Aloe vera nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl yetiştirilir?

Aloe vera'nın, antrakinonları içeren kabuk bölümü suyunun uçurulması ile elde edilen ve laksatif olarak kullanılan kısma Aloe denir.
Aloe vera'nın, antrakinonları içeren kabuk bölümü suyunun uçurulması ile elde edilen ve laksatif olarak kullanılan kısma Aloe denir.

Aloe vera; son zamanlarda kozmetik sektörü başta olmak üzere birçok sektörü etkisi altına almış Afrika kökenli zambakgiller familyasına ait kaktüs benzeri bir bitkidir. 400 adet çeşidi bulunan bu bitki, uzun ve uçlara doğru incelen yapraklarının kenarlarında bulundurduğu dikenler ile kökten uca açan bir çiçek görünümündedir. Yapraklarının içinde bulunan yoğun kıvamlı, berrak sıvının mucizevi etkileri aloe vera bitkisinin tüm dünyaya yayılmasının en önemli etkenidir.

Ülkemizde uzun yıllardır sarısabır otu olarak bilinen aloe vera, Türk kültüründe de birçok hastalığa karşı kullanılmış ve şifalı bitkiler arasında kendine önemli bir yer edinmiştir. Aloe vera; Çin, Japonya, Hindistan gibi alternatif tıbbın önemsendiği kültürlerde de önemli bir yere sahiptir. Amerika’da da ilk olarak 1930’larda, nükleer savaş tehdidi yüzünden ABD hükümeti, aloe veranın radyasyon yanıklarını tedavi etmede etkili olduğunu keşfedip, orduya kullanmaları talimatını verdi.

Bizler bu yazımızda dünyada ve ülkemizde özellikle son yıllarda oldukça popülerleşen bir bitki olan aloe vera hakkında hepimizin zihninde oluşan aloe vera nasıl yetiştirilir? Aloe vera jelinin faydaları nelerdir? gibi son zamanların merak edilen sorularına yanıt bulup, sizleri evlerinizde İslam dininde bin bir derde deva olarak bilinen aloe vera ile tanışmaya ve yetiştirmeye başlamaya davet ediyoruz.

Aloe vera, ağız sağlığı için önemli bir bitkidir.
Aloe vera, ağız sağlığı için önemli bir bitkidir.

Aloe veranın faydaları nelerdir?

Aloe vera nelere iyi gelir?

• İçeriğindeki amino asitler ve B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini ve C vitamini de son derece faydalıdır. Örneğin B6 vitamini; doğal bir ağrı kesici görevi üstlenmesi ve bağışıklık sistemimizde kalkan görevi görmesi için antikorlar üretmesi oldukça önemlidir.

• Radyasyon tedavisi sırasında deride oluşan yaralara sürüldüğünde iyileştirici bir etki yaratır, cildi yanmalardan korur.

• Vücutta oluşan türlü iltihap problemlerine karşı, iyileştirici bir etkisi vardır.

• Son yıllarda kanser tedavisinde bitkisel içerikli ilaçların üretilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapılırken, aloe vera bitkisi içerisinde bulundurduğu fluorouracil and cyclophosphamide kimyasalları sayesinde kanser tümörlerinin oluşmasını başlangıç aşamasında engelleyebilir ve kemoterapi ilaçlarının etkinliğini artırarak metastazı önler.

• Aloe vera, vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri depolar.

• Jel olarak sürüldüğünde kılcal damarları genişleterek deride kan dolaşımını arttırır. Kan akışını hızlandırarak damar tıkanıklığını engeller.

Kış aylarında uykuya geçen aloe vera bu dönemde yeni kök verir.
Kış aylarında uykuya geçen aloe vera bu dönemde yeni kök verir.

• Ağızdan alınmasında hiçbir sakınca bulunmayan aloe vera jeli, kolesterol seviyesini dengede tutar.

• Aloe vera, ağız sağlığı için önemli bir bitkidir. Uçuk, aft veya ağızdaki herhangi bir yarayla ilişkili ağrıyı azaltan ve iyileştiren antiviral ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

• Doğal bir müshil ilacı etkisiyle bilinen aloe vera, bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanılır.

• Yanıklar, deri iltihaplanmaları ve güneş ışınlarının zararlı etkileri sonucu oluşan yanıklar aloe vera jelinin içeriği sayesinde tedavi edilmektedir.

• Aloe vera çayı, astım hastalığının semptomlarına oldukça iyi gelir.

• Aloe vera bitkisi, sivilce problemlerine de oldukça iyi geldiğinden son zamanlarda kozmetik sektöründe gözde bir bitki haline gelmiştir.

Aloe Vera,cilt bakımı için önceliği çeken bir ottur.
Aloe Vera,cilt bakımı için önceliği çeken bir ottur.

Aloe vera evde nasıl yetiştirilir?

• Aloe vera; yaygın olarak bilinenin aksine tohum ile değil, kök ile yetiştirilen bir bitkidir. Bu sebeple saksılara veya direkt olarak toprağa hazır fide olarak ekilmesi gerekir.

• Aloe vera bitkinizi saksıda yetiştirmek istiyorsanız kilden yapılmış saksılar mutlaka önceliğiniz olmalıdır. Killi saksılar nem tutan özelliğiyle sık sulanmaması gereken aloe vera bitkisi için eşsiz bir büyüme ortamı oluşturur.

• Aloe vera yetiştirmek için kullanacağımız toprağın ve saksının mutlaka drenajlı yani fazla suyu atabilecek durumda olması gerekir. Aksi takdirde fazla su aloe veranın hava almasını engelleyerek çürümesine sebep olacaktır.

• Aloe vera, güneşi oldukça sevdiğinden günün büyük bir kısmında güneş alabileceği bir bölgeye köklerinin hava almasını sağlayacak şekilde ekin.

Aloe vera bitkinizi saksıda yetiştirmek istiyorsanız kilden yapılmış saksılar mutlaka önceliğiniz olmalıdır.
Aloe vera bitkinizi saksıda yetiştirmek istiyorsanız kilden yapılmış saksılar mutlaka önceliğiniz olmalıdır.

Bitkinizi ektikten sonra 1 hafta süreyle sulama yapmamanız oldukça önemlidir. İlk bir hafta toprakla uyum sağlayan aloe vera kendi içerisindeki suyu kullanarak köklerini sağlamlaştırır.

• 1 hafta geçtikten sonra hafta da bir defa olmak üzere aloe veranızı sulamaya başlayabilirsiniz.

• Kış aylarında uykuya geçen aloe vera bu dönemde yeni kök verir. Sonbahar ve kış aylarında sulamayı azaltmanız 2 haftada bir periyoduna düşürmeniz bu sebeple oldukça mühimdir.

İlkbaharda gübreleme yapmak, aloe veranın büyümesi ve yeni dallar oluşturması için oldukça önemlidir. Dört kola kapağı kadar gübre bir saksı için oldukça idealdir.