Bahar gelmişken anlatalım: Enginarın faydaları

Bahar gelmişken anlatalım: Enginarın faydaları
Bahar gelmişken anlatalım: Enginarın faydaları

Akdenizliler tarafından en sevilen yiyecek olan enginar, aslında sanıldığı gibi bir sebze değil çiçek. Mor bir çiçeğin tomurcuğu olan enginar, bu sebeple bahar aylarında toplanıyor. Beslenmesine dikkat edenlerin tercih ettiği enginar, tıbbi bir bitki olduğundan dolayı birçok fayda sunuyor. İşte enginarın bazı faydaları...

Kalp sağlığına iyi geliyor

İyi kolesterol düzeylerini artıran ve kötü kolesterol düzeylerini düşüren enginar yaprakları, atardamarların tıkanıklığını engelleyerek kalp krizlerinin önüne geçiyor. Bu sayede felç riskini de büyük oranda azaltan enginar, daha sağlıklı kalbe sahip olabilmek için sofranızdan eksik etmemeniz gereken yiyeceklerden.

Karaciğer sağlığına iyi geliyor

Enginarın içerisinde yer alan antioksidanlar sayesinde karaciğerde yer alan toksinlerin kolayca atılmasına yardımcı oluyor. Bu sayede karaciğer sorunlarının önüne geçiyor.

Antikanser özellik sunuyor

Yapılan çalışmalar sebzeler arasında en yüksek antioksidana sahip olan bitkinin enginar olduğunu kesinleştirmiş. Bu sebeple kansere karşı açtığınız savaşta en büyük destekçiniz olacak olan enginar, hücrelerin hasar almasına engel olarak hem kanserden koruyor hem de kanserli hücrelerin çabuk iyileşmesini sağlıyor.

Kemikte mineral yoğunluğunu artırıyor

Magnezyum, fosfor, manganez ve birçok vitamin içeren enginar, kemik sağlığına etki ediyor. Kemiklerde mineral yoğunluğunu artırmada etkili olan enginar, kemik erimesi sorununun önüne geçiyor.

Beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor

Beyin hücrelerimizde yer alan fosfor, enginarda da yüksek miktarda bulunuyor. Bu sayede beyin fonksiyonlarımızın iyi çalışmasını sağlayan enginar, bilişsel yeteneklerimizi daha iyi kullanabilmemize yardımcı oluyor.

Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlıyor

Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimin daha düzgün çalışmasına yardımcı olan enginar, mide krampı, şişkinlik gibi sorunların oluşmasına engel oluyor. Bu sebeple sindirim sorunu yaşayan insanların düzenli olarak enginar tüketmesi gerekiyor.