Ada çayını tahlil edelim: Ada çayı faydaları nelerdir?

ada çayı
ada çayı

Ballıbabagiller familyasının en şifalı bitkilerinden biri olan ada çayı ile daha yakından tanışmaya hazır mısınız? Bitki çaylarının en hoş kokulu, en faydalı üyesi ada çayı boğaz ağrısından, gribal enfeksiyona, iltihaplanmalardan, cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununda bizimle. Dört mevsim evlerimizden eksik etmememiz gereken ada çayı faydaları nelerdir? Ada çayı nelere iyi gelir? Ada çayı nasıl demlenir? Gibi soruların cevabını bu yazımızda bulmaya hazır mısınız?

Anavatanı Orta Doğu ve Akdeniz bölgeler olan ada çayı ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilir. Kış aylarının soğuk ve yağışlı geçmediği her yerde rahatlıkla yetişebilen ada çayı ülkemizde Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilir. Bu bölgelerde gerçekleştirilen ada çayı üretimi de ülkemizin ada çayı ihtiyacını büyük ölçüde karşılar.

Tarih boyunca şifalı bitkiler arasındaki yerini daima koruyan ada çayı birçok hastalığın tedavisinde kullanılma maksadıyla çay, yağ ve baharat olarak tüketilmiştir. Bu yazımızla beraber de sıra bu hastalıkların neler olduğuna, ada çayının nelere iyi geldiğine hep birlikte göz atmakta.
  • • Adaçayının bilinen ve en etkili özelliklerinden biri enfeksiyonlara karşı doğanın elinde bulundurduğu en güçlü silahlardan biri olması. İltihap önleyici, enfeksiyon giderici özelliği sayesinde vücudu yerleşen virüslerle de savaşmak konusunda oldukça etkili. İçerisinde bulunan metilisin ve penisilin doğada güçlü bakterilerin büyümesini engelleyen en önemli maddeler.

  • Adaçayında bulunan rosmarinik asit, bağırsakları ve mideyi kontrol altında tutarak sindirim sistemine oldukça büyük fayda sağlar. Öyle ki adaçayı özellikle bağırsaklarda meydana gelebilecek iltihaplanma, enfeksiyon gibi rahatsızlıklarda oldukça etkilidir.

  • • İçeriğinde bulunan K vitamini ile iskelet sistemimizi ve kemiklerimizi koruma altına alan adaçayı, beslenme rutinimiz içerisinde ileride oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı elimizde bulundurabileceğimiz en güçlü silah.

    Çağımızın en yaygın ve amansız hastalıklarından biri olan kansere karşı doğada bir dostumuz var desek?Karnosol, kuersetin ve rosmarinik asit gibi içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen adaçayı sağlık otoritelerinin önerdiği bitkisel çayların başında yer alıyor.

  • • Günlük hayatın yoğun ve stresli temposu içerisinde bir bardak çay ile stresten uzaklaşmak sizce mümkün olabilir mi? Adaçayı sinir sistemini rahatlatarak stresin sebep olduğu her türlü fiziksel ve psikolojik soruna karşı ‘ben buradayım’ diyen doğal mucizelerden biri.

  • Detoks son yıllarda hepimizin hayatına yerleşmiş ve sıklıkla yapmayı denediğimiz şeyler arasında. Kimi zaman detoks yapmak oldukça zorlayıcı olsa da günlük beslenme rutinimize ekleyeceğimiz adaçayı sayesinde işler artık daha kolay. Yapılan araştırmalar diyoi ki sadece bir bardak adaçayı bile vücudumuzda depolanan zararlı toksinleri uzaklaştırmak konusunda mucizevi etkiler gösteriyor.

  • • Ağız ve diş eti problemleriyle zaman zaman hangimizi başı derde girmedi ki? Son yıllarda oldukça popüler olan ağız gargaralarının yerine demlenmiş ve ılıtılmış adaçayı ile gargara yapmak hem ağız ve diş sağlığınızı korur hem de dişlerinizin beyazlığına katkıda bulunur.