Artık kırılmasın: Tırnakları güçlendiren besinler

Tırnakları güçlendiren besinler
Tırnakları güçlendiren besinler

Çabuk kırılan ve güçsüz tırnaklar zerafetinizi engellemesin… Sizin için hazırladığımız listedeki besinlerle beraber bu sağlık sorununa elveda diyebilirsiniz. Öyleyse hep beraber daha güçlü ve sağlam tırnaklar için hangi besinleri tüketmeliyiz hemen öğrenelim!

Genel vücut sağlığının en önemli yansımalarından biri olan tırnaklar hem kadınlar hem de erkekler için oldukça önemlidir. Çoğunlukla kalıtsal olarak yapısını ailemizin genlerinden taşısak dahi bunları güçlendirmek daha sağlıklı hale getirmek bizlerin elinde. Tıpkı saç ve ciltte olduğu gibi hem içten hem de dıştan beslenmesi gerekir. Öyle ki hekimler sadece tırnaklarınız bakarak sağlık probleminin akciğerden ya da bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir probleme dair olduğunu anlayabilirler. Estetik olarakta bakımlı tırnaklar bizler hakkında önemli ipuçları barındırır. Bu yüzden güçlü ve daha sağlıklı görünen tırnakları elde etmek için yediğiniz besinlere çok dikkat etmelisiniz. Protein ile inşa edilen keratin sonucu oluşan tırnaklarınızı daha bakımlı hale getirmek için bolca vitamin ve mineral takviyesiyle güçlendirme sağlayabilirsiniz.

Tırnaklar neden kırılır?

Sorunun kökenine inerek tırnakların kırılmasına neden olan maddeler neler bir göz atalım. Bunları tespit ettikten sonra elbette ki sorunların çözümünü daha rahat bulabiliriz.

  • 1. Kuru bir cilde sahipseniz tırnaklarınızın daha güçsüz olması muhtemeldir. Bu yüzden bol bol özellikle ellerinizi nemlendirebilirsiniz.
  • 2. Aşırı sıcak ya da soğuk havaya maruz kaldıysanız bu da güçsüz tırnaklara sebep olabilir.
  • 3. Günlük olarak en az 2.5 litre su tüketmek sağlık açısından çok önemli. Yetersiz sıvı tüketimi de tırnak kırılmasına sebep olmaktadır.
  • 4. Sürekli olarak oje kullanmak, bunu elle çıkarmak ve sık aralıklarla manikür yaptırmak
  • 5. Şok diyetler yapmak
  • 6. Tırnak mantarı, romatizma, tansiyon ve kan dolaşımı problemleri gibi sağlık sorunları da yine tırnaklarınızın güçsüzleşip çabuk kırılmasını sağlar.

Sağlıklı tırnaklar için beslenmenin önemi

Tırnak sağlığı için düzenli ve dengeli beslenmek büyük önem taşır. Vücuttaki protein, yağ, vitamin ve mineral düzeyine göre şekillendiği için bu tür takviyeli besinler tüketmeliyiz. Aynı zamanda günde en az 2 ya da 2.5 litre su tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu tüm mineraller karşılanmış olur. Pırıl pırıl tırnaklar ve bakımlı eller için kalsiyum, demir ve çinko eksikliği giderilmelidir. Hücre yenilenmesi ve enerji üretimi gibi fizyolojik olaylar için tükettiğimiz besinlerin önemi çok fazladır.

Tırnakları güçlendiren besinler

Güçlü tırnaklar için besinlerin ne kadar önemli olduğundan kısaca bahsetmiştik. Peki hangi besinlerle tırnaklarımızı daha da güçlendiririz ve daha sağlıklı tırnaklara sahip olabiliriz. Tek tek tüm besinlerin nasıl faydaları var beraber keşfedelim.

1. Brokoli

Sağlıklı tırnakların en önemli bileşenlerinden biri demirdir. Demir takviyesiyle hem tırnaklarımızı güçlendirir hem de daha sağlıklı görünmesini sağlarız. Çiğ veya pişmiş olarak tüketebileceğiniz brokoli içerisinde kırmızı kan hücrelerini zenginleştiren ve dokuların oksijen seviyesini artırır. Özellikle kolay kırılan tırnaklar için takviye edici bir elementtir.

2. Süt

Sütün içerisinde bulunan yüksek kalsiyum içeriği tırnakları güçlendirir ve daha hızlı uzamalarını sağlar. Günlük en az bir bardak süt tüketimi ile daha sağlıklı tırnaklara sahip olabilirsiniz.

