Aslında hiç de yabancı değil: Frenk soğanı nedir? Faydaları nelerdir? Evde nasıl yetiştiririz?

Frenk soğanı.
Frenk soğanı.

Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız, görünümü taze soğanın minyatür halini andıran şiniklav olarak da bilinen frenk soğanını incelemeye ne dersiniz? Frenk soğanı, soğangiller ailesinin en küçük türüdür. Tadı hem taze soğana hem sarımsağa oldukça benzeyen bu bitki her ne kadar Çin mutfağına ait olsa da ünü sınırlarını aşıp Avrupa’da sıklıkla tüketilir hale gelmiştir. Avrupa'da Frenk soğanını kurutarak baharat olarak kullanmak da oldukça yaygın bir tüketim şekli.

Soğangiller familyasının diğer üyelerine nazaran tadı ve kokusu daha az baskın olan frenk soğanının, soğanı sevip kokusundan rahatsız olanlar için iyi bir alternatif olduğunu da belirtelim. Ülkemizde de sevilen otlu peynir çeşitlerinin yapımında sıklıkla kullanılan frenk soğanı Türk mutfağında da oldukça sevilen bir bitki çeşidi.

Çorbalarda, soslarda, fırın yemeklerinde çok ama çok sevdiğimiz frenk soğanı ince ince kıyıldığında nefis aromasını yemeklere çok daha rahat geçirdiğinden bu şekilde kullanılmasını şiddetle tavsiye ettiğimizi de belirterek gelin frenk soğanının faydalarına ve evlerimizde nasıl yetiştirebileceğimize şöyle bir göz atalım.

Frenk soğanının faydaları

• Antioksidan özelliği taşıyan besinlerin vücudumuzdaki mucizevi etkilerini artık bilmeyenimiz yok. Frenk soğanı da yüksek oranda antioksidan içeren yapısıyla vücudumuzu zararlı maddelerden arındırıp, ödem oluşumuna karşı tüketebileceğimiz en güçlü besinlerden biri.

Serbest radikallere karşı savaşıp, çağımızın en sık görülen sağlık problemlerinden biri olan kansere karşı set çeken frenk soğanı beslenme rutinimizde yerini almasını şiddetle tavsiye ettiğimiz bir besin.

• Bağışıklık sistemimizin zayıf olması birçok hastalığa karşı bizleri savunmasız kılarken frenk soğanı içerdiği A,B,C ve E vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve vücudumuza bir kalkan görevi görür.

• En az D vitamini kadar kemiklerimizi güçlendiren ve koruyan K vitaminini artık bilmeyenimiz yok. Özellikle kadınlarda belli bir dönemden sonra görülen kemik erimesi rahatsızlığına karşı frenk soğanı içerdiği yüksek oranda K vitamini ile mutfaklarımızda en büyük yardımcılarımızdan biri.

• Sindirim sistemimize dair yaşadığımız sorunların hayatımızı ne denli zehir ettiği konusunda hepimiz hemfikiriz diye düşünüyoruz. Sindirim sistemimizin en önemli parçası olan bağırsaklarımız için frenk soğanı bulunmaz bir nimet.Bağırsaklarımızı parazitlerden arındırarak sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesini sağlayan frenk soğanı, yemek sonrası oluşan şişlik kabusunun da sonunu getirmenin en güçlü adayı.

Frenk soğanı evde nasıl yetiştirilir?

Frenk soğanı.
Frenk soğanı.

• Tercihinize göre orta büyüklükte veya büyük bir saksı ve frenk soğanı tohumlarıyla evde kendi frenk soğanımızı en organik şekilde yetiştirmek oldukça kolay.

Gübreli toprağı oldukça seven frenk soğanını ekmeden önce toprak seçimi yaparken buna dikkat etmenizi öneririz. Gübreli toprak ile doldurduğunuz saksınıza frenk soğanı tohumlarını belli aralıklarla ekin. Birbirlerine çok yakın şekilde ekmemek olmazsa olmaz bir kural.

Ektiğiniz tohumlara can suyunu verin. Işığı oldukça seven bir bitki olan frenk soğanı ektiğiniz saksınızı bol güneş alan bir yere yerleştirin.

• Frenk soğanını her gün sulamayı ve her mevsim dönümünde toprağı gübrelemeyi ihmal etmeyin.

• Ortalama olarak 25-30 cm civarına gelen soğanlarınızı budayıp birbirinden leziz tarfilerinizde en organik şekilde yetişmiş soğanlarınızı gönül rahatlığıyla kullanmanın hazzını yaşayın.