Aşırı şeker tüketildiğinde ne olur?

​Aşırı şeker tüketildiğinde ne olur?
​Aşırı şeker tüketildiğinde ne olur?

Uzmanlar, kadınların günlük şeker kullanım oranının 25 gram, erkeklerin ise 36 gram olması gerektiğine vurgu yapıyor. Bu sebeple fazla şeker tüketmek vücudumuzda bazı sorunlara yol açıyor. Gelin bu sorunlar nelermiş bir bakalım.

Ruh sağlığını kötü etkiliyor

Vücudumuza zarar verdiği gibi ruh sağlığımızı da etkileyen şeker, çok fazla tüketildiğinde anksiyete ve depresyona sebep olabiliyor.

Kilo aldırıyor

Şeker vücutta yağlanma yaptığı için günlük tüketimde kilo almaya yardımcı oluyor. Günlük kullanılması gereken şeker miktarı aşıldığı zaman ise başta diyabet olmak üzere birçok soruna yol açıyor.

Tansiyon yükseltiyor

Her ne kadar şeker kullanmanın tansiyonu etkilemediğini düşünsek de durum tam tersi. Şeker veya şekerli gıdalar fazla tüketildiğinde tansiyon seviyemizde yükselme oluyor ve bunun sonucunda tansiyon hastalığı baş gösteriyor.

Karaciğer sorunlarına yol açıyor

Hemen hemen her gün yediğimiz paketli gıdalar, fruktoz adı verilen bir şeker türüyle tatlandırılıyor. Bu tatlandırıcılar her gün alındığında ise karaciğerde yağ bezeleri oluşmakta. Bu sebeple oluşan yağ bezeleri alkol kullanmasınız bile zamanla karaciğer hastası olmanızı sağlıyor.

Dişleri çürütüyor

Çok fazla şeker tüketmenin en yaygın bilinen zararı diş çürütmesi. "Peki lezzetli olan bu şeker nasıl dişleri çürütüyor?" diyecek olursanız açıklayalım: Şekerler ağzımıza girdiği andan itibaren bakterileri beslediğinden geride asit bırakmakta. Bu asitler ise diş minesine zarar vererek kısa sürede çürük oluşmasını sağlıyor.

Yaşlandırıyor

Yaşlanmamızı yavaşlatmak için çalışan telomer DNA'sı şeker kullanımıyla kısalmakta. Bu sebeple fazla şeker tüketerek kısalttığımız telomerler cildimizi koruyamadığı için olduğumuzdan daha yaşlı görünüyoruz.

Kalp hastalıklarına yol açıyor

Fazla şeker ve şekerli gıdaların tüketimi, dolaşımda olan kana daha fazla yağ salgılamaktadır. Ayrıca kan basıncını yükselten şeker, kalp hastalıklarına yol açıyor.