8 adımda midenizi Ramazana hazırlayın!

Ramazan
Ramazan

Ramazan ayına yaklaştığımız bu günlerde artık yavaş yavaş yeme düzenimizde bazı küçük değişikliklere gitmemiz gerekiyor çünkü Ramazan, normal yeme düzenimizin tamamen farklılaştığı ve aslında sisteme oturduğu bir zaman dilimi. Öncesinde yapacağımız küçük değişikliklerle birlikte çok daha rahat bir Ramazan ayı geçirmek bizim elimizde!

İÇİNDEKİLER

Su tüketiminizi artırın

"Ramazan'da nasıl olsa gün boyu susuz kalacağım o yüzden vücudumu susuzluğa alıştırayım." düşüncesi oldukça yanlış! Ramazan ayında susuz kalacağız ancak bu öncesinde de susuz kalmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Ramazan öncesinde vücudunuzun suya yeterli oranda doyması oldukça önemli.

Kahvaltı saatinizi öne çekin

Kahvaltı yapmama alışkanlığınız varsa kahvaltı yapmaya başlayabilir, geç saatte yapma alışkanlığınız varsa da erken saatlere çekebilirsiniz. Bu, vücudunuzu sahura hazırlamak için önemli bir adım!

Porsiyonlarınızı bir miktar küçültmeye çalışın

Porsiyonları küçültmek midenize rahat bir nefes aldıracaktır. Sindiriminizin rahatlaması da midenizi Ramazana hazırlamanın en iyi yollarından biri. Korkmayın porsiyon küçültmek sizi açlıktan öldürmez aksine organlarınızın rahatlaması için bir fırsat oluşturur.

Şimdilik hamur işi ve yağlı yiyecekleri rafa kaldırın

Kan şekerinizde ani oynamalara sebep olan bu tip yiyecekler aslında hep düşmanımız ancak insan da bazen yemek istiyor elbette. Ancak Ramazan ayına girerken hamur işi ve yağlı yiyecekleri azaltmakta ve sindirimi biraz kendi haline bırakmakta fayda var. Yapabiliriz!

Tuz miktarını azaltmaya çalışın

Fazla tuz tüketimi kan basıncını artırdığından baş ağrısına sebep olabilir. Ramazan ayında baş ağrısı çekenler özellikle bu konuya dikkat etmeli. Şimdiden tuz tüketimini azaltmak, daha kolay oruç tutmanıza katkı sağlayacaktır.

Daha erken uyuyun

Uyku saatini öne çekmek Ramazan ayında sahura kalkmanızı kolaylaştıracaktır ve gün içerisinde ani bastıran yorgunlukların da önüne geçecektir.

İşlenmiş etlerden uzak durun sebze tüketimini artırın

İşlenmiş etlerin vücuda verdiği zararlar saymakla bitmez. Sene içinde ara sıra tüketiyor olabilirsiniz ancak Ramazana girerken azaltmakta fayda var. Sindirimi zorlaştıran ve su tüketme ihtiyacını da en yüksek seviyeye çıkartan bu gıdalardan bir an önce uzaklaşmak ve yüksek lif oranına sahip, sindirimi rahatlatan sebze-meyve ile devam etmek en doğrusu.

Çok sık ağrı kesici kullanmayın

Ağrı kesiciler midedeki ülser ve mide yanmalarını tetikliyor. Bu sebeple oruç öncesinde çok sık ağrı kesici kullanmamaya gayret edin. Önemli bir sağlık sorununuz varsa elbette başka ama hafif ağrıyan başınıza nane yağı sürebilir ve karanlık bir ortamda 20 dakika dinlenebilirsiniz. Emin olun çok faydasını göreceksiniz!