Azerbaycan'da çay içme ritüeli

​Azerbaycan'da çay içme ritüeli
​Azerbaycan'da çay içme ritüeli

Çay bizde olduğu gibi birçok kültürde de önemli bir içecek. Hatta o kadar önemli ki bazı ülkelerde çay belli başlı ritüeller eşliğinde içiliyor. İşte o ülkelerden biri olan Azerbaycan'da da çay içmek belli başlı anlamlar barındırıyor. Azerbaycan'a giden herkesin şaşırdığı bu gelenek nasılmış gelin bir bakalım...

Azerbaycan'a ilk defa gidenlerin en çok şaşırdığı şeylerin başında Azerilerin çay içme ritüelleri geliyor. Azeriler için misafir ağırlama olarak görülen çay içmek, aslında gelen kişiye gösterilen bir değerin de sembolü. Bu sebeple misafire çay ikram edilirken hiçbir zaman sadece çay verilmiyor. Çayın yanında mutlaka gül, vişne, cennet elması ve beyaz kiraz reçeli veriliyor. Ancak tabi ki sadece bununla kalınmıyor reçellerin yanı sıra aynı zamanda limon, şeker, bal ve daha birçok farklı tatlı da ikram ediliyor.

Azeriler tüm bu yiyecekleri önce gözleri sonra midelerinin doyması gerektiği için koyduklarını söylüyor. Bu sayede çay içerken mutlu olduklarını vurguluyorlar. Hatta sadece reçel, limon ve şekerin olduğu sofraya ise 'kasıb' sofrası yani fakir sofrası deniyor. Bu sebeple misafir geldiğinde bir çay içmek istese bile sofranın tamamen dolması gerekiyor.