Aşure zamanı geldi: Aşure nasıl yapılır? Aşure yapımının püf noktaları nelerdir?

aşure
aşure

Muharrem ayı geldi çattı, yüzyıllardır süregelen aşure geleneğinin telaşı bu sene de tüm evleri sardı. Yüzyıllar aşmış bu geleneği devam ettirmek isteyen herkes aşure nasıl yapılır? Aşure yapımının püf noktaları nelerdir? Gibi sorulardan tutun da tam kıvamında aşure tarifi başta olmak üzere aşure yapımı ile ilgili tüm detayları araştırmaya başladı...

Biz de Lokmacığınız olarak bu Muharrem ayında aşureler Lokma tarifiyle pişsin istedik ve Lokma mutfağında yaptığımız enfes aşure tarifimiz ile beraber aşurenin tüm püf noktaları maddelerimizi sizlerle paylaştık.

Enfes bir aşure tarifi için yapmanız gereken her şeyi ele aldığımız bu yazıdan sonra bu sene aşureler tam kıvamında pişecek ve aşure dağıttığınız tüm komşularınız sizden tek bir şey isteyecek: Aşure tarifi.

Aşure yapımının püf noktaları nelerdir?

  1. Aşurenin olmazsa olmazı nedir? Elbette ki ana malzemesi olan buğday. Buğdayın iyi pişmesi; aşurenizin lezzetini tamamı ile etkileyeceğinden aşure yapımında en önemli detaylardan biri. Bu sebeple buğdayı bir gece önceden ıslatın ve aşurenin kıvam almasını sağlayacaktır.
  2. Aşurenin içinde kullanılan bakliyatlar gaz yapabileceğinden kullanılacak bakliyatları da bir gece önceden suda bekletmek son derece önemli. Bakliyatları bir gece önceden suda beklettiğimizde gazı alınmış olur ve aşure yerken bünyemizde bir rahatsızlık yaratmış olmaz.
  3. Aşurenin lezzeti her ne kadar yerinde olsa da görünüşü de son derece mühimdir. Aşurenin berrak olmasını sağlamak istiyorsanız bakliyatları kaynattıktan sonra süzmeniz yeterli. Öyle ki ideal aşurede tüm malzemeler aşurenin içinde tek tek ayırt edilebilmeli.
  4. Aşure tarifi söz konusu olduğunda kuru meyveler en sık tercih edilen malzemeler arasındadır. Lakin genellikle kuru ve sert bir kıvama sahip olan kuru meyveleri de bakliyatlar gibi bir gece öncesinden suda bekletirseniz meyveler yumuşamış olacağından; aşurenizin kıvamı oldukça yumuşak ve lezzetli olacak.
  5. Aşure en bol malzemeli tatlı tarifleri arasında daima ilk sırayı koruduğundan ve oldukça sulu kıvamlı bir tatlı olduğundan aşure tencerenizin büyüklüğünü doğru seçmek oldukça mühim. Aşure tencerenizi büyük boyutlarda seçmek iyi bir aşurenin ilk basamaklarından biri olabilir.
  6. Bu maddemiz de incir severleri yakından ilgilendiren önemli bir detay var. İncir aşurenin rengini koyulaştıracağından aşurenize incir eklemek istiyorsanız inciri son aşamada eklemek en doğrusu.
  7. İnciri en başından tüm kuru meyveler ile birlikte ekleyenler ise her evde bulunan demirbaş bir malzemeden yardım alabilirler. İncirin içine bir miktar süt eklemek aşurenizin rengini açmak için en etkili yöntemlerden biri.
  8. Aşuresi hoş kokusuyla kendini tabak tabak yedirsin isteyenler için de müthiş bir önerimiz var. Karanfil kokusuyla aşurenize hoş bir koku katarak lezzetini ikiye katlamak isterseniz karanfili 1 fincan suda kaynatarak ekleyebilirsiniz.
  9. Sonuncu ve en önemli püf noktayı vermeden geçmek olur mu asla? Aşurenizi kısık ateşte pişirmek, kıvamı açısından son derece önemli. Hızlı ateşte pişirdiğiniz aşurenin kıvamı oldukça sulu olacağından ateş ayarına dikkat etmek oldukça mühim.

Taze hindistan cevizi parçalı aşure tarifi

Damla sakızlı ve vişneli aşure tarifi

Aşure tarifi

Pekmez tahin ve kahveli aşure tarifi