Ananas hakkında her şey!

Ananas
Ananas

Ananasındünyada en sevilen meyve olduğuna yemin edebiliriz amakanıtlayamayız! En fazla Hindistanolmaküzere Endonezya, GüneyAmerika, Hawaii gibi Ekvator ülkelerindeyetiştirilenbu lezzet bombası Türkiye’de ise Antalya, Mersin ve Adana’daillerinde yetiştiriliyor.

Lokmacığınız bu yazıda, faydaları saymakla bitmeyecek bu güzel meyvenin nasıl seçildiğinden nasıl dilimlendiğine kadar anlatıyor!

Ananas nasıl seçilir?

İlk adımda ananası elimize alıp gözeneklerine şöyle bir bakmak olacak. Kabuğundaki gözenekler eşit büyüklükteyse ikinci adıma geçebiliriz.

'Ananası koklamak!'

Sap kısımlarından hoş ve tatlı bir koku alıyorsanız ananasınız olgunlaşmış demektir fakat ağır ve sirke gibi bir koku hissederseniz dikkat! Fazla olgun ananastan uzak duralım. İçi geçmiş bir ananası anlamanın bir diğer yolu tepesinden bir yaprak kopartmak olacaktır. Yaprak normal güç uygulayıp çektiğinizde kopuyorsa olgundur fakat çok kolay bir şekilde kopuyorsa ne yazık ki içi geçmiş demektir!

Hepimiz sulu bir ananas seçmek istiyoruz. Bunun çok basit bir yolu var. Aynı boyutlardaki ananasları iki elinize alın ve hangisi daha ağırsa o daha sulu demektir. İşte bu kadar kolay!

Ananas nasıl dilimlenir?

Oldukça sert bir dış kabuğu bulunan bu meyveyi kesmek zahmetli gibi görünse de Lokmacığınız size en kolay yolunu anlatıyor! Öncelikle ananasın baş kısmını kopartıyoruz. Daha sonra mümkünse tırtıklı bir bıçakla meyvenin alt kısmını kesip düz hale getiriyoruz. Elimizle kesme tahtasına sabitlediğimiz ananasın yukarıdan aşağıya doğru kabuklarını soyuyoruz. Daha sonra orta kısmındaki sert bölümü çıkarmak şartıyla istediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz!

Ananas nasıl saklanır?

Bir ananasın yarısını tükettiniz. Peki kalan kısmı? Eğer meyvenizi oda sıcaklığında bütün olarak saklamak istiyorsanız 1-2 gün içinde tüketmelisiniz. Eğer ananasınız ham değilse bunu hiç tavsiye etmiyoruz. Bütün de olsa buzdolabında saklamak daha iyi bir çözüm olacaktır. Bu şekilde 2 haftaya kadar dayanacaktır. Kabuğu soyulmuş veya doğranmış bir ananasınız varsa yine buzdolabında uygun bir kap içerisinde 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Buzlukta saklamak istiyorsanız bunun da elbette bir çözümü var! Kestiğiniz ananası hemen dilimleyip bir kilitli poşete koymanız ve dondurucuya atmanız gerekiyor. Bu şekilde saklanan ananas 6 aya kadar dayanacaktır.

Ananas nasıl olgunlaştırılır?

Ananaslar yapısı gereği toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam etmezler. Dolayısıyla dalından koparıldıktan sonra da şeker üretmeyi sürdüremezler. Bu yüzden elinizde ham bir ananas varsa yapabileceğiniz pek de fazla bir şey yok ama şu yöntem denenebilir:

‘Ananası baş aşağı koymak.’

Ananas meyvesinin içerisinde bulunan ve şekere dönüşen nişastası genellikle meyvenin dibinde birikir. Meyveyi baş aşağı koyarak dolapta 2 gün kadar bekletmek bir çözüm olabilir.

Adım adım evde ananas nasıl yetiştirilir?

Yediği meyvenin çekirdeklerini, yapraklarını yeşertmek isteyenler için muhteşem bir önerimiz var. Daha önce evlerinizde biber, maydanoz veya domates yetiştirmiş olabilirsiniz ama bu sefer bambaşka bir deneyime hazır olun!

İlk adım: yaprak temizliği

Gövdesinden dikkatlice ayırdığınız ananasınızın üstteki yapraklı kısmını temizlemekle başlıyoruz. Alttan yukarı doğru dikkatlice 20-25 yaprak kopartabilirsiniz. Amacımız ananası su içerisine koyduğumuzda filizlenmesi için alan açmak!

Ananası bu şekilde 1-2 gün kuru bir yerde bekletiyoruz ve sonrasında diğer adıma geçiyoruz.

İkinci adım: suya koyma

Beklettiğiniz ananas yaprağınızı bir bardak suyun içerisine köküne su değecek şekilde yerleştirin. Kök kısmından saçaklar verene kadar suda bekleteceğiz. Yalnız 2-3 günde bir bu suyu değiştirmeyi ihmal etmemeliyiz!

Kökleri saçaklanan ananas yaprakları artık dikime hazır!

Üçüncü adım: saksıya aktarma

Genişçe bir saksıya ananasınızı dikkatlice yerleştirin ve kök kısmının toprakla örtüldüğünden emin olun. Küçük bir saksıyı önermiyoruz çünkü ananasın büyümesi için geniş bir alana ihtiyacı var.

Ananasımızı toprakla buluşturduk. Şimdi sabretme vakti! Bir miktar can suyu verdiğiniz ananasınıza yaz aylarında haftada iki, kış aylarında ise haftada bir mutlaka toprağın üzerinde su vermelisiniz. 24-36 ay sonra ilk meyvenizi alma garantisi veriyoruz!