Ayran içince neden uykumuz gelir?

Ayran içince neden uykumuz gelir?
Ayran içince neden uykumuz gelir?

Ayran içtikten kısa bir süre mayışmaya başlamanızın aslında psikolojik değil de bilimsel bir sebebi olduğunu biliyor muydunuz? Uzun yola çıkılmadan önce, önemli bir sınava girmeden önce, mühim bir toplantınız olduğunda ve günün erken saatlerinde ayrandan uzak durmanızı gerektirecek o neden işte bu yazıda sizleri bekliyor!

İÇİNDEKİLER

Yoğurt, süt, ayran gibi süt ve süt ürünlerinde oldukça yoğun miktarda laktik asit bulunur. Söz konusu yoğurt ve ayran olduğunda ise sütte bulunan laktik asit miktarı en az iki katına çıkar çünkü sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler de metabolizma sonucu laktik asit açığa çıkarır. Laktik asit ise vücudumuzda sinirlerimizin gevşemesini ve rahatlamayı sağlar. Bu gevşeme sonucunda vücutta meydana gelen yorgunluk hissine ek olarak bir takım hormonların da uyarılması ile vücut uyku haline geçer.

Hareket halindeyken, spor yaparken kısacası fiziksel enerji harcarken de kendimizi yorgun hissetmemizin sebebi laktik asit fermantasyonunun ta kendisidir. Yoğurt da benzer bir laktik asit fermantasyonu yaşadığı için aynı şekilde kişinin bünyesinde uyku hali meydana getirir.