3. Badem

Badem içerdiği E vitamini sayesinde tırnaklarınızı içten güçlendirir. Günde bir avuç kadar badem tüketmek sağlıklı tırnaklar haricinde birçok fayda daha sağlar.

4. Yumurta

Vücuttaki çinko eksikliğinden dolayı güçsüz ve çabuk kırılan tırnakların çözümü yeterli miktarda mineralleri almaktır. Protein bazlı gıdalar da tırnaklarla aynı bileşenleri içerdiği için bu sorunu giderir. Günlük yemek listenize ekleyeceğiniz yumurta takviyesiyle daha sağlıklı tırnaklara sahip olabilirsiniz.

5. Fasulye

İçerdiği B vitamin sayesinde tırnak kırılmasını engelleyen biotin kaynağı fasulyeyi de güçlü bir takviye olarak listenize ekleyebilirsiniz. Ufak bir biotin eksikliği dahi tırnakların kararmasına, kuruluğa ve büyümenin yavaşlamasına neden olmaktadır.

6. Kabak çekirdeği

Bağışıklık sisteminin doğru çalışmasına yardımcı olan ve bağ dokusunun oluşumunda önemli bir rol oynayan çinko aynı zamanda tırnakların yapı taşı olan proteinlerin üretilmesinde de etkilidir. Kabak çekirdeği tüketerek yukarıda saydığımız tüm bilgilere sahip olabilirsiniz.

7. Havuç

Cilt ve saç görünümünde iyileştirici etkisi olan havuç aynı ölçüde tırnak sağlığında da etkilidir. İçerdiği yüksek A vitamini sayesinde donuk ve kuru tırnak yapısının tamamen önüne geçer. İsterseniz çiğ isterseniz de pişmiş olarak tüketebileceğiniz havucun suyunu da içmek oldukça faydalı bizden söylemesi.

8. Tatlı patates

A vitamini tırnak sağlığını destekleyen hücre büyümesi için gereklidir. Bu vitamin eksikliğinde kuru ve kırılgan tırnaklara sıkça karşılaşabilirsiniz. Sık sık tatlı patates tüketmek aynı zamanda bağışıklığı arttırmaya da yardımcı olur.

9. Domates

Daha önce biotin bileşeninin öneminden bahsetmiştik. Yine domateste bulunan bitoin ve buna ek likopen tırnak sağlığı için elzemdir. Parlak ve daha kalın tırnaklar için domatesi çiğ olarak tüketebilirsiniz. İçerisinde A ve bolca C vitamini olan bu meyvenin suyunu biberiye yağı ile karıştırıp haricen kullanırsanız da tırnaklarınızın rengini düzenleyip nemlenmesini sağlayabilirsiniz.

10. Somon, sardalya ve ton balığı

Deniz mahsullerini de listemize almazsak olmaz! İçerdikleri bol B vitamini sayesinde yağlar ile beraber hem tırnak hem cilt hem de saç sağlığı açısından tüketmekte fayda var.

11. Muz

Tırnakların güçlenmesi ve doğal rengine kavuşması için protein olmazsa olmazdır. Daha hızlı uzatmak ve sürekli olarak yenilenmesini istiyorsak bolca muz tüketebilirsiniz.

12. Dolmalık biber

Güçlü antioksidanların bir numaralı dostu C vitaminidir. Bu yüzden C vitamini içeren tüm besinler özelde tırnak sağlığı, genelde ise tüm vücudunuz için faydalı besinlerdir. Dolmalık biberde içerdiği C vitamini sayesinde sizi olumsuz dış etkenlerden koruyacak ve tırnak sağlığından cilt sağlığına kadar faydası olacaktır.

BONUS

Sağlıklı ve güçlü tırnaklar için sağlıklı beslenmek altın kural. Tüm yediklerimize dikkat ederek özellikle vitamin ve minerallerin bolca bulunduğu besinlerle güçlendirdiğimiz tırnaklarımıza bunların haricinde dıştan müdahalelerle de koruyabiliriz. Bunlardan ilki B ve E vitamini yağı, harici olarak temiz tırnaklarınıza direkt uygulayabilirsiniz. Bu yağları tırnaklarınızda 10 dakika bekledikten sonra ılık su ile doğrulayabilirsiniz. Düzenli kullanımda gözle görülür etkisi sizi şaşırtacak.