Balkanlardan sahur sofralarına gelen lezzet dalgası: Fliya (Flija) Böreği

​Balkanlardan sahur sofralarına gelen lezzet dalgası: Fliya (Flija) Böreği
​Balkanlardan sahur sofralarına gelen lezzet dalgası: Fliya (Flija) Böreği

Bu yazımızda sizleri belki de daha önce adını dahi duymadığınız lakin bir kez yedikten sonra müptelası olacağınız Balkan göçmenlerinin bir börek efsanesi olarak adlandırdıkları Arnavut Fliya böreği ile tanıştırıyoruz. Bildiğimiz börek çeşitlerinin aksine oldukça hafif,enfes bir lezzete sahip olan Arnavut böreği ‘fliya (Arnavutça ismiyle Flija) böreği nasıl yapılır?’ ‘fliya böreği tarifi nedir, tadı neye benzer?’ gelin cevabına birlikte göz atalım.

Balkan mutfağı, dünya mutfak literatüründe Arnavut böreği, Boşnak böreği gibi hemen hemen hepimizin hayatında en az bir kere duyup aşina olduğu börek çeşitleriyle çoktan yerini almış durumda. Az malzeme ile yapılan ve enfes bir börek olan Arnavut böreği tarifimizi hayatınızda mutlaka bir kere denemeli ve bu eşsiz lezeti yaşamalısınız.

Peki Arnavutların kaymak veya yoğurtla yapılan bu nefis böreğinin yapımı meşakkatli mi?

En lezzetli fliya böreği nasıl yapılır? Bu soruları dürüstlükle cevaplamamız gerekir ise az ve basit malzemeli bu böreğe lezzetini veren asıl nokta, emek isteyen yapılış şekli. Arnavutlar da bu enfes böreği yapılışı epey zor olduğundan dolayı, oldukça hafif bir börek çeşidi olması sebebiyle sadece ramazan ayında sahur sofralarında ve bu gibi özel zamanlarda yapmayı tercih ediyorlar. Hadi gelin alışılmış pişirme tekniklerinin epey dışında pişirilen bu eşsiz kültürel lezzet mirasının tarifini sizlerle paylaşalım.

Arnavut Fliya (Flija) böreği
Arnavut Fliya (Flija) böreği

Arnavut Fliya (Flija) böreği tarifi

Öncelikle fliya böreğini anlatmamız gerekirse tavada yaptığımız krepin tepside yapılmış versiyonu olarak düşünebiliriz. Fliya böreğinin lezzetinin asıl sırrı ise ilginç pişirme tekniği. Fliya böreği için demir bir saca (arnavutların deyimiyle sini) ihtiyacımız var. Bir nevi gözleme yapar gibi düşünebiliriz lakin gözleme gibi hamurumuz sacın üstünde değil altında pişiriliyor. Nasıl yani? dediğinizi duyar gibiyiz. İşte bu tarifimizde Lokma olarak bunu size tüm detaylarıyla anlatacağız.

Malzemeler

• 2 kg un

• Aldığı kadar un

• 500 gr kaymak veya yoğurt

• 250 gr tereyağ ve margarin

• ½ su bardağı sıvıyağ

• Tuz

Hazırlanışı:

• Genişçe bir kabın içinde un, su ve tuz krep hamuru gibi akışkan bir kıvama gelene dek çırpın.

• Başka bir kapta yoğurt veya kaymak, eritilmiş tereyağ ve sıvıyağı iyice çırparak böreğimizin katları arasında kullanacağınız harç elde edilir. İsteyenler bu harcı yalnızca yoğurt veya kaymak ile hazırlamak yerine yarı oranda azaltarak ikisini bir arada kullanabilirler.

• Fliya böreği odun ateşinde yapıldığından mutlaka geniş bir alan gerekir. Bu alan geniş bir barbekü mangalı veya bahçeniz varsa bahçenizin bir köşesi olabilir. Burada ateşinizi hazırlayabilirsiniz.

• Demir sac direkt olarak ateşin üstüne konulmadığından, ateşin kenarlarına taş veya tuğla gibi sacınızı üstüne koyup yükselteceğiniz bir şey koyabilirsiniz.

• Fliya böreği uzun süre piştiğinden alttan değil üstten pişmesi gerekir yani tepsinizi sacın üstüne koyarak değil tepsinizin üzerine sacınızı kapatarak pişirmeniz gerekmektedir.

