Artık kırılmasın: Tırnakları güçlendiren besinler

Tırnakları güçlendiren besinler
Tırnakları güçlendiren besinler

Tırnakları güçlendiren besinler ile bundan böyle çabuk kırılan ve güçsüz tırnaklara veda vakti! Tırnakları güçlendiren besinleri ele aldığımız bu yazımızdan sonra siz de güçlü tırnaklarınızın tadını çıkarabilirsiniz. Şimdi hep birlikte daha güçlü ve sağlam tırnaklar için hangi besinleri tüketmemiz gerektiğini ele almanın tam sırası...

İÇİNDEKİLER

Genel vücut sağlığımızın en önemli ve en göz önünde yansımalarından biri olan tırnaklar hem kadınlar hem de erkekler için oldukça önemli... Tırnaklarımızın yapısını genellikle kalıtsal olarak ailemizden alsak da tırnaklarımızı güçlendirmek ve daha sağlıklı hale getirmek bizlerin elinde.

Tıpkı saç ve ciltte olduğu gibi dışarıdan müdahalelerin tek başına pek de yeterli olmayacağı el ve tırnak bakımının en önemli basamağının doğru beslenerek içten bakım olduğunu söylesek buna cevabınız ne olurdu? Bundan böyle doğru beslenme ile kırılan ve uzamayan tırnak kabusuna son!

Tırnaklar neden kırılır?

Sorunun kökenine inerek tırnakların kırılmasına neden olan maddelere de bir göz atmaya ne dersiniz? O sebepleri öğrendikten sonra sorunun çözümü daha kolay olur mu dersiniz?

  • - Kuru bir cilt yapısına sahip kişilerin tırnaklarının daha güçsüz olması muhtemeldir. Bu sebeple bol bol su içmek ve elleri nemlendirmek oldukça önemli.
  • - Aşırı sıcak ya da soğuk havaya maruz kalmak, güçsüz tırnaklara sebebiyet verebilir.
  • - Günlük olarak en az 2.5 litre su tüketmek sağlık açısından çok önemli. Yetersiz sıvı tüketimi de tırnak kırılmasına sebep olmaktadır.
  • - Sürekli olarak oje sürmek de tırnaklarınızın kalitesini bozar ve olumsuz yönde etkiler.
  • -Yetersiz beslenmeye sebebiyet veren şok diyetler de güçsüz tırnakların başlıca sebepleri arasındadır.

Sağlıklı tırnaklar için beslenmenin önemi

Tırnak sağlığı için düzenli ve dengeli beslenmek büyük önem taşır. Protein, yağ, vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketmek, günde en az 2 ya da 2.5 litre su içmek gibi basit ve temel adımlarla tırnak sağlığı için doğru beslenmek son derece mümkün.

Tırnakları güçlendiren besinler

Güçlü tırnaklar için besinlerin ne kadar önemli olduğundan kısaca bahsetmiştik. Peki hangi besinlerle tırnaklarımızı güçlendirebileceğimizden? Tırnakları güçlendiren besinler ile kırılmayan tırnakların sırrı Lokmacığınızda!

Brokoli

Sağlıklı tırnakların en önemli bileşenlerinden biri demirdir. Demir takviyesiyle hem tırnaklarımızı güçlendirir hem de daha sağlıklı görünmesini sağlarız. Çiğ veya pişmiş olarak tüketebileceğiniz brokoli içerisinde kırmızı kan hücrelerini zenginleştiren ve dokuların oksijen seviyesini artırır. Özellikle kolay kırılan tırnaklar için takviye edici bir elementtir.

Süt

Sütün içerisinde bulunan yüksek kalsiyum içeriği tırnakları güçlendirir ve daha hızlı uzamalarını sağlar. Günlük en az bir bardak süt tüketimi ile daha sağlıklı tırnaklara sahip olmak mümkün.

Badem

Badem içerdiği E vitamini sayesinde tırnaklarınızı içten güçlendirir. Günde bir avuç kadar badem tüketmek sağlıklı tırnaklar için oldukça önemli.

Yumurta

Vücuttaki çinko eksikliğinden dolayı güçsüz ve çabuk kırılan tırnakların çözümü yeterli miktarda mineral almak. Protein bazlı gıdalar da tırnaklarla aynı bileşenleri içerdiği için bu sorunu giderir. Günlük yemek listenize ekleyeceğiniz yumurta takviyesiyle daha sağlıklı tırnaklara sahip olabilirsiniz.

Fasulye

İçerdiği B vitamini sayesinde tırnak kırılmasını engelleyen biotin kaynağı fasulyeyi de güçlü bir takviye olarak listenize ekleyebilirsiniz. Ufak bir biotin eksikliği dahi tırnakların kararmasına, kuruluğa ve büyümenin yavaşlamasına neden olmaktadır.

Kabak çekirdeği

Bağışıklık sisteminin doğru çalışmasına yardımcı olan ve bağ dokusunun oluşumunda önemli bir rol oynayan çinko aynı zamanda tırnakların yapı taşı olan proteinlerin üretilmesinde de etkilidir.

Havuç

Cilt ve saç görünümünde iyileştirici etkisi olan havuç aynı ölçüde tırnak sağlığında da etkilidir. İçerdiği yüksek A vitamini sayesinde donuk ve kuru tırnak yapısının tamamen önüne geçer. İsterseniz çiğ isterseniz de pişmiş olarak tüketebileceğiniz havucun suyunu içmekte oldukça faydalı bizden söylemesi.

Tatlı patates

Tatlı patateste bol miktarda bulunan A vitamini tırnak sağlığını destekleyen hücre büyümesi için gereklidir. Bu vitamin eksikliğinde kuru ve kırılgan tırnaklarla sıkça karşılaşabilirsiniz.

Domates

Daha önce biotin bileşeninin öneminden bahsetmiştik. Yine domateste bulunan biotin ve buna ek likopen tırnak sağlığı için elzemdir. Parlak ve daha kalın tırnaklar için domatesi çiğ olarak tüketebilirsiniz. İçerisinde A ve bolca C vitamini olan bu meyvenin suyunu biberiye yağı ile karıştırıp haricen kullanırsanız da tırnaklarınızın rengini düzenleyip nemlenmesini sağlayabilirsiniz.

Somon, sardalya ve ton balığı

Deniz mahsullerini de listemize almazsak olmaz! İçerdikleri bol B vitamini sayesinde yağlar ile beraber hem tırnak hem cilt hem de saç sağlığı açısından tüketmekte fayda var.

Muz

Tırnakların güçlenmesi ve doğal rengine kavuşması için protein olmazsa olmazdır. Daha hızlı uzatmak ve sürekli olarak yenilenmesini istiyorsak bolca muz tüketebilirsiniz.

Dolmalık biber

Güçlü antioksidanların bir numaralı dostu C vitaminidir. Bu yüzden C vitamini içeren tüm besinler özelde tırnak sağlığı, genelde ise tüm vücudunuz için faydalı besinlerdir. Dolmalık biberde içerdiği C vitamini sayesinde sizi olumsuz dış etkenlerden koruyacak ve tırnak sağlığından cilt sağlığına kadar faydası olacaktır.