Aldığımız kiloların vücuda zararı var mı? Kilolarla barışık olmak doğru mu?

Fazla kilolarımız
Fazla kilolarımız

Son yıllarda başlayan "beden olumlama" düşüncesi ile beraber vücudumuza zarar veren kilolarımızla da barışır hâle geldik. Beden olumlama düşüncesi vücudumuza zarar vermeyen ve yaradılışımızın doğal bir parçası olan durumlar için son derece doğru bir düşünce. Ancak aldığımız fazla kilolar bazılarımıza ciddi zararlar veriyor. Gelin bu durumu birlikte inceleyelim!

Yağ dokusu zararlı mı?

Net bir şekilde elbette hayır diyoruz. Yağ dokusu vücutta çok önemli görevler üstlenir. D vitamini bağlayıcı gibi özellikleri vardır. Ancak asıl problem bu yağ dokusunun aşırı artması ile başlıyor. Fazla yediğimiz yiyecekler vücudun işine yaramayan kalorilerdir ve bunlar direkt olarak yağa dönüştürülür.

Karaciğeri yoruyor

Vücudumuza aldığımız fazla ve dolayısıyla gereksiz olan bu besinler yağa dönüştürüldüğü ve depolandığı yer karaciğerimiz. Bu durum doğrudan karaciğer yağlanmasına sebep olmakta. Karaciğer yağlanmasının da vücutta açtığı problemler ayrı bir konu.

Fazla kilo, estetik bir problem değil, sağlıksal bir problemdir.

Karaciğer yağlanması nelere sebep olur?

Karaciğer yağlanmasının önüne geçilmezse bu durum siroza hatta kansere dönüşebilir.

Bunun yanında karaciğer kapasitesinin üzerinde dolunca taşar ve kana zararlı maddeler geçer. Bu da demek oluyor ki damarlar aracılığı ile kalbe aktarılır.

Yağlanan karaciğerde insülin direnci gelişir ve şeker hastalığının temelleri de böylece atılmış olur.

Diyabet

Vücudumuzdaki hücrelerin yağlanması sonucunda insülin direnci oluşmaya başlar. Kanda şeker yükselmeye başlayınca da insülin direnci şeker hastalığına dönüşüyor ve maalesef artık diyabet hastası adayı oluyorsunuz.

Kaynak: Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu