Bağırsak sağlığınızı korumanın ve iyileştirmenin 5 yolu

Bağırsak sağlığı
Bağırsak sağlığı

Vücudumuzun ikinci beyni hangisi diye sorsak belki de çoğunuzun aklına bağırsak gelmeyecektir ancak bağırsaklarımız o kadar çok sinir hücresine sahip ki vücudun ikinci beyni olarak adlandırılıyor. Vücudumuzda sindirim sisteminin çalışmasından çok daha öte görevleri olan bağırsak, stres, yorgunluk ve kilo kaybıyla da baş ediyor. Kısacası sağlıklı bağırsak tüm vücudumuzu etkiler!

Geç saatlerde atıştırmayın!

Profesör Spector, Spoon-Fed adlı kitabında, "Kahvaltı ve akşam yemeği arasında 12 saatlik boşluk bırakmak veya aralıklı oruç tutmak bağırsaktaki iyi bakterilerinize fayda sağlayabilir." diyor. Aynı zamanda gece yemek yemek bazı kronik rahatsızlıkların başlamasına sebep olabilir ve bağırsak sağlığınızı olumsuz etkiler.

Fermente gıdaları daha fazla tüketin

Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kimchi... Biz onları yesek de aslında onlar birer canlı gıda. "O ne demek Lokmacım?" diye soracak olursanız, tüm bu gıdalar fermente ve yararlı bakterileri barındıran gıdalar. Hepsinin bağırsak sağlığı açısından farklı farklı faydaları mevcut. Bu fermente gıdaları evde kendiniz yapmanız elbette faydalı bakteriler açısından çok daha iyidir. Çünkü özellikle hazır paketlerde alınan turşular fazla kimyasal içerdiği için faydadan çok zararı olacaktır.

Ultra işlenmiş gıdalardan uzak durun

Başlıkta söz ettiğimiz ultra işlenmiş gıdalar neler? Bu gıdalar neredeyse tamamen kimyasal şekilde oluşturulmuş paketli gıdalar. Örnek verecek olursak hazır kekler, mısır gevrekleri, şekerlemeler, jelibonlar... Bu ultra işlenmiş gıdalar kötü bağırsak bakterilerine sebep olmakla kalmaz iyi olan florayı da olumsuz etkiler.

Egzersizin önemini anlamanın zamanı geldi!

Günlük 20-30 dakikalık egzersizin bütün vücudumuzun birçok bölgesine faydası var. Bağırsak da o bölgelerden biri. Yapılan ezgersizle birlikte bağırsak bakterilerinin bileşimi olumlu yönde değişecektir. Egzersiz için çoğumuzun bahanesi var ancak günlük 15 dakika kendinize ayırdığınız bu vaktin emin olun uzun vadede sağlığınıza etkisi inanılmaz olacak!

Sağlıklı yağları terk etmeyin

Sağlıklı yağların bağırsak fonksiyonlarına olan etkisi yadsınamaz. Vücudumuza aldığımız her şey gibi yağların da kalitesi çok önemli. Margarin, kızartma yağı gibi yağlar bağırsaklarımız haricinde kalp damar sağlığımız açısından da oldukça zararlı. Akdeniz beslenme şeklini benimsediğimiz takdirde zeytinyağlı yemekler de aynı hızla hayatımıza girecek ve çok daha sağlıklı ve tam işleyen bağırsaklara sahip olacaksınız.