Avokado çekirdeklerini atmaya son! Lokma'dan evde avokado yetiştirme rehberi

Avokado nasıl yetiştirilir?
Avokado nasıl yetiştirilir?

Tam damak tadınıza göre harika bir avokado bulduğunuz zaman siz de aklınızdan geçiriyor musunuz? "Keşke avokadolar hep böyle olsa." diye. Bulduğunuz o mükemmel avokadoların çekirdeklerini atmamanız için Lokmacığınız harika bir sebep sunuyor. Evde avokado nasıl yetiştirilir gelin birlikte bakalım.

Evde avokado yetiştirmek sandığınızdan çok daha kolay. Yediğiniz avokadoların çekirdeklerini nasıl ekeceğinizi ve büyüteceğinizi adım adım anlatıyoruz.

Çekirdeği çıkarıp kabuğunu soyun

Bıçakla ortadan ikiye yardığınız avokadonuzun çekirdeğini dikkatlice yara bere aldırmadan çıkarmalısınız. Ardından yıkayın ve çekirdeğin üzerindeki ince kahverengi kabuğu soyun.

Çekirdeğe delikler açın

Çekirdeğe 3 kürdan yardımı ile delikler açın ve kürdanlar o şekilde kalsın. daha sonra içi su dol bir bardağa çekirdeğin kökleri suya değecek şekilde yerleştiriyoruz. Bu şekilde çekirdeği filizlendiriyoruz. Yaklaşık 4-6 hafta sonra çekirdeğin iyi bir şekilde köklendiğini görebilirsiniz. Bu 4 haftalık süreçte ara sıra çekirdeğin suyunu değiştirmeli ve onu zaman zaman güneş alacak bir yere koymalısınız.

Eğer suda geçen süre zarfında çekirdeğin üzerinden de bir dal çıkar ve yapraklanırsa yaprakları dikkatlice budamalısınız.

Çekirdek toprakla buluşmaya hazır

Siz de gördünüz ki suyun içinde avokado kökleri çok uzayan bir bitki. Bu sebeple onu sudan çıkardıktan sonra 20-30 cm çapında ve derinliği iyi olan bir saksıya ekmelisiniz.

Bu aşamadan sonra avokadonuzu dikkatli bir şekilde büyütmeye başlamalısınız. Gerekli bakımları yaptıktan sonra büyümemesi ve meyve vermemesi için hiç sebep yok!

Avokado, nemli toprağı seven bir meyve ama toprak çok da ıslak olmamalı. Kuru kalmasına izin vermeden sık sık ancak az az toprağını nemlendirmelisiniz. Bunun haricinde budamak da en önemli konulardan biri.

Avokadonuzu yaprak çıkardıkça ve uzadıkça budarsanız gövdesi çok daha kalın ve sağlam şekilde uzayacaktır.

Son olarak şunu da söyleyelim bitkinizin meyve vermesi 5-13 yıl arasında bir zaman alabilir. Bir süre sonra eve sığmayacak olan avokadoyu bahçeye ekmelisiniz.