Aldığınız bazı gıdaları değiştirmek biyoçeşitliliğe katkı sağlar mı?

Biyoçeşitlilik
Biyoçeşitlilik

Cevap veriyoruz: "İlginç ama evet!" Sığır yetiştiriciliğinin ve palmiye yağı üretiminin ormansızlaşmaya yol açtığını ve bunun da biyoçeşitliliğe ciddi zararlar verdiğini daha önce duymuş muydunuz? Herkes alışveriş sepetinden bir avuç ürün çıkarsa biyoçeşitliliğe katkı sağlar mı? Ya da bu ürünler neler? Lokmacığınız bugün de doğa için yazıyor!

Biyoçeşitlilik hakkında endişelenmemizin sebebi ne?

Unutmayalım ki bir türün soyu tükendiğinde o sonsuza kadar yok olur. Türlerin kaybı işleyen ekosistemimiz açısından da oldukça tehlikeli. Ekosistemden verilen her kayıp hem bizim için hem de diğer canlılar için dünyayı daha yaşanılamaz bir hale sokuyor. Sağlığımız dünyanın sağlığına bağlı olduğu için biyoçeşitlilik için endişelenmek aslında birey olarak hepimizin görevi olmalı.

Yetiştirilen gıdalarla biyoçeşitliliğin alakası nedir?

Bir toprak her yıl farklı bir sebze görmek ister. Ülkemizde bu duruma çok fazla önem verilmiyor. Her sene aynı ürün yetişen toprakta verimlilik azalıyor. Bunun dışında tarım uygulamalarımızda kullanılan aşırı kimyasal madde, tek kullanımlık tohumlar... Toprağa sadece ürün alabileceğimiz bir tarla olarak bakmak oldukça yanlış bir düşünce. Toprağı beslemek ve onu devam ettirmek için de uğraş vermeliyiz.

Peki bu konu için ne yapabiliriz?

City University of London'da Gıda Politikası Profesörü Tim Lang bu konu hakkında şöyle: "Zengin insanların çok fazla seçeneği var, yoksulların ise çok daha az seçeneği var, düşük gelirli insanlar için daha zor... Bu yüzden mesajların insanların koşullarına göre farklı olması gerekiyor." diyor. Peki hangi ürünleri kullanmayı azaltabiliriz? Soya, çiftlik balıkları, palm yağı, kahve ve kakao, pirinç, buğday, mısır, tavuk...