Amerika'nın keşfiyle hayatımıza giren yiyecekler

​Amerika'nın keşfiyle hayatımıza giren yiyecekler
​Amerika'nın keşfiyle hayatımıza giren yiyecekler

Kristof Kolomb keşfine çıkarken aslında Atlantik'i aşarak Asya kıtasına ulaşabilmeyi hedefliyordu. İspanya kralı da bu keşif sonucunda yeni ticaret yolu bulunabilme ihtimalinden dolayı bu keşfi destekledi. Ancak bulunan sadece yeni bir kıta veya yol değildi. Şimdilerde vazgeçemediğimiz ve sanki her zaman hayatımızdaymış gibi benimsediğimiz birçok yiyecek bulundu. İşte o yiyecekler...

Patates

Her haliyle güzel olan bir yiyecek varsa oda patates. İşte bu lezzetli yiyecek Amerika'nın keşfiyle bulundu. Güney Amerika'da yetiştirilen patates bölgede yaşayanlar tarafından 200 farklı çeşitte yetiştirilip farklı saklama koşullarıyla saklanmıştı. İrlanda da yaşanan kıtlık döneminde Kuzey Amerika'ya oradan da tüm dünyaya yayıldı.

Kırmızı biber

Orta ve Güney Amerika'da yetişen kırmızı biber, Amerika'nın keşfiyle birlikte İspanya'ya gitmiş bir yiyecek. Daha sonra oradan da tüm dünyaya yayılmış ve yemeklerimize lezzet katmaya başlamış.

Mısır

Sanki her zaman Karadeniz'de yetiştiriliyormuş gibi sahiplendiğimiz mısır, bir zamanlar varlığını bile bilmediğimiz bir yiyecekti. Amerika'nın keşfinden önce en çok Taino kabilesinin tükettiği mısır, önce İspanya'ya ardından da tüm dünyaya yayıldı ancak bu gıdayı ilk seven ülkeler arasında Çin vardı. Ülkemize ise çok sonradan geldi ancak hemen yer edindi.

Domates

Sonradan keşfedildiği duyulunca şaşırılan o yiyecek domates. Güney Amerika'nın batı kıyılarında yetiştirilen domates, dünyaya ilk yayıldığı zamanlarda Avrupalılar tarafından zehirli sanılmış. Daha sonra zehirli olmadığı öğrenildiğinde ise yemeklerin vazgeçilmezi olmuş. Ayrıca domates bize ilk geldiğinde de yeşil olarak kullanılmış.

Yer fıstığı

Anavatanı belli olmayan yer fıstığı, yine Kolomb sayesinde dünyaya yayılan bir yiyecek. Brezilya ve Peru topraklarında yetiştirildiği tahmin edilen yer fıstığı, İspanya'dan Asya ve Afrika'ya taşınmış.

Kabak

Kabağın farklı çeşitleri dünyanın başka yerlerinde de yetiştiriliyor olsa da asıl tanınması yine Kolomb'un Amerika'yı keşfetmesiyle gerçekleşti. Hatta o kadar çok yaygınlaştı ki bazı dini ritüellerde simge haline geldi.

Kakao

Milattan önce 5. yüzyıldan itibaren Amerika'nın yerlisi Olmekler tarafından yetiştirilen kakao, hayatımıza iyi ki dahil olmuş dediğimiz gıdalar arasında. Dünyaya yayılmadan önce çikolata yapıldığı bilinmeyen kakao, ilk defa Avrupalılar tarafından çikolata halinde tüketilmeye başlandı. Hatta Aztekler kakaoyu para birimi olarak bile kullanmış.