Fliya böreği, yüz yıla dayanan bir lezzet.
Fliya böreği, yüz yıla dayanan bir lezzet.

• Tepsinizin altını yağlayın ve havuç dilimi şeklinde, ortadan dışarıya doğru arada boşluklar bırakarak hazırladığınız hamurunuzu bir kepçe yardımıyla tepsiye dökün.

• Tepsinizin üzerine kapatacağınızın sacınızın üzerine odun ateşinden aldığınız kızıllığı sönmüş külle doldurun. Bu sacın sıcaklığının sağlanması ve ısı kaybını engellemek açısından önemlidir.

• Üzerinde kül olan ve ateşte ısınan demir sac, tutma yerinden veya herhangi bir malzeme yardımıyla ayrı bir yerde bulunan tepsinin üzerine konur. 3 ila 5 dakika arası kızarması beklenir.

• Sacınızı kaldırıp arada bulunan boşluğa hamur harcınızı dökerken, pişmiş hamurunuza ise yoğurtlu kaymaklı harcınızı sürün.

• Sacınızı tepsinizin üzerine tekrar kapatıp yine 3-5 dakika arası pişmesini bekleyin.

• Bu şekilde ilk katınız hazır.

• Hamur harcınız bitene kadar pişen her katın üstüne harçlarınızı bu şekilde dökerek böreğinizi hazırlayın.

• Bu işlem sürerken istediğiniz ölçüde kızarma için sacın bekleme süresini dileğinize göre kısaltabilir veya uzatabilirsiniz.

• Yarım saat kadar dinlendirip kat aralarından kopararak servis edebilirsiniz.

• Ev yapımı meyve suları, karpuz, kavun gibi lezzetlerle tüketebilirsiniz.

Yapımı meşakkatli olsa da kesinlikle tadına bakılması geren bir tat.
Yapımı meşakkatli olsa da kesinlikle tadına bakılması geren bir tat.

Peki fliya böreği fırında yapılabilir mi?

Orijinal yapımı ile odun ateşinde pişirilen bu börek için balkan göçmenlerinin şöyle rivayetleri var. Fliya böreğinin nasıl ortaya çıktığında dair en yaygın görüş şu şekilde; savaş zamanları zor koşullar altında yaşayan askerler bulundukları alanlara ateş yakıp, kalkanlarını kullanarak bu tür börek ve ekmekler pişirerek yiyecek ihtiyaçlarını karşılarlarmış.Daha sonra ise bu yöntemi yoğurt, kaymak gibi basit malzemelerle buluşturarak sac ile pişirmeye başlayarak ortaya işte bu nefis lezzet; fliya böreğini çıkarmışlar. Bir diğer inanış ise uzun göçler yaşamış olan balkan göçmenlerinin bu böreği göç güzergahlarında yaktıkları ateşte pişirerek yapmaya başlamaları ve ilginç pişirme tekniğini de buna borçlu olduğu yönünde.

Peki pişirme tekniğiyle ve basit malzemeli tarifiyle ilginizi çeken fliya böreğini denemek istiyorsunuz lakin ateş yakabileceğiniz bir barbekünüz veya bahçeniz yok. Fırında yapmanın bir yolu olup olmadığını düşünüyorsunuz.Bu sorunun cevabı da Lokma’da.

Odun ateşinde bir başka güzel olan Arnavut böreğini, evinizde de deneye bilir o lezzete kısmen ulaşablirsiniz.
Odun ateşinde bir başka güzel olan Arnavut böreğini, evinizde de deneye bilir o lezzete kısmen ulaşablirsiniz.

Altını yağladığınız tepsinize yine havuç dilimi şeklinde boşluklar bırakarak döktüğünüz hamur harcınızı 180 derecede önceden ısıtılmış fırınınıza koyarak 2-3 dakika pişirip, fırından çıkardığınız tepsinizin pişmiş hamuruna yoğurtlu,kaymaklı harcınızı sürüp, boşluk kalan kısımlara ise tekrar hamur harcınızı döküp fırına vererek bu şekilde tüm böreğinizi yapabilirsiniz. Lakin belirtmemiz gerekir ki fliya böreğinin enfes lezzeti orijinal pişirme tekniğinde gizli. Hepinize afiyet olsun!