Ananas yetiştirme rehberi: Evde ananas nasıl yetiştirilir?

Evde ananas nasıl yetiştirilir?
Evde ananas nasıl yetiştirilir?

Haziran aylarındayız ve yaz meyvelerinin en güzel zamanları geldi. Bizim en sevdiğimiz yaz meyvelerinden biri de ülkemizde artık rahatlıkla bulabildiğimiz ananas! Ananas bitkisi palmiye gibi yaprakları olan çok hoş bir bitki. Biz de dedik ki aldığımız ananasın yapraklarını atmayalım ve evde büyütmeyi deneyelim! Şimdi evde ananas nasıl yetiştirilir? Tüm ayrıntılarıyla anlatıyoruz.

Daha önce avokado ve karpuz yetiştirme yöntemlerini de paylaşmıştık. Anlamışsınızdır, biz evde meyve çekirdeklerini değerlendirmeyi çok seviyoruz ve bunun doğamız için de oldukça kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Bugün çok sevdiğimiz ananas meyvesini evde yetiştirirken yaşadığımız deneyimleri sizlerle paylaşıyoruz. Hemen konuya girelim!

İhtiyacınız olan malzemeler

Ananas
Bıçak
Mümkünse büyük boylarda bir saksı
Toprak (mineral açısından zenginleştirilmiş)
Elbette su

En önemli detay: Ananas seçimi

Her ananası büyütmek mümkün olabilir ancak yaprak kalitesi için ananas seçimi büyük önem taşıyor. Yapraklarının rengi sarıya dönmüş ananasları seçmemenizi öneriyoruz. Hatta alırken yapraklarından bir adet kopartmayı deneyin ve eğer hemen kopuyorsa taze demektir. Bu ananasın büyümesi de güzel olacaktır.

Gelelim dikim aşamasına

Hazırlık için ananasın yapraklı tepe kısmını kesin ve ayırın. Ayırdığınız tepe kısmının en altındaki yaprakları temizleyin. Açık sarı bir sap kısmı belirmeye başlayacak. Bu sap kısmının 2 santimetresi görünür hale gelene kadar yaprakları koparın. Bu ananas sapını 1-2 gün kuru bir yerde bekletin. Hazırlık aşamamız burada tamamlanıyor. Bakalım diğer aşamalara!

Sırada suya koyma aşaması var

Düz bir bardak ayırın ve ananas dalını içine oturtun. Ananası bu suyun içinde sapından kökler salıncaya kadar bekletmeniz gerekiyor. Ancak mutlaka suyu düzenli olarak değiştirin. Sararmasına bağlı olarak 2 günde bir değiştirebilirsiniz. Eğer köklenmeye başladıysa dikime hazır demektir.

Ananas saksıya nasıl dikilir?

Ananas büyüyebilmek için geniş bir alana ihtiyaç duyar bu sebeple şimdiden onu büyük bir saksıya dikmenizi öneriyoruz. Kök kısmının tamamen kapandığından emin olun ve o şekilde toprakla örtün.

Ananas ne sıklıkla sulanır?

Toprağa ektikten sonra can suyunu verin. Yaz aylarında haftada iki kere, kış aylarında ise haftada bir sulayabilirsiniz. Yalnız sabretmeniz gerekiyor çünkü 2 ya da 3 sene sonra ilk meyvenizi alacaksınız!