Bal kabağı nasıl saklanır?

Hemtatlılarda hem de tuzlularda kullanılan kışın büyülü sebzesi: Bal kabağı… Elimizde koca bir bal kabağı, tatlı yapmahayali ile eve döndük. Bal kabağını güzelce kestik, tatlımızıyaptık. Peki ya kalan kısım? Bal kabağı nasıl saklanır? Sorusunun cevabı işte tam da bu evrede devreye giriyor.

Artık evlerimizde o kadar da kalabalık yaşamıyoruz. Dolayısıyla büyük bir bal kabağından artan parçaları da saklamamız gerekiyor. Sizlere bu yazımızda, bal kabağını uzun süre bozulmadan saklamanın tüm püf noktalarından bahsedeceğiz!

Peki bal kabağı ne kadar dayanır? Bal kabağı yapısı gereği kesilmediği ve darbe almadığı sürece kendisini koruyan bir kabukla sarılmıştır. Bu demek oluyor ki bal kabağını kesmezsek, kuru ve karanlık bir ortamda tutarsak yaklaşık 3 ay kadar bozulmadan dayanacaktır. Fakat bal kabağını kestik ve bir kısmını kullandık. Geri kalan kısmını ziyan etmeden saklamak istiyoruz. Bizim bunun için tane yöntemimiz var. Gelin hep birlikte bu yöntemleri inceleyelim.

1. Vakumlayarak Saklamak

Bir vakum aletiniz varsa işiniz gerçekten çok kolay. Yıkayıp kuruttuğunuz bal kabaklarını vakumlayarak buzlukta saklayabilirsiniz. Uzun süre tazeliğini koruyacaktır!

2. Kilitli Poşetlerde Buzlukta Saklamak

Dışındaki kabuğunu ve yeşil kısımlarını temizlediğimiz bal kabağımızı iri parçalar hâlinde kesiyoruz. Daha sonra yıkıyoruz ve kupkuru kalana kadar güzelce kurutuyoruz. Bu kısmı atlamamak gerekiyor, yoksa bal kabaklarımız buzlukta suyun etkisiyle beraber küflenecektir!

3. Rendeleyerek Saklamak

Bal kabağı denildiğinde aklına yalnızca tatlı gelmeyenler el kaldırsın! 'Biz bal kabağı ile her şeyi yapıyoruz' diyenler için rendeleyerek saklamak çok işe yarayan bir yöntem.

4. Pişirerek Saklamak

Bal kabağını farklı tariflerde sık sık kullananlar için bu yöntem tam bir kurtarıcı! Dilimlere ayırdığınız bal kabaklarınızı doğrudan fırına atabilirsiniz. Yumuşayan bal kabaklarını ezerek veya rondodan geçirerek püre hâline getirin. Aman! İçine şeker veya başka bir şey ilave etmeyin. İlaveler saklama sürenizi kısaltacaktır. Püre hâline getirdiğiniz bal kabaklarını tek seferde kullanacağınız porsiyonlara bölebilir ve o şekilde saklayabilirsiniz. Bebek mamaları için buz kalıpları, çorbalar ve kremalar için muffin kalıpları işinizi görecektir.