Annelerimizin çeyizlerinden hatıra: Kristal bardaklar!

Kristal bardak bakımı
Kristal bardak bakımı

Bundan 10 sene önceye kadar her evin vitrininde, en güzel köşede duran kristal bardaklar her ne kadar hemen hemen hepimizin annelerinin çeyizlerinde mutlaka bulunsa da o bardaklardan bir şey içebilene aşk olsun... Eskiye dair her şeyin yeniden moda olmaya başladığı bugünlerde ise kristal bardaklar o vitrinlerin içinden çıkarak kendilerine sofralarımızda yer bulmaya başlamışken kristal bardakların bakımı nasıl olmalı? Sorusunun cevabı için sizleri şöyle alalım.

İÇİNDEKİLER

Ellerinizi güzelce temizleyin

Kristal bardaklarını temizlerken, ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Ellerinizde yağ, kir veya kimyasallar olması bardakları kirletebilir.

Ilık su kullanın

Bardakları temizlerken çok sıcak veya çok soğuk su kullanmaktan kaçının. Ilık su, kristal bardakları temizlemek için en iyi seçenektir.

Nazikçe temizleyin

Kristal çok hassas bir malzeme olduğu için, sert temizlik malzemeleri veya aşındırıcı süngerler kullanmaktan kaçının. Yumuşak bir bulaşık süngeri veya mikrofiber bez kullanarak nazikçe temizleyin.

Bulaşık deterjanınızı doğru seçin

Kristal bardakları yıkarken, aşındırıcı olmayan bir bulaşık deterjanı kullanın. Ayrıca, deterjanı iyice durulayarak kalıntı bırakmamaya özen gösterin.

Beyaz sirke kullanın

Kristal bardaklarınızın üzerinde su lekeleri veya lekeler oluştuysa, beyaz sirke kullanabilirsiniz. Bardakları beyaz sirke ile hafifçe ovun, sonra durulayın ve kurulayın.

Güzelce kurulayın

Kristal bardakları temizledikten sonra, hızlıca kurulayın. Bardakların üzerinde su lekeleri oluşmasını önlemek için havlu veya mikrofiber bez kullanarak kurulayın.

Doğru saklayın

Kristal bardakları saklarken, bardaklar arasına yumuşak bir malzeme (bulaşık bezi veya kağıt havlu) koyarak çizilmelerini önleyin. Bardakları düz bir yüzeye koymaya çalışın ve mümkünse kapaklı bir vitrin veya dolapta saklayın.