Anksiyeteyi ve kaygı seviyesini azaltan gıdalar

​Anksiyeteyi ve kaygı seviyesini azaltan gıdalar
​Anksiyeteyi ve kaygı seviyesini azaltan gıdalar

Anksiyete ve panik atak gün geçtikçe maalesef hızla artmakta. Kişinin içerisinde bulunduğu mevcut durumun karmaşık ve içinden çıkılamaz bir hal alması, yaşadığı kötü olaylar, ülkesinin başından geçen afetler gibi her türlü olay kaygıyı ciddi oranlarda artırabilir. Ancak bunu azaltmanın yollarından biri de beslenmekten geçiyor! Bakalım hangi besinler anksiyeteyi ve kaygı düzeyini azaltıyor.

Geçtiğimiz ay Dünya Ruh Sağlığı haftasıydı. Ve bol bol kaygı bozukluğu ile ilgili konular konuşuldu. Anksiyetenin klasik sınav ve iş görüşmesi stresinden çok daha farklı bir durum olduğu belirtildi. Anksiyete, anlık bir stres değil, uzun vadeli bir kaygı bozukluğudur.

Bu konuyla ilgili ciddi bir araştırma yapan Dr Nicholas Norwitz, bu durumun önüne geçilmesi için diyetten faydalanılması gerektiğini söylüyor ve ekliyor:

"Beynin, vücuttaki diğer organlardan farklı şekilde çalıştığını düşünmek için hiçbir neden yok - hepsi diyetten etkilenir. Ve bu nedenle, beslenme ve yaşam tarzı, başarılı ruh sağlığı müdahaleleri oluşturmak için gerçekten temel oluşturabilir."

Peki hangi gıdalar anksiyeteye iyi geliyor?

Omega-3 yağlı asitler

Yapılan araştırmalar omega-3 içeren gıdaların beyin işlevini desteklemesinin yanında ruh sağlığı üzerinde de pozitif etkileri olduğunu gösteriyor.

Özellikle sardalya, hamsi, uskumru, somon ve ringa balıkları ciddi oranda kaliteli omega-3 barındırırlar. Bunları haftada bir kere de olsa tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

Fermente gıdalar ve probiyotikler

Dr. Nicolas Norwitz, bağırsak bakterilerimizin vagus siniri aracılığıyla beynimizle konuştuğumuzu aktarıyor. Eğer bağırsak bakterilerimiz beynimizle konuşuyorsa, bağırsaklar açısından faydalı gıdalar tüketirsek -ki bunlardan en önemlisi turşu- beynimize pozitif sinyaller gitmesi oldukça muhtemel.

Dr. Norwitz, özellikle turşu ve kefirin bağırsak bakterilerine oldukça faydalı olduğunu, dolayısıyla beynin de sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.