Ahududu nasıl yetiştirilir?

​Ahududu nasıl yetiştirilir?
​Ahududu nasıl yetiştirilir?

Ahududu, tatlı ve ekşi lezzetiyle onu tadan herkesin gönlünü çalmayı başaran meyvelerden biri. Gerek bulmasının son derece zor olması sebebiyle, gerek son zamanlarda marketlerde ve pazarlarda dahi organik ahududu bulamamız sebebiyle kendi organik ahududunuzu yetiştirmeye ne dersiniz? Bu yazımızda hep beraber adım adım ahududu nasıl yetiştirilir? Sorusunun cevabını arıyoruz.

İÇİNDEKİLER

Uygun bir alan seçin!

Ahududular genellikle güneşli yerleri severler. Bahçenizde veya evinizde tam güneş alan bir alan seçin ve ahududuların güneş ışığından yeterince faydalanmasını sağlayın. Aynı zamanda, güçlü rüzgarlara maruz kalmamaları için rüzgar almayan bir alan tercih etmeniz de son derece önemli.

Toprak seçimi önemli!

İyi yetişmiş bir ahududu için verimli ve iyi drene edilmiş toprağa ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Ahududu dikimi yapmadan önce toprağı organik madde ve kompostla zenginleştirin. Toprağın pH seviyesinin 5.5 ile 6.5 arasında olmasına özen gösterin.

Ahududu fidanlarını doğru seçin!

En kaliteli ahududu fidanlarını seçmek, ahududu yetiştirmeye başlamanın en önemli adımı. Sağlıklı görünen fidanlar seçin ve fidanları dikmeden önce köklerini su dolu bir kaba batırarak sulayın.

Fidanları dikmeden önce toprağı iyice hazırlayın ve ortalama olarak 2-3 fit aralıkla sıra halinde, toprak seviyesine kadar dikin. Ardından hafifçe sulayın.

Sulamasına ve bakımına dikkat edin!

Ahududu suyu son derece seven meyveler arasında. Bu sebeple düzenli sulama özellikle de kurak dönemlerde ahududu yetiştiriciliğinde son derece önemli. Toprağın nem seviyesini korumak ve toprağın kurumasını önlemek için düzenli sulama yapılması şart olsa da aşırı sulamadan kaçılması gerekiyor. Çünkü aşırı sulama kök çürümesine sebebiyet verebiliyor.

Ayrıca, yabancı otların da ahududu fidanlarının çevresinde büyümesine izin vermemeye dikkat edin. Yabancı otları düzenli olarak temizleyerek ahududularınızın besinlere daha iyi erişimini sağlayabilirsiniz.