışındaysanız dövme pilavını mutlaka denemiz gerekiyor. E tabi Lokmacığınızdan tüm püf noktalarını alınca yapması da kolay olacak.

Dövme pilavı tarifi

Malzemeler:

2 su bardağı geceden suda bekletilmiş dövme

1 su bardağı geceden suda bekletilmiş nohut

2 litre et suyu

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı tel şehriye

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Nohut ve dövmeyi et suyunun içerisine ilave edip haşlayın. Bir tava içerisine yağları ve tel şehriyeyi alıp kavurun ve ayrı bir tabağa alın. Haşladığınız dövme ve nohudun tuzunu serpin, karabiber ekleyin. Suyunu çektikten sonra tavadaki tel şehriyeyi ekleyin. Karıştırıp bir süre dinlendirin. Tabaklara paylaştırarak servis edebilirsiniz.

Zorkun tavası

Menüde gözlerinizin etli bir tarif arayacağını bildiğimiz için Osmaniye'nin meşhur zorkun tavasını ekledik. Suyuna ekmek banarak yiyeceğiniz bu ana yemeği yerken parmaklarınızı yememeye dikkat edin.

Zorkun tavası nasıl yapılır?

Malzemeler:

400 gr kuzu kuşbaşı et

2 çorba kaşığı tereyağı

1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan

1 çorba kaşığı domates salçası

3 adet doğranmış domates

3 adet doğranmış yeşil biber

5 diş dövülmüş sarımsak

1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

Yeteri kadar tuz

Hazırlanışı:

Bir tencereye tereyağı ve kuşbaşı eti alın ve suyunu çekene kadar kavurun. Soğan ve salça ekleyip karıştırın. Kalan malzemeleri de ekleyip birkaç dakika soteleyin. Daha sonra bir fırın kabına alarak önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Kızılcık şerbeti

Hem faydalı hem lezzetli hem de yapımı kolay içecekler arasında bulunan kızılcık şerbeti, bugün soframızda yemeklerimize eşlik ediyor. Asla bir bardakla yetinmeyeceğiniz kızılcık şerbetinin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız hemen altta yer alan link sizi bekliyor.