Abartmadan tüketildiğinde kahvenin 6 mucizevi faydası

Kahve
Kahve

Birinci nesil kahveciler, ikinci nesil kahveciler ve şimdilerde üçüncü nesil kahveciler… Kahve çeşitliliği o kadar arttı ki artık birçoğumuz farklı kahveler deneyip kendi zevkimize en uygununu bulduk ve neredeyse her gün tüketir olduk. Peki günde kaç fincan kahve tüketmeliyiz? Kahvenin faydaları nelerdir? Hadi gelin bu soruların cevaplarına birlikte göz atalım.

İÇİNDEKİLER

Yavuz Sultan Selim’in Yemen valisi Özdemir Paşa 15. yüzyılda Yemen’de kahveyi tanır ve İstanbul’a getirir. Hayranı olduğumuz Türk kahvesi de böylelikle topraklarımızda yer etmeye başlar. Daha sonra 16. yüzyılda Osmanlı topraklarına gelen Venedikli tüccarlar kahveyi Avrupa’ya taşırlar. Gelelim kahvenin bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarına.

Zihin açıcı ve enerji artırıcı

Yapılan bilimsel çalışmalar kahve içildikten sonra yapılan testlerde insanların dikkat ve hafıza düzeylerinde önemli artışlar olduğunu ortaya koymuştur. Yalnız burada bahsi geçen kahvelerin sütsüz ve şekersiz olduğunu belirtmekte fayda var!

Yağ yakıcı

Yine yapılan araştırmalar egzersizden önce içilen kahvenin yağ yakma oranının %3-10 arası bir oranda artırdığını göstermiştir.

Karaciğer dostu

Günde içilen iki-dört fincan Türk kahvesi veya filtre kahvenin karaciğer yağlanmasını engellediği, siroza karşı da %80 gibi ciddi bir oranda koruma sağladığı gözlemlenmiştir.

Antioksidan kaynağı

Kahvede bulunan antioksidanlar vücudumuzdaki hücreleri DNA hasarına karşı korur. İçerdiği mikro besinler sayesinde de magnezyum, manganez ve demir gibi mineraller ile B vitamini çeşitliliği ve potasyum açısından da zengindir.

Alzheimer hastalığına karşı korur

Yapılan geniş çaplı araştırmalar, doğru oranda kahve tüketenlerin alzheimer hastalığına yakalanma oranlarının %60 daha düşük olduğunu göstermiştir ki bu çok ciddi bir orandır.

Ömrü uzatır

20 yıl boyunca yapılan kapsamlı bir araştırmada düzenli kahve içen kadınlarda %20 erkeklerde ise %26 civarında bir risk düşüşü gözlemlenmiş.

Kahvenin bahsettiğimiz bu faydaları günde 10-15 fincan kahve içmemiz gerektiği sonucunu vermiyor!

Her şey gibi kahveyi de ölçülü tüketmemiz gerektiğini hatırlatalım.

Kaynak: Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu